Ροή Ειδήσεων:
 • 23:44 Στα παιχνίδια της 2ης ημέρας του ειδικού τουρνουά ανόδου για την Α2 Βόλει γυναικών: Ερμής Παμφίλων-Νεώριο Σύρου: 2-3 σετ (25-22, 19-25, 26-24, 23-25, 12-15), Ιωνικός Σάμου-Ροδίων Άθλεσις Ρόδου: 0-3 σετ (13-25, 19-25, 20-25).
 • 20:19 Η Π.Ε. Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσκαλεί στις 9.00 π.μ. της Παρασκευής στη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 8 της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Χίου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πράξη με τίτλο: «Ενέργειες αποκατάστασης ζημιών από τις πυρκαγιές της 25ης Ιουλίου και της 26ης Αυγούστου 2016 στη Χίο και εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την περιβαλλοντική προστασία και την πρόληψη φυσικών καταστροφών».
 • 18:33 Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων προγραμματίζει διήμερη εκδρομή στη Μυτιλήνη στις 13 και 14 Μαϊου. Πληροφορίες στο SUNRISE TOYRS 2271041390-91
 • 18:31 Η Ιερά πανήγυρις του Αγίου Εφραίμ στην Παναγία Συριώτισσα του Κάμπου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαϊου με το ακόλουθο πρόγραμμα: Πέμπτη 7.00 μ.μ. Μέγας πανηγυρικός εσπερινός, Παρασκευή 7.00 π.μ. Ορθρος και θεία Λειτουργία.
 • 18:29 Το Σάββατο στις 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των παιδικών τμημάτων των πολιτιστικών εργαστηρίων του Ομηρείου.
 • 18:00 Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας προσκαλεί σε συνάντηση γνωριμίας όλα τα μέλη και τους φίλους του, άτομα με ΙΦΝΕ καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, που διαμένουν στο νομό της Χίου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου στην 1.00 μ. στο καφέ – ουζερί “Porta Maggiore“, στην πλατεία Κάστρου στην πόλη της Χίου.
 • 16:11 Τέθηκε υπό έλεγχο μετά τις 3.15 το μεσημέρι η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 2.25 μ.μ. σε αγροτική έκταση των Πατρικών, αφού προηγούμενα έκαψε 4 στρέμματα. Για την κατάσβεσή της έλαβε μέρος δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ διενεργείται προανάκριση για τα αίτια που την προκάλεσαν. Πιθανό το ενδεχόμενο και αυτή η φωτιά να προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
 • 12:13 Για δεύτερη χρονιά, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελ. Αστυνομίας, θα σταλούν δόκιμοι αρχιφύλακες που φοιτούν στη σχολή της ΕΛ.ΑΣ., για την κάλυψη εποχικών αναγκών υπηρεσιών αστυνόμευσης αεροδρομίων της χώρας και λοιπών τουριστικών περιοχών για την τουριστική περίοδο, με τη Χίο – σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ» - να περιμένει από το πρώτο 10ήμερο του Ιούνη 18 δόκιμους. Επίσης με 15 δόκιμους αναμένεται να ενισχυθεί η Δ/νση Αστυνομίας της Σάμου και με 22 της Μυτιλήνης.
 • 11:13 Ο Σύλλογος Αγιογαλούσων Χίου οργανώνει πρωτομαγιάτικη εξόρμηση στο Άγιο Γάλας, την Δευτέρα 1η Μαΐου 2017 και καλεί σε συμμετοχή όλους τους Αγιογαλούσους, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: Έφη Στεβή (6948 469622), Γεωργία Πετροπούλου (6976 091636), Γιώργος Χρίτης (6932 363233), Τάκης Φραγκομίχαλος (6936 849206). Για δηλώσεις συμμετοχής και στο e-mail: agiongalas@gmail.com.
 • 10:42 Διημερίδα υγείας με τον Dr Κωνσταντίνο Μουρούτη, καθηγητή Προληπτικής Υγείας και Νευροεπιστημών, καθώς και Διευθυντή του Ινστιτούτου «Νέα Ζωή», διοργανώνουν το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Μαϊου, αντίστοιχα, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, η Εταιρεία Αγωγής Υείας, παράρτημα Χίου και η Ομάδα Φίλων του Δρ Μουρούτη στη Χίο. Το Σάββατο η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. και θα έχει θέμα: «Η υγεία είναι δική μας επιλογή!» και την Κυριακή θα γίνει στις 10.30 το πρωί με θέμα «Διεκδικώντας την Χαρά. Σε πείσμα των καιρών».
 • 10:05 H Λιμενική Αστυνομία του Λιμεναρχείου Χίου γνωστοποιεί ότι η αντικατάσταση των παλαιών εντύπων αδειών χειριστή ταχυπλόου σκάφους με αντίστοιχα νέου τύπου, παρατείνεται μέχρι και την 31-12-2019.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 27 Απρ 2017 - 23:45

alithia

Παρασκευή, 28 Απρίλιος, 2017 - 01:39

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός και η σημασία του….

