Ροή Ειδήσεων:
  • 15:05 Την ημέρα του Αγίου Αρτεμίου διάλεξε η Αστυνομία για να κάνει μια επιτυχία σύλληψης μεταφορέα ηρωϊνης, με τη διαφορά ότι ο μεταφορέας ήταν... αστυνομικός. Οι πληροφορίες του τμήματος Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Χίου αποδείχθηκαν αληθινές, όταν οι άνδρες της με άκρα μυστικότητα κλήθηκαν να παρακολουθούν συνάδελφό τους. Έτσι συνέλαβαν Αστυνομικό, κάτοικο Χίου, να μεταφέρει ηρωϊνη για να την παραδώσει σε άτομο, που επίσης συνελήφθη. Από την προανάκριση θα προκύψουν βεβαίως οι μεταξύ τους σχέσεις καθώς και ο αποστολέας της ηρωϊνης, που τουλάχιστον αυτή που μετέφερε ο Αστυνομικός ήταν μερικών δεκάδων γραμμαρίων.
  • 14:58 Ιματιοθήκη στο ισόγειο των εγκαταστάσεων του, με στόχο την συγκέντρωση ρούχων ή παιχνιδιών, που θα προσφερθούν σε όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη, λειτουργεί το Ίδρυμα "Μ. Τσάκος". Όσοι ενδιαφέρονται να παραλάβουν τα αντικείμενα που χρειάζονται, μπορούν να το κάνουν από το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, και κάθε Σάββατο, ώρες 9 π.μ. έως τις 1 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 22710 29600 και 22710 82777.
  • 14:57 Από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 30 Απριλίου του επόμενου έτους θα εφαρμοστεί το χειμερινό νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο, όπως ενημερώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επίσης γνωστοποιεί ότι οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν και τηλεφωνικά την αίτησή τους για τοποθέτηση μετρητή με χρονοχρέωση (νυκτερινό) στην ηλεκτρική παροχή τους, καλώντας στο Κέντρο Ενημέρωσης Πελατών 11500.
  • 13:12 Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ήρθε και η σειρά του Περιφερειακού Συμβουλίου να ασχοληθεί με τη « Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», σε θεματική συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ.
  • 12:36 Αίτημα χρόνων ήταν για τα Ψαρά η λειτουργία βενζινάδικου στο νησί, κάτι που τελικά κατάφεραν, αλλά από χθες καλούνται να θυμηθούν τα… παλιά, αφού το νησί ξέμεινε από καύσιμα, εξαιτίας της απεργίας των Τελωνειακών που δεν επέτρεψε να γίνει έλεγχος στο βυτίο που μεταφέρθηκε ακτοπλοϊκώς στο νησί. Ο Δήμαρχος, Κώστας Βρατσάνος, ζητά να εγκριθεί έκτακτο δρομολόγιο μεταφοράς καυσίμων, αλλιώς το νησί θα μείνει χωρίς βενζίνη για 10 ημέρες, γεγονός που θα ακινητοποιήσει οχήματα αλλά και θα φρενάρει εργασίες εργολάβων, που είναι σε εξέλιξη στο νησί
  • 11:33 Ξεκινά και φέτος η υλοτόμηση σε δασικές εκτάσεις από ιδιώτες, μετά τη χορήγηση άδειας από τη Δ/νση Δασών, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας και οι απαγορεύσεις αναφέρονται στη δασική διάταξη του Δασάρχη, Κώστα Μπέλλα, που αναλυτικά δημοσιεύεται στο alithia.gr
  • 11:33 Ξεκινά και φέτος η υλοτόμηση σε δασικές εκτάσεις από ιδιώτες, μετά τη χορήγηση άδειας από τη Δ/νση Δασών, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας και οι απαγορεύσεις αναφέρονται στη δασική διάταξη του Δασάρχη, Κώστα Μπέλλα, που αναλυτικά δημοσιεύεται στο alithia.gr
  • 11:18 Το τμήμα Γυναικών της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Χίου οργανώνει εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 6.30 μμ στο ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο στη Χίο, στην οποία θα μιλήσουν ο ιατρός Στυλιανός Γιασσάς, Ογκολόγος – Παθολόγος και η ψυχολόγος κα Μαρία Τσικουδή. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία Χιόνη του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου.
  • 10:40 Την άφιξη έξι νέων κοντέινερς με στόχο να τοποθετηθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αλλοδαπών στην πρώην ΒΙΑΛ ανακοίνωσε το πρωί από το Ράδιο "Α" ο Πρόεδρος του Χαλκειούς, Κώστας Φουτράκης, καταγγέλλοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο, το οποίο αντί των 800 άντε 1.000 ανθρώπων έφτασε να "φιλοξενεί" σε ακατάλληλους πλέον χώρους και παραπήγματα, φτιαγμένα ακόμη και με κουβέρτες, 2.000 άτομα!
  • 09:52 Άμεση ήταν η κινητοποίηση στις 8.45 το πρωί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, που όντας ειδοποιημένη για φωτιά στη Λαγκάδα απέστειλε στην περιοχή τρια οχήματα και άνδρες της, όμως όταν έφτασαν εκεί την φωτιά την είχαν ήδη σβήσει. Στην περιοχή βρίσκεται το ανακριτικό της υπηρεσίας και πραγματοποιεί έρευνα για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς.
  • 06:52 Συνεχίζεται αμείωτη η παράνομη ραγδαία άφιξη προσφύγων - μεταναστών από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Έτσι στους 237, που έφτασαν χθες, αφού εκτός των μεσημεριανών είχαμε ένα ακόμη περιστατικό το απόγευμα με 64 άτομα, προστέθηκαν σήμερα άλλοι 80, που στις 7.00 π.μ. έφτασαν στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης (23 είναι άνδρες, 20 είναι γυναίκες και 37 παιδιά) και άλλοι 60 που διεσώθηκαν από το Ρουμάνικο σκάφος της Frontex στις 5.30 π.μ. στα Γρίδια. Επειδή στο κέντρο στη ΒΙΑΛ έχει σημειωθεί πλέον το αδιαχώρητο στο λιμάνι παραμένουν όχι μόνο οι 64 που ήρθαν χθες το απόγευμα αλλά και οι πρωινοί, που σημαίνει σύνολο 204 πρόσφυγες και μετανάστες.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 20 Οκτ 2017 - 15:31

