Χίος, Παρασκευή 20 Ιουλίου

Μαθητές από Ψαρά, Οινούσσες, Βολισσό και Καρδάμυλα στην Βουλή

Παρ, 12/01/2018 - 11:02

Όπως ενημερώνει η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, μετά από αίτημα του Δ/ντή της, προς το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, επιλέχτηκε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα “Φιλοξενία” του Ιδρύματος της Βουλής.

Το πρόγραμμα “Φιλοξενία” δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Βουλή των Ελλήνων, τη λειτουργία και το έργο της, το κτίριο και να δούνε τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε αυτό. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθούν πολιτιστικούς και ιστορικούς τόπους της πρωτεύουσας και να έρθουν σε επαφή με το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Αθήνας.

Στο πρόγραμμα φιλοξενίας συμμετέχουν:

Όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα οποία λειτουργεί μόνο ένα Γυμνάσιο (Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά και Φούρνοι) μαζί με τους μαθητές των Λυκειακών τάξεων και τους προβλεπόμενους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Μέχρι 47 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου από το πιο απομακρυσμένο Γυμνάσιο των άλλων νησιών (Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), με τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς. Αν οι μαθητές της Γ΄ τάξης αυτών των σχολείων είναι πολύ λιγότεροι μπορεί να συμμετάσχουν και μαθητές από τις άλλες τάξεις του σχολείου ή από άλλο απομακρυσμένο Γυμνάσιο του νησιού. Από τα νησιά αυτά θα συμμετάσχουν οι μαθητές των εξής σχολείων:

Από τη Λέσβο τη Γυμνάσιο Άντισσας, από τη Λήμνο το Γυμνάσιο Μούδρου.

Από τη Σάμο το Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου, από την Ικαρία το Γυμνάσιο Ραχών.

Από τη Χίο το Γυμνάσιο Βολισσού και για να συμπληρωθεί ο αριθμός των μαθητών και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Καρδαμύλων. Έτσι συνολικά δέκα Γυμνάσια θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Φιλοξενία”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαΐου. Η φιλοξενία των μαθητών θα ξεκινά, ανάλογα με τα συγκοινωνιακά δεδομένα, Πέμπτη και θα ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Επισημαίνεται ότι το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων αναλαμβάνει πλήρως την οργάνωση της φιλοξενίας και καλύπτει όλα τα έξοδά της (μετακινήσεις, ξενοδοχείο, σίτιση, πολιτιστικές εκδηλώσεις).

Σχετικά Άρθρα

Δελτίο Τύπου
Παρ, 20/07/2018 - 09:55
αρχείο

Η ΕΛΜΕ Χίου, με το υπ’ αριθ. 29/14-07-2018 έγγραφό της, που είχε τίτλο «Οικοτροφείο Οινουσσών», παρουσίασε μια ομόφωνη απόφαση του επταμελούς συμβουλίου της.

 Στο εν λόγω έγγραφο αποτυπώθηκε η ξεκάθαρη θέση της για την ύπαρξη οικοτροφείου στις Οινούσσες. Επίσης στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και της Συνταγματικά κατοχυρωμένης   ελευθερίας που έχουν και τα συνδικαλιστικά όργανα στο να εκφέρουν άποψη, που δεν προσβάλει την υπόληψη κανενός προσώπου, κατέθεσε μία πρόταση αναφορικά με την πηγή χρηματοδότησης του οικοτροφείου. Στο πλαίσιο αυτής της χρηματοδότησης, δηλαδή από το Υπουργείο Παιδείας ή  από εποπτευόμενο φορέα αυτού όπως είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και με δεδομένη την αδυναμία του Δήμου Οινουσσών να ανταποκριθεί στην παροχή δωρεάν διαμονής και σίτισης στους εκπαιδευτικούς βάση του  άρθρου 32 του Ν. 4483/2017, διατύπωσε το αίτημα ώστε η όποια διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης να συμπεριλάβει και την κάλυψη της ανωτέρω ανάγκης.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιους ενόχλησε και γιατί η εν λόγω ομόφωνη θέση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου. Αν κάποιοι ενδεχομένως έχουν αποφασίσει το κλείσιμο του οικοτροφείου ή το να μην υπάρξει δυνατότητα διαμονής και σίτισης εκπαιδευτικών σε αυτό να το καταθέσουν ευθέως και να μην προσπαθούν να μετακυλήσουν ευθύνες, ολιγωρίες και σκοπιμότητες άλλων στην ΕΛΜΕ Χίου. 

Για το Δ.Σ.

        Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας

Σταυρινούδης Σταύρος                                               Πρωάκης Δημοσθένης