Χίος, Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο Αιγαίο στον Δήμο Χίου και με φόρτιση απ' το... Λιμεναρχείο

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 15/09/2017 - 16:17

Διευκρινήσεις έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Χίου, αφού μπόρεσε έστω μια μισή ώρα, με την βοήθεια ορθοπεδικού κηδεμόνα, να δώσει συνέντευξη τύπου, αναφορικά με έργα τα οποία θα εκτελεστούν την επόμενη περίοδο.
Συμπληρωματικά λοιπόν με τα όσα είναι γνωστά για την ένταξη του κτιρίου του Λιμεναρχείου στα "έξυπνα" κτίρια, έχουν επιλεγεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση δύο, ένα στην Χίο και ένα στην Κύπρο, ώστε να αποτελέσουν πιλότο και για άλλα Δημόσια κτίρια 24ωρου μάλιστα λειτουργίας.
Ετσι εκτός ότι το κτίριο θα έχει ενεργειακή οικολογική αυτονομία θα μπορεί από το περίσσευμα του να τροφοδοτεί με γεννήτρια και άλλες πηγές ρευματοδότησης π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ηδη μέσα στο έργο είναι ενταγμένη, είπε ο Δήμαρχος Χίου η προμήθεια ενός ηλεκτρικού Δημοτικού αυτοκινήτου, του πρώτου στο Β. Αιγαίο, που θα κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα και θα μπορεί να φορτίζεται στον Σταθμό, που θα λειτουργεί στο... Λιμεναρχείο.

Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς για μετατροπή Λιμεναρχείου σε "έξυπνο" κτήριο

Σχετικά Άρθρα

Αποκατάσταση της εικονικής πραγματικότητας στην κατανομή βοσκήσιμων εκτάσεων - λόγω επιδοτήσεων- ζητά ο Δήμος Χίου
Τρί, 16/01/2018 - 15:42

Η αλλαγή του καθεστώτος κατανομής των βοσκήσιμων εκτάσεων τα τελευταία δύο χρόνια, με την αρμοδιότητα να περνάει από τα χέρια του δήμου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει φέρει τα πάνω - κάτω στον έλεγχο της κατάστασης με βαλλόμενο τελικά το περιβάλλον.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ράδιο “Α” ο Αντιδήμαρχος, Στρατής Γδύσης, κατανομή του ΟΠΕΚΕΠΕ των βοσκήσιμων εκτάσεων σε κτηνοτρόφους αντικατοπτρίζει μια “εικονική πραγματικότητα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην πραγματική ζωή”.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στη Χίο για το 2017 έχουν βρεθεί στη λίστα του ΟΠΕΚΕΠΕ και 585 μη Χιώτες κτηνοτρόφοι στους οποίους έχουν κατανεμηθεί μικρές εκτάσεις, προκειμένου - όπως υποθέτει ο κ. Γδύσης- να συμπληρώσουν τον αριθμό των στρεμμάτων που χρειάζονται για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των Χιωτών στους οποίους έχουν κατανεμηθεί βοσκήσιμες εκτάσεις είναι 205!

“Πέρα από το… τρελό του πράγματος και τις επιδοτήσεις, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η τακτική που εφαρμόζεται από πέρσι έχει συνέπειες”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος και εστίασε στις πιέσεις που δέχονται οι βοσκήσιμες εκτάσεις που καταχωρούνται στους Χιώτες κτηνοτρόφους, οι οποίοι περιορίζονται σ’ ένα χώρο, χωρίς ο Δήμος πλέον να έχει τη δυνατότητα - σε 2η φάση- να διαθέσει αδιάθετες εκτάσεις, μιας και αυτές δεν υπάρχουν με την κατανομή τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους εκτός Χίου κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, όπως είπε, είναι τόσο μπερδεμένα τα πράγματα, που επί της ουσίας χάνεται και η δυνατότητα του ελέγχου στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντιδικίες μεταξύ κτηνοτρόφων, ή μεταξύ κτηνοτρόφων και κατοίκων οικισμών.

“Σε μια πρόσφατη περίπτωση αντιδικίας στους Ολύμπους, όταν έψαξαν να δουν τι γίνεται, διαπίστωσαν ότι κανένας από τους δύο κτηνοτρόφους που διεκδικούσε ως δική του βοσκήσιμη έκταση, δεν φαίνονταν στην λίστα του ΟΠΕΚΕΠΕ, στη συγκεκριμένη περιοχή”, σχολίασε ο αντιδήμαρχος λέγοντας ότι πρέπει αφ’ ενός να δουλέψει η εφαρμογή του Οργανισμού που θα δείχνει επί χάρτου τις βοσκήσιμες εκτάσεις και παράλληλα πρέπει να σταματήσουν οι εικονικές κατανομές.