Χίος, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Η πίτα των Πυργούσων Αττικής

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 20/01/2018 - 19:33
Πίτα Πυργούσων

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν στις 4 Φεβρουαρίου, η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαϊδαρίου, στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ»! Για μια ακόμη χρονιά επικράτησε το αδιαχώρητο από κόσμο , αφού εκατοντάδες Μέλη και φίλοι του Συλλόγου, προσήλθαν να δώσουν δυναμικό παρόν στο πλευρό του και σε μια "ζεστή" ατμόσφαιρα έκοψαν τη βασιλόπιτα! Την πίτα ευλόγησε ο πατήρ Γεώργιος Φραγκιαδάκης, δίνοντας πολλές ευχές σε όλους! Η πρόεδρος κα Μαρία Μπρη –Παπαμακαρίου, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τους πολυπληθείς φίλους του Συλλόγου, έδωσε ευχές για τη νέα χρονιά, κάλεσε τους νέους να είναι κοντά του και αναφέρθηκε συντόμως στις πλούσιες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη των μελών του τη χρονιά που έφυγε!

 

Όπως ανέφερε, ο Σύλλογος παρά την οικονομική κρίση και αυτή τη χρόνια θα συνεχίσει να υπηρετεί με πείσμα τους στόχους του, που είναι η ενίσχυση, καλλιέργεια και ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας του Πυργίου και της Χίου μας, μέσα από την αναβίωση, διατήρηση και μεταλαμπάδευση των παραδόσεων της πατρίδας μας.. Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και άλλα εορταστικά τραγούδια από την χορωδία του Ωδείου Χαϊδαρίου και την χορευτική ομάδα του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας του Ωδείου Κας Ντόρις Κούνη-Θεοτοκά (πιάνο) και του καθηγητή του Ωδείου Κου Κώστα    Σταυρίδη(κιθάρα),έδωσαν εορταστικό χρώμα στην εκδήλωση. Η Χορευτική ομάδα του Συλλόγου, ντυμένη με τις παραδοσιακές πυργούσικες φορεσιές, καταχειροκροτήθηκε και ομόρφυνε την εκδήλωση, χορεύοντας τον Πυργούσικο και διάφορους χορούς!

Ο Σύλλογος βράβευσε με τιμητική πλακέτα την ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΥΡΓΙΟΥ, για την εθελοντική της δραστηριότητα και προσφορά. τόσο στο φυτικό κεφάλαιο του Πυργίου και του νησιού, όσο και στην κοινωνία! Σε όλους τους πυργούσους νέους φοιτητές  δόθηκε τιμητικός έπαινος και συμβολικό δώρο και ένα από τα βιβλία του ομότιμου καθηγητή κου Λαυρεντίου Δελασούδα που προσέφερε συμβολικά στα παιδιά και τίμησε την εκδήλωση!

Πίτα Πυργούσων

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 19/02/2018 - 18:23
Οι Καρκαλούσες στο Χαϊδάρι

Την παράσταση έκλεψαν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ‘ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ’, στην παρέλαση του  1ου Χαϊδαριώτικου Καρναβαλιού, όπου αναβίωσαν τις Καρκαλούσες, με Πυργούσικο γάμο!!! Δεν έλειψαν και οι αχεράδες, που έραναν το ζευγάρι και τους θεατές με άχυρα!!

 Η μεγάλη πομπή, με το λάβαρο του Συλλόγου, και τους οργανοπαίχτες, τον Παπά με το βιολί, το παρανυφάκια με τα στέφανα, τους γονείς του ζευγαριού με το μωρό τους, τον αντίγαμπρο και την αντίνυφη και τους καλεσμένους χόρευε σε ρυθμούς λάτιν καθώς συνόδευε το λαμπρό ζευγάρι!!!

 'Όλα τα λεφτά ' η νύφη με το νυφικό της με την τεράστια ουρά  και ο γαμπρός με την Πυργούσικη φορεσιά, που έκαναν συνέχεια τσαλίμια ο ένας στον άλλον!!

Όλος ο κόσμος που κατέκλυσε τους δρόμους  του Χαϊδαρίου και την Πλατεία Ηρώων όπου κατέληξαν, τους καταχειροκροτούσε και γέλασε με την καρδιά του!!!

 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ» έλαβε επίσης μέρος,στα παραδοσιακά ΚΟΥΛΟΥΜΑ του Δήμου Χαϊδαρίου, στο Τουριστικό περίπτερο του Δήμου, στο χώρο που κάποτε γινόταν η  Γιορτή του Κρασιού στο ΔΑΦΝΙ!

Μοίρασε εκατοντάδες πακέτα με παραδοσιακά  σαρακοστιανά εδέσματα, βοηθώντας έτσι στην εξηπηρέτηση του κόσμου,που κατέλκυσε την γιορτή!!

Ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κοτσούμπας, μαζί με τον ΔήμαρχοΜιχάλη Σελέκο, οι φίλοι Χιώτες, δημοτικοί Σύμβουλοι,πρόεδροι Συλλόγων κλπ, που πέρασαν να ευχηθούν χρόνια πολλά για την ημέρα, κεράστηκαν σούμα,ούζο και λικέρ μαστίχας, που δεν έλειψαν από τον πάγκο του Συλλόγου!!!

Μαρία Παπαμακαρίου