Χίος, Πέμπτη 22 Μαρτίου

Η πίτα των Χιωτών της Θεσσαλονίκης

Κυρ, 25/02/2018 - 18:34
Η βασιλόπιτα του Συλλόγου

Με την συμμετοχή  πολλών μελών και φίλων ο Σύλλογος  Χίων  Θεσσαλονίκης << Η  ΑΓΙΑ  ΜΑΡΚΕΛΛΑ >>  έκοψε  την Βασιλόπιτά του και  η  ευχάριστη αυτή συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για συζήτηση, ανταλλαγή ιδεών, απόψεων αλλά και ευχών για το Άγιο Πάσχα.   Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δ.Σ.  κ. Γιώργος  Ψαρέλης  κάνοντας μια συγκινητική  αναδρομή στην πορεία  του ιστορικού, υπεραιωνόβιου αυτού Συλλόγου  επεσήμανε : << η μακρά ζωή του Συλλόγου πέρασε και από μπουνάτσες και από τρικυμίες αλλά παραμένει σαν  φάρος αναμμένος , εδώ ,στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας και στον ευρύτερο χώρο της βόρειας Ελλάδας , για να θυμίζει προς κάθε κατεύθυνση και για κάθε σκοπό την  ιδιαίτερη  πατρίδα μας, το ξεχωριστό και σπάνιο αυτό κομμάτι γης μέσα στο Αιγαίο  πέλαγος , τη Χίο μας >> Κλείνοντας  με φανερό  παράπονο σημείωσε : << Σε κάθε μας συνάντηση αλλά και σε κάθε επικοινωνία μας  με το νησί μας ,μέσω του τοπικού τύπου κλπ, ενημερώνουμε, φυσικά πρόσωπα και φορείς πως ο αξιοπρεπής, υπερήφανος και  άρχοντας Χιώτης  Σύλλογός μας επί δεκαετίες, σήμερα  στον οικονομικό τομέα βρίσκεται δυστυχώς   με αρνητικό ταμείο και μάλιστα με  κάποια πρώτα μικρά  χρέη και εκπέμπει  SOS .
Κάθε φορά  μόλις διαβαστεί, ακουστεί και συζητηθεί αυτή η πικρή πραγματικότητα και αλήθεια  βομβαρδιζόμαστε από  … λόγια  παρηγοριάς : <<όλα θα πάνε καλά>> ευχολόγια:  <<κουράγιο και καλή δύναμη>> αλλά ποτέ και από κανέναν δεν λάβαμε ούτε ένα ευρώ σαν πράξη και ουσιαστική βοήθεια. Δεν θέλουμε << δύο>> ευρώ από κανέναν ! κι αν κάποιος μας εμβάσει δύο θα του στείλουμε το ένα πίσω. ΕΝΑ ευρώ ζητάμε και μάλιστα  από  τον απλό, ανώνυμο, φτωχό  Χιώτη συντοπίτη μας γιατί από φορείς και άλλους έχοντες και κατέχοντες  δεν ελπίζουμε… Ένα ευρώ αν καταθέσουν από το υστέρημά  τους  χίλιοι Χιώτες,  ο Σύλλογος παίρνει παράταση ζωής τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο . Συρρικνώσαμε  τα λειτουργικά έξοδα σχεδόν μηδενίζοντάς τα και τα άκρως- άκρως απαραίτητα  καλύπτονται εξ’ ιδίων, από δύο- τρία μέλη του Δ.Σ ... Υπάρχουν ,ειδικά σήμερα, σοβαροί  λόγοι που η φωνή της Χίου μας μέσω του Συλλόγου πρέπει να υπάρχει και να ακούγεται στην Μακεδονία μας.  Προσωπικά απορώ ποιός δεν καταλαβαίνει , τι δεν καταλαβαίνει και γιατί αυτή η στάση και αδιαφορία σε μια φωνή όχι ζητιανιάς αλλά περηφάνιας.
  Συγνώμη, δεν θα πω άλλα, δεν μπορώ να πω άλλα, κλείνω αναφέροντας  για άλλη μια φορά ,τον αριθμό λογαριασμού του Συλλόγου μας στην  ALPHA  BANK : 700-002101-349428. * IBAN:  GR 08 0140  7000 7000 0210 1349428 και ας ελπίζουμε αυτή τη φορά να δούμε έστω αυτό  το ένα ευρώ που ποτέ και από κανένα δεν είδαμε στα εκατόν  τρία ((103) χρόνια  ζωής και δράσης του Συλλόγου μας>>
 Η  συνάντηση,  μετά το γεύμα , κυρίως με σαρακοστιανά  εδέσματα  και την ανανέωση του ραντεβού  των μελών για την  παρακολούθηση της ακολουθίας των Δ΄ Χαιρετισμών σε κάποια  Ι. Μονή της Μακεδονίας, μια παράδοση πολλών ετών του Συλλόγου έφθασε και για το 2018 στο τέλος  της. Αξίζει να σημειωθεί πως το φλουρί της  βασιλόπιτας  βρέθηκε στο κομμάτι του Συλλόγου, γεγονός που θεωρήθηκε  από όλους ωε ένα καλό και αισιόδοξο  μήνυμα για την συνέχεια του ιστορικού Συλλόγου.

 

Ενσωματωμένη εικόνα

Τρί, 20/03/2018 - 05:48
Το Προεδρείο της συνάντησης

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία των Οινουσσίων της Αττικής για την υποβολή των δηλώσεων των ακινήτων τους το προσεχές φθινόπωρο στο Εθνικό Κτηματολόγιο διοργανώθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου στην Αιγνουσιώτικη Εστία μια επιτυχημένη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών».

Αρκετοί ήταν εκείνοι, που ήθελαν να κατατοπιστούν, να ρωτήσουν και να προετοιμάσουν έγκαιρα τίτλους, τοπογραφικά και πιστοποιητικά για να συμβάλλουν στην σωστή καταγραφή των ιδιοκτησιών τους στο νησί τους.

Τις ιδιαιτερότητες, τα «μυστικά» και τα σημεία, που πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι επεσήμανε η κα Μαρία Μιχ. Κωνσταντινίδη, τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, ΔΜΣΣ Γεωδαισίας, η οποία έχει πολυετή εμπειρία στις μελέτες της κτηματογράφησης και με απλό και κατανοητό τρόπο έδωσε απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα του κοινού.

Τα νομικά ζητήματα εξήγησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου δικηγόρος κ. Γεώργιος Δανιήλ, ενώ ο πολιτικός μηχανικός κ. Γιάννης Κ. Καββάδας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους δασικούς χάρτες και τα όρια του οικισμού.

Ανάλογη συνάντηση θα γίνει από τον ΣΦΟ και στις Οινούσσες για να απαντηθούν ερωτήματα των μονίμων κατοίκων και κάθε ενδιαφερόμενου.