Χίος, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου

Η… αθέατη λεπτομέρεια στην παραδοσιακή φορεσιά

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 08/02/2017 - 16:19

Με τα κινητά στα χέρια έκαναν σήμερα μάθημα ιστορίας οι μαθητές της  Γ’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Χίου, καθοδηγούμενοι από τη φιλόλογό τους Κυριακή Βαγιάνου.

Γύρω από ένα τραπέζι στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης Κοραή, συζητούσαν, έψαχναν, φωτογράφιζαν τις σημαίες της Επανάστασης του 1821. “Βλέπουμε τις λεπτομέρειές τους”, μας λένε, “κάνουμε συγκρίσεις, μπαίνουμε στα αρχεία άλλων Βιβλιοθηκών, το μάθημα γίνεται ευχάριστο και με το… κινητό στο χέρι.”.

Με τα αγόρια να ασχολούνται ομαδικά με τις σημαίες της Επανάστασης του 1821, οι μαθήτριες της  Γ’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Χίου, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου Κυριακής Βαγιάνου, στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης Κοραή, έβλεπαν σε μινιατούρες τις παραδοσιακές φορεσιές, έψαχναν μέσω κινητού για άλλες και φωτογράφιζαν πάλι με το κινητό εκείνες που υπάρχουν. “Έχουμε αμέτρητες φορεσιές”, μας είπε η Κυριακή Βαγιάνου, “οι μαθήτριες καλούνται να σκύψουν πάνω από τις λεπτομέρειες και πολλές φορές να ανακαλύψουν, σήμερα, πράγματα που μας ξαφνιάζουν. Οι πρόγονοί μας, δεν έδιναν βάρος στο φαίνεσθε αλλά στον εσωτερικό κόσμο. Δείτε, για παράδειγμα”, μας είπε, “πού γίνονται τα κεντήματα, πού δίνεται σημασία στη… λεπτομέρεια. Στα μεσοφόρια και στα εσώρουχα των γυναικών.”.

 

Μαθήτριες Γ’ Τάξης 1ου Γυμνασίου Χίου - Η… αθέατη λεπτομέρεια στην παραδοσιακή φορεσιά

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 18/01/2018 - 16:29

Με εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Χίου, από τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου θα τιμηθεί η εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των γραμμάτων.