Χίος, Παρασκευή 20 Ιουλίου

Τα σχολεία της Χίου φυλάνε Θερμοπύλες

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 03/07/2017 - 03:00
Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε συνεύλευση μεταξύ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και των συλλόγων των τοπικών κοινοτήτων των Καρυών, της Καλλιμασιάς και των Νενήτων, με κύριο θέμα τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των σχολικών μονάδων του νησιού, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Στέφανο Τσίγκο, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Βρεθήκαμε να μιλήσουμε με τους φορείς των χωριών για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, συγκεκριμένα στις Καρυές το σχολείο από τετραθέσιο έγινε διθέσιο και η Καλλιμασιά καικ τα Νένητα να παραμένουν πενταθέσια σαν σχολεία.
Ο τρόπος που θα αντιδράσουμε είναι από τη μία να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, όπου θα ενημερωθούν οι κάτοικοι για το πρόβλημα που υπάρχει.
Στο χέρι μας είναι να αποφασιστούν κινητοποιήσεις από κοινού από όλα τα σχολεία, με συγκέντρωση και παρουσία στη πόλη της Χίου.
Σε αυτή την προσπάθεια μας, καλούμε όλο τον κόσμο της Χίου, γιατί δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα σχολεία, αφορά κάθε κάτοικο της Χίου.
Σε άλλα χωριά έρχεται και δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων και αυτό το κύμα μπορεί να πιάσει και σχολεία της πόλης, για αυτό το λόγο καλούμε όλο τον κόσμο να είναι στς συγκεντρώσεις που θα γίνουν.
Θα παραχωρήσουμε μέσα στις επόμενες μέρες συνέντευξη τύπου, μετά από επικοινωνία με τους εκπροσώπους των φορέων, των προέδρων, τοπικών συμβουλίων και συλλόγων.
Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί όλη η Χιακή κοινωνία και όλοι οι φορείς του νησιού, πρέπει να πάρουν όλη θέση στο πρόβλημα, ώστε από κοινού να πιέσουμε την πολιτεία να αλλάξει θέση πάνω σε αυτό τον νόμο που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα της κυβέρνησης.
Είμαστε σε νησί, φυλάμε Θερμοπύλες, για εθνικούς και πατριωτικούς λόγους, είμαστε νησιά και δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο την υποβάθμιση στη ζωή μας.»
Ο Γιώργιος Αμπαζής, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι η παρουσία των εκπροσώπων των φορέων από τα 3 χωριά και η μαζική συμμετοχή έδειξε ότι οι κάτοικοι είτε είναι γονείς, είτε είναι τοπική εξουσία, είτε είναι πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς, νιώθουν και κατανοούν ότι αυτή τη στιγμή το σχολείο αποτελεί το φάρο στήριξης της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Τον αιμοδότη που διατηρεί όλους αυτούς τους φορείς εν ζωή, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας ότι αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος Δασκάλων δεν κινητοποιείται απλά για να σώσει 5-10 θέσεις εργασίας.
Κινητοποιείται γιατί τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του ακρητικού αιγαίου, είτε είναι στη Λήμνο, είτε είναι στην Ικαρία και στα Ψαρά, κρατούν και φυλάνε Θερμοπύλες, οι δάσκαλοι, τα νέα παιδιά που ως επί το πλείστον και ειδικά για το δικό μας το νησί είναι 171, καταθέτουν ένα κομμάτι της ζωής τους και της ψυχής τους προκειμένου να διδάξουν τα ελληνόπουλα και όλα τα παιδιά του λαού.
Όλα αυτά τα κάνουν για να ανταπεξέλθουν και οι οικογένειες τους και τα ίδια και για να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Αλλά πάνω από όλα η κάθε τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι αιμοδότης μίας γενικότερης προσπάθειας, την οποία έχει τόσο ανάγκη το νησί μας.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε αυτό που θα συμβεί στα δύο βασικά μαστιχοχώρια, η Καλλιμασιά και τα Νένητα, που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία, μέσα από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.
Αλλά και γενικότερα, τόσο στον αθλητισμό από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αυτοί οι γεωγραφικοί χώροι, δίνουν και προσφέρουν στον αθλητισμό του νησιού μας και εκπροσωπούν το νησί μας στην εθνική περιφέρεια.
Έχουμε ανάγκη λοιπόν την ύπαρξη τους και έχει υποχρέωση η πολιτεία και η κυβέρνηση να μην ξεπουλήσει τα πάντα, προκειμένου να κλείσουν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία.
Υπάρχει και συνέχεια, που η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο βάρβαρη και θα πιάσει τις γειτονιές της πόλης και εμείς χτυπάμε το καμπανάκι για τις περιοχές του 3ου και 8ου δημοτικού, της Αγίας Άννας Καπέλλας και του Κοφινά.
Και φυσικά κινδυνεύουν και οι περιοχές του 1ου και 6ου δημοτικού, οι Στρατώνες και ο Αγιος Γιάννης ο Θεολόγος, αυτά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία βρίσκονται στο κόκκινο μιας και είναι συστεγαζόμενα και σε όμορη περιοχή.
Αυτό είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης για να χτυπήσει και τις εκπαιδευτικές ανάγκες και την μόρφωση των παιδιών του λαού.»