alithia

Παρασκευή, 20 Οκτώβριος, 2017 - 15:33

Το διαχρονικό ταβερνάκι του Εμπορειού μέσα από τα μάτια του παρελθόντος

Ένα από τα διαμάντια του αγαπημένου μας λιμένα.
Σάβ, 14/05/2016 - 15:32

Η ιστορία της ταβέρνας, του σημερινού ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Μιχαήλ Ν. Κολόμβου, αποτελεί σημείο αναφοράς της ιστορίας του Εμπορειού.

Το οίκημα χτισμένο το 1936 σε οικόπεδο που ανήκε στον προπάππου του σημερινού ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Μιχαήλ Ν. Κολόμβο αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς της ιστορίας του Εμπορειού.
Η ταβέρνα, αφού πέρασε από διαδοχικές φάσεις, έφτασε στην κατοχή του Μιχαήλ Ν. Κολόμβου, ο οποίος ξεκίνησε να τη λειτουργεί από το 1993 μέχρι και σήμερα.
Αρχικά, το 1955 ο Κωνσταντίνος Ντελιντές πήρε την πρωτοβουλία να μετατρέψει το παραδοσιακό εξοχικό σπίτι σε ουζερί-ταβέρνα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσε αντίστοιχο κατάστημα στον Πειραιά αποφάσισε να πράξει το ίδιο στο επίνειο του Πυργίου.
Το μαγαζί ξεκίνησε με λιγοστούς πελάτες, κυρίως θαμώνες, ψαράδες και κυνηγούς που περνούσαν εκεί τον ελεύθερο χρόνο τους, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και τα νόστιμα παραδοσιακά φαγητά, μέρος των οποίων αποτελούσαν πολλές φορές και τα θηράματά τους.
Η παραδοσιακή Ταβέρνα ήταν το στολίδι του Εμπορειού από παλιά.
Πρόσθετε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο χρώμα στο γραφικό τοπίο με τα τραπεζάκια πάνω στο κύμα που αποτελούσαν εξ’ αρχής σήμα κατατεθέν του καταστήματος και προσέλκυαν τους επισκέπτες να απολαύσουν εκεί το ουζάκι τους.

