Ροή Ειδήσεων:
  • 21:03 Με τέρμα του Χιώτη επιθετικού Δημήτρη Καπού στο 84ο λεπτό, τα Τρίκαλα νίκησαν με 1-0 εκτός έδρας την ΑΕ Καραϊσκάκης για την Football League.
  • 21:00 Η Θύελλα Χαλκειούς και η Φάρκαινα προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Κυπέλλου της ΕΠΣ Χίου. Τα αποτελέσματα των σημερινών αγώνων: Θύελλα-Λαίλαπας: 3-0, Βαρβασιακός-Φάρκαινα: 1-3. Στην Γ’ Εθνική: Τριγλία Ραφήνας-Διαγόρας Αγ. Παρασκευής: 1-0.
  • 19:09 Με 8-7 νίκησε το απόγευμα του Σαββάτου 16/12/17 ο ΝΟΧ/Astra Airlines τη Γλυφάδα, για την 9η αγωνιστική της Α1 πόλο των Ανδρών κι έμεινε μόνος του και πάλι στην 3η θέση της βαθμολογίας.
  • 17:34 Σε δύο περιστατικά περισυλλογής μεταναστών προσφύγων επενέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες άνδρες του Λιμενικού Σώματος μόνο που η μία φουρνιά στην Παναγιά Οινουσσών ήταν λίγο... διαφορετική, μιας και επρόκειτο για 33 Τούρκους -μεταξύ των οποίων και μία οικογένεια με 4 παιδιά- που ζήτησαν πολιτικό άσυλο, καθότι διωκόμενοι -όπως ισχυρίζονται- από το καθεστώς της γειτονικής χώρας.
  • 07:07 1.950 είναι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι που καλούνται και σήμερα Κυριακή να αναδείξουν νέα διοίκηση στο Επιμελητήριο της Χίου, αρκετά περισσότεροι, κατά 450, από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση που έγινε πριν από 6 χρόνια. Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου, είναι εκείνοι που έχουν τακτοποιήσει τις συνδρομές τους σε Επιμελητήριο και ΓΕΜΗ.. Στη νέα διοίκηση οι έδρες κατανέμονται ως εξής: Εμπορικό 8, Μεταποίησης 9, Τουρισμού 1, Υπηρεσιών 3. Οι συνδυασμοί που διεκδικούν τη διοίκηση είναι αυτή τη φορά δύο, ο ένας με επικεφαλής τον νυν Πρόεδρο, Γ. Γεωργούλη και ο άλλος με επικεφαλής τον Π. Λεγάτο.Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τις 10.00 μ.μ. της Κυριακής.
  • 06:56 Ο Κλείτος Κανετίδης, όπως αναμένονταν, είναι και επίσημα ο νέος προπονητής στον Ηρακλή Θυμιανών. Αναλαμβάνει στην θέση του Μπάμπη Σαββίδη με τον οποίο η διοίκηση της ομάδας έλυσε την συνεργασία τους, την περασμένη Τρίτη.
  • 06:49 Σήμερα Κυριακή 17/12 αναμένεται λιγοστή ηλιοφάνεια με αρκετή συννεφιά και διαστήματα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 6 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς 4 μποφόρ,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-16οC. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
  • 19:03 Η ΠΕΚΕΒ προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στο Πνευματικό της Κέντρο, τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 10 μ.μ. στο Χριστουγεννιάτικο Αντάμωμα με την ορχήστρα Σάκη Πιππίδη και την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. με την παιδική Χριστουγεννιάτικη της γιορτή.
  • 19:01 Την Κυριακή 08:40 π.μ. - 10:30 π.μ., θα διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Κοκκάλη στην πόλη της Χίου, λόγω εκτέλεσης έργου της ΔΕΗ λόγω αισθητικής αναβάθμισης της Προκυμαίας.
  • 18:12 Ενα χρόνο ακριβώς μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 στις 11.00 π.μ. εγκαινιάζεται το σπίτι Ανθυπασπιστή στον Φραγκομαχαλά, ύστερα από ενισχύσεις, χορηγίες και εργασία από μεριάς Στρατού.
  • 16:59 Στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων κλήθηκε ο Χιώτης επιθετικός της Βέροιας Γιάννης Μπαστιάνος, για το φιλικό παιχνίδι που θα δώσει στη Ντόχα στις 20 Δεκεμβρίου με την αντίστοιχη εθνική ομάδων του Κατάρ.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 17 Δεκ 2017 - 06:48

alithia

Κυριακή, 17 Δεκέμβριος, 2017 - 08:01

Το διαχρονικό ταβερνάκι του Εμπορειού μέσα από τα μάτια του παρελθόντος

Ένα από τα διαμάντια του αγαπημένου μας λιμένα.
Σάβ, 14/05/2016 - 15:32

Η ιστορία της ταβέρνας, του σημερινού ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Μιχαήλ Ν. Κολόμβου, αποτελεί σημείο αναφοράς της ιστορίας του Εμπορειού.

