Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ

Παρέμβαση του Υπεύθυνου του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε., Κ. Χατζησταμάτη
Τετ, 11/10/2017 - 09:59

 Από το Σεπτέμβρη του 2016 επισημάνθηκε με δημοσιοποιημένο γραπτό κείμενο από τον Υπεύθυνο του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Βορείου Αιγαίου ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ρύθμιζε τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ της χώρας και είχε ήδη ψηφισθεί από τον Αύγουστο του ίδιου έτους δεν θα ήταν εύκολο να εφαρμοστεί ειδικά στις νησιωτικές περιοχές και κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο. Αρχές Φεβρουαρίου του 2017 το πρόβλημα δημοσιοποιείται σε φορείς της Χίου αλλά και σε φορείς όπως η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών και το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων μαζί με πρόταση επίλυσης του ζητήματος για το Βόρειο Αιγαίο. Παρόλες τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος με μικρορυθμίσεις από το υπουργείο Παιδείας το ζήτημα παρέμεινε και απασχόλησε πλέον τη φετινή χρονιά όλο το Βόρειο Αιγαίο. Το αποτέλεσμα ενείχε κοινωνικές εντάσεις σε νησιά όπως η Λέσβος, η Σάμος και ειδικά στη Χίο που έφθασε και σε οριακά σημεία, αλλά και εκπαιδευτικές απώλειες ωρών διδασκαλίας των μαθητών αρκετών σχολείων, ενώ επέβαλε μια εντελώς αντιεπιστημονική λογική στην επιλογή τομέων και ειδικοτήτων επιτείνοντας παράλληλα την επισφάλεια ολοκλήρωσης των σπουδών ενός μαθητή στα ΕΠΑΛ.

 Από τα προαναφερόμενα και μετά τον αγώνα του υπεύθυνου του Περιφερειακού Τμήματός μας των γονέων και κηδεμόνων, μαθητών, καθηγητών και φορέων κυρίως της Χίου που κατέστησαν Παγχιακό το αίτημα και με μπροστάρη τον κυβερνητικό βουλευτή κο Α. Μιχαηλίδη καταφέραμε να δώσουμε στο υπουργείο Παιδείας την σωστή διάσταση του προβλήματος. Αποτέλεσμα η δημοσιοποίηση της Υ.Α. 1547/09-10-2017 που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υπογράφει ο Υφυπουργός Παιδείας κος Δ. Μπαξεβανάκης και αφορά όχι μόνον τη Χίο ή το Βόρειο Αιγαίο αλλά και το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια νησιά ακόμη και τη Σαλαμίνα.

 Η προαναφερόμενη απόφαση ξεφεύγει από τις αρμοδιότητές μας ως Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου, την κρίνουμε θετικότατη, κυρίως δίκαιη και την χαιρετίζουμε με ικανοποίηση και ανακούφιση. Ευχόμασθε δε να ακολουθήσει άμεσα η νομοθετική διορθωτική ρύθμιση για τα νησιωτικά ΕΠΑΛ όπως άλλωστε προτείνεται από όλους μας καθώς την πρωτοβουλία ανέλαβε ο κυβερνητικός βουλευτής Χίου στην διάθεση του οποίου θα είμαστε ανά πάσα στιγμή για ότι θεωρεί αναγκαίο μέχρι την τελική επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

 

Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες.

Συνημμένα αρχεία:

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 16/01/2018 - 20:33
Βραβεύσεις μαθηματικών στο Ομήρειο

Η Δ.Ε. του Παραρτήματος Χίου της Ε.Μ.Ε. βράβευσε  τους μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Χίου, που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Παιχνίδι και Μαθηματικά 2017.

Η εκδήλωση έγινε στο Ομήρειο, το απόγευμα της Τρίτης και οι μαθητές καταχειροκροτηθήκαν για την συμμέτοχη και την επιτυχία τους.

«Στο πρόσωπο των παιδιών βραβεύουμε όλους  τους μαθητές, που πήραν μέρος» ανέφερε ο Π.Σαλιάρης, Πρόεδρος του τοποικού παραρτήματος, συμπληρώνοντας ότι «το 2018» ανακηρύχτηκε από το υπ. παιδείας ως «έτος των μαθηματικών» καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Για τον λόγο αυτό θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ για τη Χίο έχει προγραμματιστεί μια εκδήλωση για τον Χιώτη μαθηματικό Νικόλαο Σωτηράκη, μια ημερίδα για τον Κων/νο Καραθοδωρή καθώς και μια ημερίδα με θέμα «Λαϊκή τέχνη και Μαθηματικά».

Η εκδήλωση έκλεισε με βραβεύσεις των παιδιών ενώ μαθηματικός Γ. Ράλλης τόνισε την σημασία της συμμετοχής και της μάθησης.