Χίος, Τετάρτη 23 Μαΐου

"Θα μάθουμε τι κάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι για την εκπαίδευση προσφύγων"

Τρί, 04/10/2016 - 15:15

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουμε πως ενσωματώνουν στο εκπαιδευτικό τους σύστημα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, χώρες όπως η Γερμανία ή η Σουηδία, είναι η εκδήλωση που οργανώνει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Χανδρής».

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο Δ/ντης του σχολείου, Γιώργος Παντελίδης, στα πλαίσιο συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus, προβλέπεται η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών από σχολεία της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Ρουμανίας, Γερμανίας και Σουηδίας να γίνει στο νησί μας, οπότε δεδομένης της κατάστασης με το προσφυγικό και του προβληματισμού που υπάρχει για την εκπαίδευση των παιδιών σκέφτηκαν ότι καλό θα ήταν να είναι περισσότεροι εκείνοι που θα ενημερωθούν για το πως αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’αυτό και απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής, όχι μόνο σε συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς αλλά και σε όποιον άλλο το επιθυμεί.

«Δεν θα λύσουμε εμείς το προσφυγικό, μας ενδιαφέρει όμως τι θα γίνει ή τι μπορεί να γίνει στο εκπαιδευτικό κομμάτι», ανέφερε ο Γ. Παντελίδης και συνέχισε: «η συμπερίληψη μεταναστών και προσφύγων στα σχολεία δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει γίνει για παιδιά από Βαλκανικές χώρες και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, παρόλο που είχαν άλλη γλώσσα ή σε κάποιες περιπτώσεις και άλλη θρησκεία. Θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους, το σχολείο της Σουηδίας έχει, για παράδειγμα, 80 προσφυγάκια».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου μίλησε για την πολύ καλή ενσωμάτωση των παιδιών της «Κιβωτού».  

Να σημειωθεί ότι το κύριο αντικείμενο του προγράμματος στο οποίο συνεργάζονται τα 7 σχολεία από χώρες της ΕΕ αφορά στο πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στην ενσωμάτωση των προσφύγων – μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 23/05/2018 - 15:10

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2018 αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2018 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2018 μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους  υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 ή 2016 με το Νέο σύστημα ]

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδας Β) 2018, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση για τους  υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 με το Παλαιό σύστημα

Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.