Χίος, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Έκοψαν την πίτα τους οι Χιώτες της Αχαϊας

Παραδοσιακά και με ενημέρωση για τον Κάμπο
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 30/01/2018 - 15:46

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Χίων Νομού Αχαΐας «Η Αγία Μαρκέλλα» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου δημιούργησαν μία άκρως εορταστική και ζεστή ατμόσφαιρα, η οποία ενισχύθηκε από τους νησιώτικους χορούς με παραδοσιακές ενδυμασίες του Χορευτικού Τμήματος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ρωμανού και όλοι μαζί ταξιδέψαμε για λίγο στη Χίο και το Αιγαίο!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μιχάλης Κουκιάς έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου και των εκδηλώσεων του Συλλόγου για τη χρονιά που πέρασε. Κατόπιν, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Κοκκινάκης ανέπτυξε τη μελέτη του με θέμα την περιοχή του Κάμπου της Χίου και τίτλο «Ο Κάμπος της Χίου - Μοναδικός συνδυασμός οικιστικής και γεωργικής ανάπτυξης».

Στη συνέχεια, ο Αιδεσιμότατος Πατέρας Κωνσταντίνος ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και μας ευχήθηκε για το νέο έτος. Κατόπιν, οι καλεσμένοι φίλοι μας συνδυάστηκαν με τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος και όλοι μαζί χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από τη Χίο, υπό το ρυθμό του «Δετού», του «Τρίπατου», της «Χασαπιάς» και του «Πυργούσικου», σε κλίμα γιορτινό και καθ’ όλα συγκινητικό!

Τέλος, εκτός από την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα, προσφέρθηκαν στους καλεσμένους παραδοσιακά χιώτικα κεράσματα της κας Ειρήνης Κουκιά και λικέρ Μαστίχα Κάστρο.

Την εκδήλωση συντόνισε η δικηγόρος Ελένη Χάχαλη, μέλος του Συλλόγου.

Ο Σύλλογός μας εκφράζει δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωσή του, στον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ρωμανού κ. Οδυσσέα Παναγόπουλο, στη δασκάλα του Χορευτικού Τμήματος κα Ιωάννα Ζιάκου, καθώς και στη χορηγό ποτοποιία ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ – ΧΑΧΑΛΗΣ.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ»

Ο Σύλλογος Χίων Νομού Αχαΐας «Η Αγία Μαρκέλλα» ιδρύθηκε το έτος 2000 από Χιώτες της Αχαΐας, ώστε με εκδηλώσεις και δράσεις, οργανωμένα να γιορτάζουν και να τιμούν επετείους σχετικές με την Χίο, να διατηρούν τους δεσμούς τους με αυτήν, να προωθούν τη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία της, τα δημιουργήματα των κατοίκων της, την πολιτιστική της παράδοση και να συνειδητοποιήσουν την ιστορική της εξέλιξη και συνέχεια.

 

Πάτρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Για το Σύλλογο Χίων Νομού Αχαΐας

«Η Αγία Μαρκέλλα»

 

Ο Πρόεδρος Η Ταμίας

Μιχαήλ Κουκιάς Ευθαλία Κατσιγιάννη - Χάχαλη

Δευ, 19/02/2018 - 18:23
Οι Καρκαλούσες στο Χαϊδάρι

Την παράσταση έκλεψαν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ‘ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ’, στην παρέλαση του  1ου Χαϊδαριώτικου Καρναβαλιού, όπου αναβίωσαν τις Καρκαλούσες, με Πυργούσικο γάμο!!! Δεν έλειψαν και οι αχεράδες, που έραναν το ζευγάρι και τους θεατές με άχυρα!!

 Η μεγάλη πομπή, με το λάβαρο του Συλλόγου, και τους οργανοπαίχτες, τον Παπά με το βιολί, το παρανυφάκια με τα στέφανα, τους γονείς του ζευγαριού με το μωρό τους, τον αντίγαμπρο και την αντίνυφη και τους καλεσμένους χόρευε σε ρυθμούς λάτιν καθώς συνόδευε το λαμπρό ζευγάρι!!!

 'Όλα τα λεφτά ' η νύφη με το νυφικό της με την τεράστια ουρά  και ο γαμπρός με την Πυργούσικη φορεσιά, που έκαναν συνέχεια τσαλίμια ο ένας στον άλλον!!

Όλος ο κόσμος που κατέκλυσε τους δρόμους  του Χαϊδαρίου και την Πλατεία Ηρώων όπου κατέληξαν, τους καταχειροκροτούσε και γέλασε με την καρδιά του!!!

 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ» έλαβε επίσης μέρος,στα παραδοσιακά ΚΟΥΛΟΥΜΑ του Δήμου Χαϊδαρίου, στο Τουριστικό περίπτερο του Δήμου, στο χώρο που κάποτε γινόταν η  Γιορτή του Κρασιού στο ΔΑΦΝΙ!

Μοίρασε εκατοντάδες πακέτα με παραδοσιακά  σαρακοστιανά εδέσματα, βοηθώντας έτσι στην εξηπηρέτηση του κόσμου,που κατέλκυσε την γιορτή!!

Ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κοτσούμπας, μαζί με τον ΔήμαρχοΜιχάλη Σελέκο, οι φίλοι Χιώτες, δημοτικοί Σύμβουλοι,πρόεδροι Συλλόγων κλπ, που πέρασαν να ευχηθούν χρόνια πολλά για την ημέρα, κεράστηκαν σούμα,ούζο και λικέρ μαστίχας, που δεν έλειψαν από τον πάγκο του Συλλόγου!!!

Μαρία Παπαμακαρίου