Χίος, Παρασκευή 20 Ιουλίου

Βενιάμης: Η ελληνική ναυτιλία είναι και θέλει να μείνει δεμένη με τον τόπο της

Τρί, 06/06/2017 - 19:17

«Η ελληνική ναυτιλία είναι και επιθυμεί να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον τόπο της. Η επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος από τους νέους θα πρέπει να γίνει ξανά προτεραιότητα της πολιτείας».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ένωσης, όπου βραβεύθηκαν οι ναυτικοί με τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία που τερμάτισαν το 2013 τη σταδιοδρομία τους, ενώ απονεμήθηκαν και υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές.

«Στο πρόσωπο των δύο ναυτικών που βραβεύονται σήμερα, αναγνωρίζεται η ναυτοσύνη των Ελλήνων καθώς έχουμε πετύχει να κατέχουμε μια μεγάλη ναυτιλία, όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε επίπεδο ποιότητας και υψηλής παροχής θαλάσσιων μεταφορικών υπηρεσιών παγκοσμίως», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, προσθέτοντας ότι η μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον τόπο της.

Μίλησε για την ανάγκη να γίνει εκ νέου προτεραιότητα της πολιτείας η ενθάρρυνση του ναυτικού επαγγέλματος για τους νέους και ότι σε αυτό θα βοηθήσει η βελτίωση του συστήματος της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ενεργοποίησης της δυναμικής, για απασχόληση περισσότερων Ελλήνων στα ελληνόκτητα πλοία.

«Και στους δύο στόχους, η Πολιτεία θα μας βρει ουσιαστικούς αρωγούς, με ρεαλιστικές προτάσεις, που λαμβάνουν υπόψη τον καθοριστικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας μας» συμπλήρωσε ο Θ. Βενιάμης.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 20/07/2018 - 15:34

 

Παλιά ιστορία η  βαρροϊκή ακαρίαση των μελισσών, ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τις μέλισσες. Ξεκίνησε πριν χρόνια από την Ασία το 1978 εξαπλώθηκε σ’ όλο τον Ελλαδικό χώρο, αρχικά είχε ολέθρια αποτελέσματα και σταδιακά με την πρόοδο της επιστήμης, γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Στην παρούσα φάση ο Μελισσοκομικός  Συνεταιρισμός Χίου επιδιώκει, όπως είπε στην “Α” ο Πρόεδρός του, Βασίλης Βούκατας, να υπαρξει συντονισμός των μελών του (150 συμμετέχουν στο συνεταιρισμό) αλλά και όσων μελισσοκόμων δραστηριοποιούνται εκτός αυτού (άλλοι τόσοι περίπου), ώστε συλλογικά να εφαρμοστεί θεραπεία καταπολέμησης της συγκεκριμένης ασθένειας, με τη χρήση βιολογικού σκευάσματος, που ανακάλυψαν επιστήμονες της Αργεντινής.

“Θα αποτελούμε πανελλήνιο παράδειγμα σε οριοθετημένο γεωγραφικό χώρο”, ανέφερε, λέγοντας ότι το σκεύασμα περιέχει οργανικό οξύ που βρίσκεται στο μέλι και έχουν γίνει ήδη πειράματα, το καλοκαίρι του 2017, από  ομάδα επιστημόνων του Γεωπονικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιδιώκοντας την καθολική  παγχιακή αντιμετώπιση της βαρροϊκής ακαρίασης των μελισσών ο κ. Βούκατας προέτρεψε τους μελισσοκόμους να επικοινωνήσουν μαζί του (τηλ.  6972711962), ώστε να εφαρμοστεί η μέθοδος κατά το διάστημα από 25/7 έως 1/9/2018.

Μέχρι στιγμής - είπε - υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, ενώ το εκτιμώμενο κόστος για κάθε μελισσόκομο  ανέρχεται στο 1 ευρώ, ανά κυψέλη.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν επηρεάζει το παραγόμενο προϊόν, υπεραμύνθηκε της ποιότητας του μελιού της Χίου και προέτρεψε τους καταναλωτές να προτιμούν το μέλι Χίου από τα ράφια των καταστημάτων.