Μια δεκαετία αργότερα το 1965 τη λειτουργία του μαγαζιού αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος που ήδη είχε αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε παραδοσιακή ταβέρνα στην Πλατεία.

Αμερικής. Επιστρέφοντας στον τόπο του ανοίγει ξανά την Ταβέρνα. Για επτά χρόνια, ο Δ. Παπαδόπουλος κράτησε στην κυριότητα του το κατάστημα, το οποίο έγινε γνωστό πια και στον εποχιακό τουρισμό πέραν των θαμώνων και των ντόπιων κατοίκων του Εμπορειού.

Έπειτα από λίγα χρόνια, το 1972, ένας Πυργούσης μάγειρας, ο Μιχάλης Πιτσόλης ανέλαβε την κυριότητα του καταστήματος, το οποίο λειτουργούσε κατά τη θερινή περίοδο ενώ το χειμώνα ασχολιόταν επί πολλά έτη με τη λειτουργία του παραδοσιακού κοινοτικού καφενείου στο Πυργί.

Το 1985 ο Σωτήρης Γιωργαντής αναλαμβάνει την Ταβέρνα. Χρόνια Ταβερνιάρης στην Πόλη της Χίου και έπειτα στον Εμπορειό, διατηρούσε ουζερί λίγα μέτρα πριν το λιμάνι στο οίκημα του Τσοπανομίχαλου. Έτσι, αποφάσισε να έρθει πιο κοντά στη θάλασσα και να δημιουργήσει τη σημερινή ψαροταβέρνα. Όντας ο γιός του ψαράς, το κατάστημα ήταν εφοδιασμένο με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και πολύς κόσμος το επισκεπτόταν για να γευτεί τους φρέσκους και νόστιμους μεζέδες.

Φτάνοντας στο πρόσφατο παρελθόν, μετά από μια παρένθεση παύσης, και πιο συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου του 1993 επαναλειτουργεί το κατάστημα ο Μιχαήλ Νικολάου Κολόμβος στου οποίου την κυριότητα βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Ο Μιχάλης εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Αμερική.
Από μικρό παιδί στο χώρο των εστιατορίων, απέκτησε αρκετά εφόδια γι’ αυτή τη δουλειά. Άνοιξε και ο ίδιος εστιατόριο στη Νέα Υόρκη με το όνομα Fiesta στην οδό ChurchMurrayCorner στο DownTownManhattan. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Μιχάλης αποφάσισε να ασχοληθεί με το ίδιο επάγγελμα.
Έτσι ανακάλυψε τη μικρή και ερειπωμένη αποθήκη και τη μετέτρεψε σε παραδοσιακή ταβέρνα προσφέροντας στο κόσμο νόστιμο φαγητό και μια ξεχωριστή εμπειρία χαλάρωσης και ηρεμίας πάνω στο κύμα.
Ο Μιχάλης με τη σύζυγό του Μαρία, αλλά και με τη βοήθεια των γονέων και των παιδιών τους, διατηρούν μέχρι σήμερα τη ξεχωριστή αυτή οικογενειακή ταβέρνα που με εμπειρία ετών προσφέρουν πλούσια εξυπηρέτηση και ξεχωριστούς μεζέδες στους πελάτες τους.

Νίκος Κολόμβος

Gallery φωτογραφιών: 
Ετικέτες: 

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.