Οι αγελάδες δεν καταλαβαίνουν από… κρίση. Πρέπει να φάνε, να πιουν, να αρμεχτούν. Αν αυτή η αλυσίδα σταματήσει, τότε έρχεται η καταστροφή. Αυτό πάει να προλάβει η Περιφέρεια, αλλά μέχρι στιγμής με πενιχρά αποτελέσματα.
“Την υπόθεση την ξέρετε”, μας είπε ο Μάριος Γκολέμης, Προϊστάμενος Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χίου. “Οι μικρές μονάδες αδυνατούν να συνεχίσουν και η Χίος βρίσκεται με 1,5 - 2 τόνους την ημέρα αδιάθετο αγελαδινό γάλα. Οι 7 συνολικά κτηνοτρόφοι του νησιού μας, στους οποίους αναλογεί το ⅓ της τοπικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, είναι σε απόγνωση. Υπάρχουν κάποια κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περιοχές που πλήττονται από το προσφυγικό πρόβλημα, που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε, βραχυπρόθεσμα βέβαια, για να μην οδηγηθούν οι αγελάδες στο… σφαγείο, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να ψάξουμε και την μακροπρόθεσμη λύση. Μία από αυτές, που ψάχνουν και οι παραγωγοί, είναι η προμήθεια αυτόματων πωλητών φρέσκου γάλακτος.”.
Όπως είπε για το ίδιο θέμα στο “Ράδιο Α” ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χίου, Σιδερής Αμέντας, με δεδομένο ότι από υγειονομικής πλευράς το γάλα που παράγεται είναι καθ΄ όλα εντάξει, μπορούν οι ίδιοι οι παραγωγοί να το διανέμουν στο καταναλωτικό κοινό με ενδεικτική τιμή, επιστρέφοντας στην εποχή του… γαλατά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και οι καταναλωτές θα αλλάξουν συνήθειες και θα βράζουν το γάλα που θα πίνουν.
Μάριος Γκολέμης και Ισίδωρος Αμέντας επεσήμαναν ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει να σταματήσει κι αυτή η παραγωγή, με τον κ. Αμέντα να τονίζει ότι ήδη, δεδομένων των αδιεξόδων, κάποιοι ετοιμάζονται να εκποιήσουν τα ζώα τους σε εξευτελιστική τιμή.