Χίος, Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Με το 3ο Βροντάδου στην Ρουμανία

Πέμ, 18/05/2017 - 18:14

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση των αντιπροσώπων των συμμετεχόντων σχολείων στο Πλοϊέστι της Ρουμανίας. Πρόκειται για μια πόλη με περισσότερους από 200.000 κατοίκους στην ιστορική περιοχή της Βλαχίας και σημερινή πρωτεύουσα της επαρχίας Πράχοβας. Οι πέντε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό είναι η Πολωνία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

 Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 8/5/17 και το σχολείο μας εκπροσώπησαν ο κ. Κωσταντίνος Βούλγαρης, διευθυντής του σχολείου, η κα. Δέσποινα Καλλίτση, γυμνάστρια, η κα. Άννα Πονηρού, δασκάλα και έξι μαθητές του σχολείου από την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη.

 Η συνάντηση είχε διάρκεια πέντε ημέρες με στόχο οι μαθητές μας να εκπαιδευτούν και να δουν το εκπαιδευτικό σύστημα ενός Ρουμάνικου Σχολείου.

Την πρώτη μέρα οι εταίροι της Ρουμανίας μας υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά στο σχολείο τους “GrigoreMoisil” και η μέρα ξεκίνησε με παιχνίδια γνωριμίας ανάμεσα στα παιδιά. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολικού κτιρίου, όπου στεγάζονται 1200 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Ακολούθησε μια αθλητική παρέλαση στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου και η μέρα τελείωσε με μια παραδοσιακή βραδιά από μαθητές και γονείς του σχολείου.

  Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε αθλητικές δραστηριότητες στο κλειστό γυμναστήριο με συμμετοχή παιδιών και από τις πέντε χώρες. Στόχος ήταν η συμμετοχή αλλά και η βοήθεια ανάμεσα στα μέλη της μεικτής ομάδας και όχι ο ανταγωνισμός. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε ένα εργαστήρι κεραμικής, όπου τα παιδιά έβαψαν πήλινα δοχεία και κατασκεύασαν αγγεία από πηλό.

 Την τρίτη μέρα επισκεφθήκαμε μια ακαδημία τένις και τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες. Το ημερήσιο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο παλάτι του Νικολάε Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι (ParliamentPalace),το πρώτο σε μέγεθος κτίριο στην Ευρώπη, όπου σ΄ αυτό στεγάζεται το ρουμανικό κοινοβούλιο.

Την τέταρτη μέρα τα παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου με σκοπό την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των σχολείων. Οι εκπρόσωποι του προγράμματος μαζί με τους μαθητές παρουσίασαν τη χώρα , τη πόλη και το σχολείο τους. Οι εταίροι από κάθε χώρα συζήτησαν για την ροή του προγράμματος και έθεσαν στόχους για τη συνέχεια αυτού.

 Η πέμπτη και τελευταία ημέρα της συνάντησης επισκεφθήκαμε μία ακαδημία ιππασίας. Στα πλαίσια της ανάπτυξης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων ,τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα άλογα, να τα ταΐσουν και να τα ιππεύσουν με τη συνοδεία των εκπαιδευτών. Η μέρα τελείωσε με την επίσκεψή μας στο BranCastle, το γνωστό ως κάστρο του Κόμη Δράκουλα.

 Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήταν μια σημαντική και πολυδιάστατη εμπειρία τόσο για τους εκπαιδευτικούς ,όσο και για τους μαθητές και τους γονείς. Με άξονα την ζεστή φιλοξενία που νιώσαμε, προσδοκούμε την επόμενη συνάντηση τον Οκτώβρη, στο νησί μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 15/01/2018 - 17:48
Νότης Μηταράκης

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας στο ΕΠΑΛ Καρδαμύλων.

 

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας

Θέμα: «Λειτουργία Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας στο ΕΠΑΛ Καραδαμύλων».

Κ. Υπουργέ

Σας προωθώ απόσπασμα του 7/2017 Πρακτικού της τακτικής δημόσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καρδαμύλων του Δήμου Χίου. Στο έγγραφο αποτυπώνεται η ανησυχία της τοπικής κοινότητας, των γονέων, μαθητών και καθηγητών από την προοπτική να σταματήσει τη λειτουργία του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων από το σχολικό έτος 2018-2019.

Η κατάργησή του θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στους μαθητές και τις οικογένειές τους: οικονομική επιβάρυνση είτε ανάγκη να εγκαταλείψουν την περιοχή για να μετακομίσουν στην πόλη της Χίου.

Με δεδομένο ότι τα Καρδάμυλα είναι μια απομακρυσμένη, ορεινή περιοχή και είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνει ο πληθυσμός εκεί, παρακαλώ να εξετάσετε τα αιτήματα των κατοίκων και να τοποθετηθείτε σχετικά.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης