Χίος, Τρίτη 17 Ιουλίου

Από το 1ο Δημοτικό Βροντάδου στη Ρουμανία με "όχημα" το Erasmus+

Δελτίο Τύπου
Δευ, 16/10/2017 - 10:13

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “For and Active Citizenship, Inclusion and Development: AID immigrants and refugees”, η εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας Τώνια Μπαχά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδο, ταξίδεψε στην πόλη Buzau της Ρουμανίας για να συμμετάσχει στην 4η προγραμματισμένη διακρατική συνάντηση, το χρονικό διάστημα 6 με 11 Οκτωβρίου 2017. 

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τα εταιρικά σχολεία της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας, στη συνέχεια ακολούθησε αξιολόγηση στην πορεία του προγράμματος και προγραμματίστηκαν οι δραστηριότητες μέχρι την επόμενη συνάντηση. Παράλληλα οργανώθηκε από τους μαθητές εργαστήριο για την παρουσίαση εφαρμογών επικοινωνίας (whats app, instagram, viber etc) με ένα σύντομο βίντεο με υλικό, που συγκέντρωσαν οι μαθητές όλων των χωρών, αφιερωμένο στην παγκόσμια ημέρα μετανάστη (18 Δεκεμβρίου), όπως έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Eθνών. 

Ακόμα, έξι μαθήτριες από τη Ρουμανία παρουσίασαν την εμπειρία τους, ως μέλη οικογενειών που έχουν δεχθεί τις συνέπειες  της μετανάστευσης και ακολούθησε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι οικογένειες τους εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα Korfball. 

Ακολούθησε ξενάγηση στο σχολείο Hasdeu, γνωριμία με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς καθώς και ξενάγηση στην πόλη και στην περιοχή Sinaia στα Καρπάθια όρη. 

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Ισπανία το Μάρτιο 2018.

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος: Χωρίς οικοτροφείο θα μένουμε χωρίς Σχολειά και οι καθηγητές χωρίς... δουλειά
Δευ, 16/07/2018 - 15:47
αρχείο

Να εξασφαλίσει στέγη και για τους εκπαιδευτικούς στις Οινούσσες επιχειρεί η ΕΛΜΕ μέσω της πρότασης που υπέβαλε να αναλάβει το Οικοτροφείο ο Δήμος του νησιού και όχι το Ίδρυμα Πατέρα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Σταύρος Σταυρινούδης, κατήγγειλε στην «Α» ότι τα ενοίκια για τους εκπαιδευτικούς είναι υψηλά (τουλάχιστον 300 ευρώ), χωρίς να τα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες (στην πλειοψηφία διαμένοντες εκτός Οινουσσών) στην εφορία, εάν κληθούν να υπογράψουν μισθωτήρια συμβόλαια, όπως ανέφερε ανεβαίνει κι άλλο η τιμή, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να μη δικαιούνται επιδότηση ενοικίου.

Μάλιστα έβαλε σε αντιδιαστολή τα ισχύοντα για τους εκπαιδευτικούς στα Ψαρά, λέγοντας ότι εκεί είναι πιο λογικό το ύψος των ενοικίων και καταβάλλονται προσπάθειες από το Δήμο για να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοί τους, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι άλλοι είναι οι λόγοι και οι πολιτικές που συγκρατούν το μαθητικό πληθυσμό στα μικρά νησιά και όχι τα οικοτροφεία, λέγοντας ότι τα π.χ. τα Ψαρά έχουν περισσότερους μαθητές από τις Οινούσσες.

Από τη στιγμή που ο δήμος διεκδικεί από το υπουργείο Παιδείας χρηματοδότηση για να ενισχυθεί ένα ιδιωτικό ίδρυμα, που έχει την ευθύνη λειτουργίας – όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ- δημοτικού  ακινήτου, τότε να αναλάβει την ευθύνη ο Δήμος ή το  ΙΝΕΔΙΒΙΜ (το ίδρυμα που έχει την ευθύνη για τις φοιτητικές κατοικίες), οπότε να υπάρξει δυνατότητα να μένουν εκεί, εκτός από μαθητές και καθηγητές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκτιμά ο κ. Σταυρινούδης, ότι θα γίνει καλύτερη διαχείριση του χώρου, ακόμη και για ανάπτυξη δράσεων το καλοκαίρι, αντί να φιλοξενούνται, όπως κατήγγειλε,  σε χώρους του σκάφη ιδιωτών.

«Ο Δήμος έχει μόνο δύο υπαλλήλους, δεν έχει ούτε ανθρώπους, ούτε χρήματα για να αναλάβει το Οικοτροφείο. Αν αυτό δεν στηριχθεί οικονομικά η ΕΛΜΕ πρέπει να γνωρίζει ότι τα σχολεία δεν θα έχουν τους μαθητές που χρειάζονται και θα κλείσουν και οι εκπαιδευτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους», απάντησε ο Δήμαρχος, Στέφανος Βογιατζής, ο οποίος δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία των καταγγελόμενων περί υψηλών και «μαύρων» ενοικίων.

Ο Δήμαρχος που είναι μέλος του Ιδρύματος τόνισε ότι θα θέσει το αίτημα της ΕΛΜΕ στη διοίκησή του. Σημείωσε τέλος, ότι στο οικοτροφείο μένουν και δύο καθηγητές που καλύπτουν όμως τις ανάγκες επίβλεψης των παιδιών και της σωστής λειτουργίας τους, ενώ παρέχεται και φαγητό στους εκπαιδευτικούς,  με μηνιαίο κόστος 150 ευρώ, ποσό που θεώρησε λογικό, κάτι στο οποίο διαφώνησε ο κ. Σταυρινούδης.