Το οίκημα χτισμένο το 1936 σε οικόπεδο που ανήκε στον προπάππου του σημερινού ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Μιχαήλ Ν. Κολόμβο αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς της ιστορίας του Εμπορειού.
Η ταβέρνα, αφού πέρασε από διαδοχικές φάσεις, έφτασε στην κατοχή του Μιχαήλ Ν. Κολόμβου, ο οποίος ξεκίνησε να τη λειτουργεί από το 1993 μέχρι και σήμερα.
Αρχικά, το 1955 ο Κωνσταντίνος Ντελιντές πήρε την πρωτοβουλία να μετατρέψει το παραδοσιακό εξοχικό σπίτι σε ουζερί-ταβέρνα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσε αντίστοιχο κατάστημα στον Πειραιά αποφάσισε να πράξει το ίδιο στο επίνειο του Πυργίου.
Το μαγαζί ξεκίνησε με λιγοστούς πελάτες, κυρίως θαμώνες, ψαράδες και κυνηγούς που περνούσαν εκεί τον ελεύθερο χρόνο τους, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και τα νόστιμα παραδοσιακά φαγητά, μέρος των οποίων αποτελούσαν πολλές φορές και τα θηράματά τους.
Η παραδοσιακή Ταβέρνα ήταν το στολίδι του Εμπορειού από παλιά.
Πρόσθετε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο χρώμα στο γραφικό τοπίο με τα τραπεζάκια πάνω στο κύμα που αποτελούσαν εξ’ αρχής σήμα κατατεθέν του καταστήματος και προσέλκυαν τους επισκέπτες να απολαύσουν εκεί το ουζάκι τους.

Μια δεκαετία αργότερα το 1965 τη λειτουργία του μαγαζιού αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος που ήδη είχε αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε παραδοσιακή ταβέρνα στην Πλατεία.

Αμερικής. Επιστρέφοντας στον τόπο του ανοίγει ξανά την Ταβέρνα. Για επτά χρόνια, ο Δ. Παπαδόπουλος κράτησε στην κυριότητα του το κατάστημα, το οποίο έγινε γνωστό πια και στον εποχιακό τουρισμό πέραν των θαμώνων και των ντόπιων κατοίκων του Εμπορειού.

Έπειτα από λίγα χρόνια, το 1972, ένας Πυργούσης μάγειρας, ο Μιχάλης Πιτσόλης ανέλαβε την κυριότητα του καταστήματος, το οποίο λειτουργούσε κατά τη θερινή περίοδο ενώ το χειμώνα ασχολιόταν επί πολλά έτη με τη λειτουργία του παραδοσιακού κοινοτικού καφενείου στο Πυργί.

Το 1985 ο Σωτήρης Γιωργαντής αναλαμβάνει την Ταβέρνα. Χρόνια Ταβερνιάρης στην Πόλη της Χίου και έπειτα στον Εμπορειό, διατηρούσε ουζερί λίγα μέτρα πριν το λιμάνι στο οίκημα του Τσοπανομίχαλου. Έτσι, αποφάσισε να έρθει πιο κοντά στη θάλασσα και να δημιουργήσει τη σημερινή ψαροταβέρνα. Όντας ο γιός του ψαράς, το κατάστημα ήταν εφοδιασμένο με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και πολύς κόσμος το επισκεπτόταν για να γευτεί τους φρέσκους και νόστιμους μεζέδες.

Φτάνοντας στο πρόσφατο παρελθόν, μετά από μια παρένθεση παύσης, και πιο συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου του 1993 επαναλειτουργεί το κατάστημα ο Μιχαήλ Νικολάου Κολόμβος στου οποίου την κυριότητα βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Ο Μιχάλης εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Αμερική.
Από μικρό παιδί στο χώρο των εστιατορίων, απέκτησε αρκετά εφόδια γι’ αυτή τη δουλειά. Άνοιξε και ο ίδιος εστιατόριο στη Νέα Υόρκη με το όνομα Fiesta στην οδό ChurchMurrayCorner στο DownTownManhattan. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Μιχάλης αποφάσισε να ασχοληθεί με το ίδιο επάγγελμα.
Έτσι ανακάλυψε τη μικρή και ερειπωμένη αποθήκη και τη μετέτρεψε σε παραδοσιακή ταβέρνα προσφέροντας στο κόσμο νόστιμο φαγητό και μια ξεχωριστή εμπειρία χαλάρωσης και ηρεμίας πάνω στο κύμα.
Ο Μιχάλης με τη σύζυγό του Μαρία, αλλά και με τη βοήθεια των γονέων και των παιδιών τους, διατηρούν μέχρι σήμερα τη ξεχωριστή αυτή οικογενειακή ταβέρνα που με εμπειρία ετών προσφέρουν πλούσια εξυπηρέτηση και ξεχωριστούς μεζέδες στους πελάτες τους.

Νίκος Κολόμβος

Gallery φωτογραφιών: 
Ετικέτες: 

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.