Σύσκεψη χθες στον Οίκο Χίου Διδασκάλου - Τα Σχολειά να μένουν στα χωριά

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 19/07/2018 - 19:40
αρχείο

Από την Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώνονται τα εξής :

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία << Υποτροφίες στις Περιφέρειες >> με την προσφορά εννιά  ( 9 ) υποτροφιών ανά Περιφέρεια, ενισχύει το δικαίωμα όλων των νέων στην εκπαίδευση, σε μια ιδιαίτερη δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας, στοχεύοντας να δώσει πνοή στα όνειρα νέων ανθρώπων για σπουδές, απαλείφοντας το εμπόδιο της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουν οι οικογένειές τους.

            Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ( Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Αγ. Ευστράτιο ) παρέχονται :

 

 • Τρεις ( 3 ) υποτροφίες για Bachelor ( στα δίδακτρα ) στο MEDITERRANEAN COLLEGE αξίας 5.600 € έκαστη για το α’ έτος σπουδών. Για τη συνέχιση των σπουδών με υποτροφία, οι υπότροφοι θα πρέπει να έχουν συνεχή φοίτηση και βαθμολογία έτους μεγαλύτερη του 60%.                      Στις υποτροφίες δεν περιλαμβάνονται τα ετήσια fees ( δικαιώματα – δίδακτρα ) του Βρετανικού Πανεπιστημίου ( 1.320€ έως 1.500€ ) και τα τέλη έκδοσης πτυχίου/αποφοίτησης ( 150€ ).
 • Δύο ( 2 ) πλήρεις ετήσιες υποτροφίες στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ αξίας 3.000€ έκαστη.

 

 • Δύο ( 2 ) πλήρεις ετήσιες υποτροφίες στο ΑΛΦΑ Επιλογή ( Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 ), αξίας 6.000 € έκαστη.

 

 • Δύο ( 2 ) πλήρεις ετήσιες υποτροφίες ( στα δίδακτρα ) στο MEDITERRANEAN PROFESSIONAL STUDIES ( Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2 ), αξίας μέχρι 4.900 € έκαστη ( ανάλογα το πρόγραμμα ). Στις υποτροφίες δεν περιλαμβάνονται τα ετήσια fees του Βρετανικού Πανεπιστημίου ( 150€ έως 1.070€, ανάλογα με το πρόγραμμα ) και τα τέλη έκδοσης πτυχίου/αποφοίτησης ( 100€ ). 

 

 

 

 

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

 

 1. Οι υποτροφίες αφορούν αποκλειστικά στο ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.
 2. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε ειδικότητα/πρόγραμμα σπουδών τους ενδιαφέρει, μεταξύ των ειδικοτήτων και των προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται από τους φορείς: ΙΕΚ ΑΛΦΑ, Mediterranean College, Κ.Δ.Β.Μ.2 ΑΛΦΑ Επιλογή και Mediterranean Professional Studies.
 3. Από τη διαδικασία αξιολόγησης και απόδοσης υποτροφιών εξαιρούνται ήδη εγγεγραμμένοι ή / και ενεργοί σπουδαστές στους προαναφερθέντες εκπαιδευτικούς φορείς.
 4. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν σε οποιοδήποτε παράρτημα των προαναφερθέντων φορέων τους εξυπηρετεί – σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα ή Θεσσαλονίκη.
 5. Οι υποτροφίες στο Κ.Δ.Β.Μ.2 ΑΛΦΑ Επιλογή και στο Mediterranean Professional Studies είναι πλήρους φοίτησης.
 6. Οι υποτροφίες στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ αφορούν στο 1ο έτος σπουδών.
 7. Οι υποτροφίες στο Mediterranean College και στα διετή προγράμματα HND του Mediterranean Professional Studies αφορούν στο 1ο έτος σπουδών και για τη συνέχιση με υποτροφία, ο/η υπότροφος θα πρέπει να έχει συνεχή φοίτηση και ετήσια βαθμολογία πάνω από 60%.
 8. Για το Mediterranean College και το Mediterranean Professional Studies, τo ετήσιο κόστος των fees του συνεργαζόμενου βρετανικού πανεπιστημίου/ φορέα πιστοποίησης, καθώς και τα τέλη έκδοσης πτυχίου/ αποφοίτησης καλύπτονται αποκλειστικά από τον/την υπότροφο.
 9. Το Mediterranean College και το Mediterranean Professional Studies καλύπτουν το τέλος αίτησης (application fee) – ύψους 50€ - στο πρόγραμμα.

