Χίος, Παρασκευή 27 Απριλίου

Ουσιαστική συμμετοχή του Τμ. Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο ερευνητικό έργο "PORTOPIA"

Τρί, 14/11/2017 - 15:30

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η ημερίδα για την επιτυχή ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου «PORTOPIA» το οποίο αποτέλεσε για τέσσερα έτη το κυρίαρχο ερευνητικό έργο για την ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία. Στην εκδήλωση παρέστησαν 100 περίπου συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας ευρωπαϊκές λιμενικές αρχές, ευρωπαϊκές ενώσεις αλλά και διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων (ESPO), εκπρόσωποι της UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development), της CLECAT (European Association for forwarding, transport, logistics and customs services), της EFIP (European Federation of Inland Ports), της ECASBA (European Community Association of Ship Brokers and Agents),  της ΕΤΑ (European Tug-owners Association) καθώς και εκπρόσωποι 30 λιμενικών αρχών από όλη την Ευρώπη και εκπρόσωποι επτά εθνικών ενώσεων λιμένων.

Το PORTOPIA (Ports Observatory for Performance Indicator Analysis) χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο του  7ου Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (FP7) της Ε.Ε. Στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την μέτρηση της αποδοτικότητας των ευρωπαϊκών λιμένων με την χρήση κατάλληλων δεικτών αλλά και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για την αποδοτικότητα της ευρωπαϊκής λιμενικής βιομηχανίας.

Οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν καθώς το PORTOPIA αποτελεί σήμερα το πλέον ολοκληρωμένο σύστημα δεικτών μέτρησης της αποδοτικότητας των λιμένων παγκοσμίως, το οποίο μάλιστα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συμβάλλοντας περεταίρω στην ψηφιοποίηση της λιμενικής βιομηχανίας. Επιπρόσθετα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων (ESPO) αποφάσισε ήδη την υποστήριξη της πλατφόρμας μετά την ολοκλήρωση του έργου δημιουργώντας τη βάση για την συνεχή παρακολούθηση δεικ΄των απόδοσης των ευρωπαϊκών λιμένων.

Το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε ενεργά στο PORTOPIA έχοντας αναλάβει την διεκπεραίωση του πλέον καινοτόμου και απαιτητικού τμήματος του έργου, την διαμόρφωση ενός συστήματος μέτρησης της ικανοποίησης των χρηστών των λιμένων. Η ερευνητική ομάδα με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Θάνο Πάλλη του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και τους Ερευνητές Δρ. Γιώργο Βαγγέλα και Εύη Κλαδάκη ανέπτυξαν ένα σύστημα δεικτών μέτρησης της ικανοποίησης των χρηστών το οποίο, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είναι σε θέση να δίνει στους λιμένες ουσιώδους σημασίας πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην χάραξη στρατηγικής αλλά και στην λήψη αποφάσεων με στόχο την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των λιμένων. Το σύστημα εφαρμόστηκε πιλοτικά σε οχτώ ευρωπαϊκούς λιμένες, ενώ ήδη μελετάται η περεταίρω ανάπτυξή του και εφαρμογή του σε λιμένες τόσο της Ευρώπης όσο και άλλων γεωγραφικών περιοχών.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 27/04/2018 - 06:50
Οι μαθητές στον Αγιο Χαράλαμπο

Επίσκεψη στη Χίο πραγματοποιούν 26 μαθητές με τους συνοδούς τους από το Γυμνάσιου Αμασουσίου, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το Μικρασιάτικο στοιχείο που υπάρχει στην Χίο και κυρίως στο Βαρβάσι.

Όλα ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος του «Φάρου»  Βαρβασίου, Γεωργία Χούλη, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από μια φιλόλογο του σχολείου, που της ανέφερε ότι είδε την δουλειά και της δράσεις του Μικρασιάτικου σωματείου μέσα από την σελίδα τους στο fb και επιθυμεί να φέρει στο Βαρβάσι τα παιδιά, στο πλαίσιο της σχολικής τους εκδρομής.

 

Έτσι κανονίστηκαν οι λεπτομέρειες του ταξιδιού και το πρωί της Πέμπτης τα παιδιά έφτασαν στη Χίο με πρώτο σταθμό τη Βιβλιοθήκη «Κοραής» και αμέσως επόμενο το Ναό του Αγ.Χαραλάμπου στο Βαρβάσι και τον «Φάρο».

Στον Αγ.Χαράλαμπο, όπου τα συναντήσαμε, τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές  τους φάνηκαν συγκινημένοι από την επαφή τους με το Μικρασιάτικο στοιχείο που υπάρχει στην περιοχή  ενώ μας ανέφεραν και το θεατρικό που ανεβάζουν με θεμα την Μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά που έζησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας το 1922.

 

Χωρίς λόγιαΟι μαθητές στην αυλή του Αγίου Χαραλάμπους