Χίος, Κυριακή 22 Ιουλίου

Να μην καταργηθεί η είσοδος στις ΑΕΝ σπουδαστών με μόρια από θαλάσσια υπηρεσία

Δηλώνει στην "Α" ο Πρόεδρος του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Ε.Ν. και καθηγητής στην ΑΕΝ Οινουσσών, Αργύρης Χατζελένης.
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 10/07/2018 - 14:54

 

Υπέρμαχος τη διατήρησης του συστήματος εισαγωγής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού αποφοίτων λυκείων με το απολυτήριό τους και με τα μόρια που συγκεντρώνουν από μπάρκα που πραγματοποιούν δήλωσε στην “Α” ο Πρόεδρος του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, Αργύρης Χατζελένης.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, καταρχήν διευκρίνισε ότι οι υποψήφιοι που θα εισαχθούν φέτος στις ΑΕΝ (όπως φαίνεται και στην επισυναπτόμενη σε μορφή PDF προκήρυξη του υπουργείου) θα είναι κατά 75% με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και κατά 25% με το σύστημα του απολυτηρίου και των υπολοίπων μορίων που έχουν (δίπλωμα Αγγλικής γλώσσας, θαλάσσια υπηρεσία κ.λ.π.)

Από του χρόνου, με βάση τα ανακοινωθέντα από το υπουργείο, η είσοδος στις ΑΕΝ θα γίνεται μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι στο οποίο διαφώνησε ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι οι υποψήφιοι που έχουν θαλάσσια υπηρεσία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να συγκεντρώσουν μόρια, είναι πιο συνειδητοποιημένοι για το επάγγελμα που επιλέγουν οπότε έχουν πολλές πιθανότητες να το ακολουθήσουν με μεγαλύτερη προσήλωση, περισσότερη και από κατά τα άλλα αριστούχους σπουδαστές, που μπήκαν στις σχολές με πανελλαδικές.

Ο ίδιος, όντας 7 χρόνια καθηγητής ναυτικών μαθημάτων στην ΑΕΝ Οινουσσών, έχει δει τέτοιες περιπτώσεις σπουδαστών,  γι’αυτό και δηλώνει ότι από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να διατηρηθεί το ισχύον σήμερα μεικτό σύστημα εισαγωγής στις ΑΕΝ.

Συνημμένα αρχεία:

na_synehistei_i_eisagogi_spoydaston_stis_aen_me_moria

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 20/07/2018 - 14:29

Στην μέχρι σήμερα 60χρονη προσφορά του Οικοτροφείου Οινουσσών εστιάζει ανακοίνωση του Δήμου, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου των Οινουσσών, καλώντας όποιον θέλει ειλικρινά να συνδράμει  με σκοπό τη διατήρηση και γιατί όχι την ενίσχυση του.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

"Στο ακριτικό νησί μας τις Οινούσσες, λειτουργεί από το 1958 ανελλιπώς το Πρότυπο Μαθητικό Οικοτροφείο παρέχοντας παιδεία και φιλοξενία σε άρρενες μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. Σχεδόν όλοι οι οικότροφοι μετά την αποφοίτησή τους από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού μας συνεχίζουν  τις σπουδές τους σε Σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης και τελικά διακρίθηκαν στο ναυτικό επάγγελμα.

Η προσφορά του Οικοτροφείου σε περισσότερα από 5.000 παιδιά που φιλοξένησε μέχρι τώρα, το ανήγαγε σε Πρότυπο Εκπαιδευτήριο προς την ελληνική κοινωνία, σε σημαντικό αιμοδότη της Ναυτιλίας μας και σε πνεύμονα ζωής για το νησί μας. Ειδικότερα, με την παρουσία των οικοτρόφων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των Σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης καθώς η μισή δυναμικότητα των σχολείων κατοχυρώνεται από τους οικοτρόφους μαθητές, ανακόπτεται η εσωτερική μετανάστευση οικογενειών για λόγους εκπαίδευσης των παιδιών τους, διατηρείται μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα καθώς και η παρουσία νέων ανθρώπων στον τόπο.

Το Οικοτροφείο λειτουργεί με μέριμνα και ευθύνη του Συνδέσμου Ναυτιλίας και Παιδείας Οινουσσών (Σ.Ν.Π.Ο.), ενός σωματείου που συστάθηκε το 1956 με κύριο σκοπό τη διαχείριση και τη λειτουργία του Μαθητικού Οικοτροφείου Οινουσσών καλύπτοντας τα έξοδα λειτουργίας του με ιδίους κυρίως πόρους αλλά και με την ενίσχυση από τοπικούς φορείς και ιδιώτες που προσφέρουν για τον σκοπό αυτό.

            Με βάση τα παραπάνω, θα θέλαμε εμείς ο Δήμος Οινουσσών, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπώντας και όλους τους φορείς και κατοίκους του νησιού να δηλώσουμε την υπερηφάνεια μας για το έργο που έχει συντελεσθεί στον τομέα της Παιδείας τα τελευταία 60 χρόνια πάνω στο ακριτικό νησί μας και να καλέσουμε τον κάθε ειλικρινά ενδιαφερόμενο να συνδράμει σε στενή συνεργασία με σκοπό τη διατήρηση και γιατί όχι την ενίσχυση απόλυτα επιτυχημένων δομών και θεσμών στον τόπο μας, όπως αυτού του Πρότυπου Μαθητικού Οικοτροφείου.

 

Οινούσσες, 18 Ιουλίου 2018

Ο Δήμαρχος Οινουσσών  Στέφανος Βογιατζής και το Δημοτικό Συμβούλιο Οινουσσών"