 

Η έντυπη αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα χορηγούνται από τα κατά τόπους αρμόδια γραφεία σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο και Σάμο και θα υπάρχουν αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου : www.pvaigaiou.gov.gr.

 

Υποβάλλεται πρωτότυπο, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο μαζί με τα ακόλουθα  δ ι κ α ι ο λ ο γ η τ ι κ ά :

 1. Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης οικονομικού έτους 2017, καθώς και φωτοαντίγραφο του τελευταίου Ε9.
 2. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας γονέα ή κηδεμόνα.
 3. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ενδιαφερόμενου τέκνου.
 4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 5. Φωτοαντίγραφο απολυτηρίου εκπαίδευσης ( λυκείου ).
 6. Έγγραφα που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ειδικών λόγων ( πολυτεκνία, αδελφός/η φοιτητής/τρια ή στρατιώτης, απώλεια γονέα, ανεργία γονέα, γονείς σε διάσταση ή διαζευγμένοι, σοβαροί λόγοι υγείας του ίδιου του ενδιαφερόμενου ή μελών της οικογένειας, άλλοι έκτακτοι λόγοι που βαρύνουν οικονομικά την οικογένεια κ.λ.π. ).

 

 

 

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η  !!!

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 3 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

    Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και την

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας, επί της οδού Ανδρομέδας 15 στη Μυτιλήνη ( ισόγειο κτιρίου ), υπεύθυνος Αναστάσιος Γ. Ρούσσης ( τηλέφωνο επικοινωνίας 2251353921 ).
 2. Για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, επί της οδού Αεροπόρου Ροδοκανάκη 37 στη Χίο, υπεύθυνη Σοφία Γρέγου ( τηλέφωνο επικοινωνίας 2271352616 έως 617 ).
 3. Για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διοικητήριο Σάμου, υπεύθυνος Φωτεινή Αθανασίου ( τηλέφωνο επικοινωνίας 2273353457 ).
 4. Για την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, στo Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, επί της οδού Λεωφόρου Δημοκρατίας 34 στη Μύρινα Λήμνου, υπεύθυνος Κυριακή Ματζάρη ( τηλέφωνο επικοινωνίας 2254351223 ).

 

 

 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συνταχθεί κατάλογος αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς και των επιλαχόντων.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά για την πορεία του αιτήματός τους μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pvaigaiou.gov.gr.

 

 

 

 

Επισημαίνεται ότι, τα προσωπικά δεδομένα των ωφελούμενων προορίζονται για χρήση μόνο από την Επιτροπή επιλογής των δικαιούχων, δεν θα υποστούν περαιτέρω επεξεργασία και θα τηρηθεί αυστηρά το απόρρητο.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ο φάκελος των δικαιολογητικών θα είναι στη διάθεση των αιτούντων.

 

 

 

 

                                                        Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                         ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

 

 

 

                                                       ΓΟΜΟΥ – ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

 

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής :

 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας, Ανδρομέδας 15, Μυτιλήνη, Τ.Κ. 81 100, τηλ. 2251353921.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Τομείς Σπουδών :

 • ΙΕΚ ΑΛΦΑ

ΑΘΗΝΑ τηλ. 2105279500,

ΠΕΙΡΑΙΑΣ τηλ. 2104120714,

ΓΛΥΦΑΔΑ τηλ. 2109640117,

ΘΕΣ/ΚΗ τηλ 2310552406.

 • ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΙ - ΑΛΦΑ ΕΠΙΛΟΓΗ

ΑΘΗΝΑ, τηλ. 2105279500,

ΓΛΥΦΑΔΑ, τηλ. 2109640117,

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, τηλ. 2104120714,

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τηλ. 2310552406

 • MEDITERRANIAN COLLEGE ΑΘΗΝΑΣ, Πατησίων 107 & Πελλήνης 8,                           τηλ. 210 8899600.
 • MEDITERRANIAN COLLEGE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Εγνατίας 2–4,                     τηλ. 2310 287779.
 • www.medcollege.edu.gr
 • www.iekalfa.gr