Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Τα σχολεία της Χίου φυλάνε Θερμοπύλες

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 03/07/2017 - 03:00
Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε συνεύλευση μεταξύ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και των συλλόγων των τοπικών κοινοτήτων των Καρυών, της Καλλιμασιάς και των Νενήτων, με κύριο θέμα τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των σχολικών μονάδων του νησιού, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Στέφανο Τσίγκο, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Βρεθήκαμε να μιλήσουμε με τους φορείς των χωριών για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, συγκεκριμένα στις Καρυές το σχολείο από τετραθέσιο έγινε διθέσιο και η Καλλιμασιά καικ τα Νένητα να παραμένουν πενταθέσια σαν σχολεία.
Ο τρόπος που θα αντιδράσουμε είναι από τη μία να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, όπου θα ενημερωθούν οι κάτοικοι για το πρόβλημα που υπάρχει.
Στο χέρι μας είναι να αποφασιστούν κινητοποιήσεις από κοινού από όλα τα σχολεία, με συγκέντρωση και παρουσία στη πόλη της Χίου.
Σε αυτή την προσπάθεια μας, καλούμε όλο τον κόσμο της Χίου, γιατί δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα σχολεία, αφορά κάθε κάτοικο της Χίου.
Σε άλλα χωριά έρχεται και δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων και αυτό το κύμα μπορεί να πιάσει και σχολεία της πόλης, για αυτό το λόγο καλούμε όλο τον κόσμο να είναι στς συγκεντρώσεις που θα γίνουν.
Θα παραχωρήσουμε μέσα στις επόμενες μέρες συνέντευξη τύπου, μετά από επικοινωνία με τους εκπροσώπους των φορέων, των προέδρων, τοπικών συμβουλίων και συλλόγων.
Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί όλη η Χιακή κοινωνία και όλοι οι φορείς του νησιού, πρέπει να πάρουν όλη θέση στο πρόβλημα, ώστε από κοινού να πιέσουμε την πολιτεία να αλλάξει θέση πάνω σε αυτό τον νόμο που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα της κυβέρνησης.
Είμαστε σε νησί, φυλάμε Θερμοπύλες, για εθνικούς και πατριωτικούς λόγους, είμαστε νησιά και δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο την υποβάθμιση στη ζωή μας.»
Ο Γιώργιος Αμπαζής, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι η παρουσία των εκπροσώπων των φορέων από τα 3 χωριά και η μαζική συμμετοχή έδειξε ότι οι κάτοικοι είτε είναι γονείς, είτε είναι τοπική εξουσία, είτε είναι πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς, νιώθουν και κατανοούν ότι αυτή τη στιγμή το σχολείο αποτελεί το φάρο στήριξης της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Τον αιμοδότη που διατηρεί όλους αυτούς τους φορείς εν ζωή, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας ότι αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος Δασκάλων δεν κινητοποιείται απλά για να σώσει 5-10 θέσεις εργασίας.
Κινητοποιείται γιατί τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του ακρητικού αιγαίου, είτε είναι στη Λήμνο, είτε είναι στην Ικαρία και στα Ψαρά, κρατούν και φυλάνε Θερμοπύλες, οι δάσκαλοι, τα νέα παιδιά που ως επί το πλείστον και ειδικά για το δικό μας το νησί είναι 171, καταθέτουν ένα κομμάτι της ζωής τους και της ψυχής τους προκειμένου να διδάξουν τα ελληνόπουλα και όλα τα παιδιά του λαού.
Όλα αυτά τα κάνουν για να ανταπεξέλθουν και οι οικογένειες τους και τα ίδια και για να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Αλλά πάνω από όλα η κάθε τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι αιμοδότης μίας γενικότερης προσπάθειας, την οποία έχει τόσο ανάγκη το νησί μας.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε αυτό που θα συμβεί στα δύο βασικά μαστιχοχώρια, η Καλλιμασιά και τα Νένητα, που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία, μέσα από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.
Αλλά και γενικότερα, τόσο στον αθλητισμό από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αυτοί οι γεωγραφικοί χώροι, δίνουν και προσφέρουν στον αθλητισμό του νησιού μας και εκπροσωπούν το νησί μας στην εθνική περιφέρεια.
Έχουμε ανάγκη λοιπόν την ύπαρξη τους και έχει υποχρέωση η πολιτεία και η κυβέρνηση να μην ξεπουλήσει τα πάντα, προκειμένου να κλείσουν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία.
Υπάρχει και συνέχεια, που η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο βάρβαρη και θα πιάσει τις γειτονιές της πόλης και εμείς χτυπάμε το καμπανάκι για τις περιοχές του 3ου και 8ου δημοτικού, της Αγίας Άννας Καπέλλας και του Κοφινά.
Και φυσικά κινδυνεύουν και οι περιοχές του 1ου και 6ου δημοτικού, οι Στρατώνες και ο Αγιος Γιάννης ο Θεολόγος, αυτά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία βρίσκονται στο κόκκινο μιας και είναι συστεγαζόμενα και σε όμορη περιοχή.
Αυτό είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης για να χτυπήσει και τις εκπαιδευτικές ανάγκες και την μόρφωση των παιδιών του λαού.»

Σύσκεψη χθες στον Οίκο Χίου Διδασκάλου - Τα Σχολειά να μένουν στα χωριά

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 16/01/2018 - 20:33
Βραβεύσεις μαθηματικών στο Ομήρειο

Η Δ.Ε. του Παραρτήματος Χίου της Ε.Μ.Ε. βράβευσε  τους μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Χίου, που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Παιχνίδι και Μαθηματικά 2017.

Η εκδήλωση έγινε στο Ομήρειο, το απόγευμα της Τρίτης και οι μαθητές καταχειροκροτηθήκαν για την συμμέτοχη και την επιτυχία τους.

«Στο πρόσωπο των παιδιών βραβεύουμε όλους  τους μαθητές, που πήραν μέρος» ανέφερε ο Π.Σαλιάρης, Πρόεδρος του τοποικού παραρτήματος, συμπληρώνοντας ότι «το 2018» ανακηρύχτηκε από το υπ. παιδείας ως «έτος των μαθηματικών» καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Για τον λόγο αυτό θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ για τη Χίο έχει προγραμματιστεί μια εκδήλωση για τον Χιώτη μαθηματικό Νικόλαο Σωτηράκη, μια ημερίδα για τον Κων/νο Καραθοδωρή καθώς και μια ημερίδα με θέμα «Λαϊκή τέχνη και Μαθηματικά».

Η εκδήλωση έκλεισε με βραβεύσεις των παιδιών ενώ μαθηματικός Γ. Ράλλης τόνισε την σημασία της συμμετοχής και της μάθησης.