Τετ, 08/02/2017 - 10:59

Η μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού αφορά την τοποθέτηση και τον έλεγχο του φωτός, φυσικού ή τεχνητού, μέσα σε έναν αρχιτεκτονικό χώρο, εξωτερικά στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο. Το φως και η αρχιτεκτονική δεν είναι δυο ξεχωριστές έννοιες, διότι αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως οι επιφάνειες, ο όγκος, τα χρώματα και η υφή χάνουν τη σημασία τους χωρίς φως.       

                  The Louvre Abu Dhabi, Art Gallery and Museum.

 

Η μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού αναδεικνύει τους εσωτερικούς και περιβάλλοντες χώρους, τους όγκους και τις μορφές. Ο σωστός φωτισμός βελτιώνει σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο, εντείνει την ευκρίνεια στο περιβάλλον του κάθε χρήστη, προσδίδει ενδιαφέρον και ένταση. Η αισθητική του χώρου ή του κτιρίου βελτιώνεται τονίζοντας τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν σαφή προσδιορισμό και σχεδιασμό του ορίου φωτός και σκιάς. Εξάλλου, η αντίθεση είναι το βασικό συστατικό της φωτιστικής σύνθεσης και στόχος κάθε προσέγγισης είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συνόλου, όπου υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο φως και τη σκιά.

 

 “Church of the light” (Η εκκλησία του φωτός), Tadao Ando.

Ο αρχιτέκτονας σχεδιάζει έχοντας καταρχάς στο νου του το φυσικό φως. Το φυσικό φως, η θερμότητα που χαρίζει, οι σκιές που δημιουργούνται από τα πλήρη και τα κενά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την βιωσιμότητα του χώρου και κατ επέκταση την ομαλή και ευχάριστη διαβίωση του χρήστη σε αυτόν. Σε μια χώρα όπως την Ελλάδα το φυσικό φως μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών μας μέσα στην μέρα με σωστή διαχείριση. Ειδικές κατασκευές μέσα στον χώρο δίνουν την δυνατότητα να ελέγξουμε την διάχυση του στους εσωτερικούς χώρους με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Κατοικία στο Τόκυο.

 

Ο τεχνητός φωτισμός αφορά την χωροθέτηση των κατάλληλων φωτιστικών σωμάτων και την ποσότητα αυτών.  Η μελέτη τεχνητού φωτισμού δεν πρέπει να συγχέεται με την ηλεκτρολογική μελέτη. Η πρώτη αφορά το λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα ενώ η δεύτερη τις τεχνικές προδιαγραφές της εγκατάστασης. Οι δύο μελέτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μιας και για να επιτευχθεί η πρώτη απαιτείται σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση και πρόνοια κατάλληλων ηλεκτρικών παροχών.

Εσωτερικό Κατοικίας.

 

Σήμερα τα προϊόντα φωτισμού είναι πολλά και αυτό επιτρέπει στον αρχιτέκτονα να έχει μεγάλη εμβέλεια κινήσεων. Όλο και περισσότερο αξιοποιούνται οι πηγές LED (light - emitting diodes, φωτοδιόδους), οι οποίες πέρα από τον σαφή οικολογικό προσανατολισμό τους, την αυξημένη απόδοση ανά watt, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και επομένως επιφέρουν οικονομία στον καταναλωτή.

Για τον μελετητή όμως τα οφέλη είναι περισσότερα μιας και η ευελιξία των πηγών αυτών επιτρέπει αφαίρεση στο φωτισμό, πολυμορφία και  τεράστια ποικιλία προδιαγραφών, ακριβή οριοθέτηση πεδίων δίνοντας έμφαση σε όλα τα μέρη της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Τα παραπάνω στοιχεία ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν παλαιότερα με τις συμβατικές μεθόδους που υπήρχαν. Για παράδειγμα στο παρελθόν ήταν δύσκολο να φωτίσουμε ομοιόμορφα ή στοχευμένα ένα υψηλό κτίριο. Σήμερα με τις πηγές  LED δίνουμε την απαιτούμενη ποσότητα φωτός ακριβώς εκεί που τη χρειαζόμαστε αφού οι φωτεινές επιφάνειες ή δέσμες έχουν την ίδια θερμοκρασία χρώματος και έντασης σε κάθε σημείο τους. Δημιουργούμε κατά το δοκούν "σκληρά" και σαφή όρια ανάμεσα στο φως και την σκιά, είτε διαβαθμίσεις αυτών των "ακραίων" καταστάσεων.

 

 

Η θερμοκρασία χρώματος είναι άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό των νέων τεχνολογιών φωτισμού.

 

Κάθε χρήση χώρου απαιτεί την κατάλληλη θερμοκρασία φωτισμού. Μια σχολική αίθουσα χρειάζεται διαφορετική θερμοκρασία χρώματος από το καθιστικό του σπιτιού μας, ένα ιατρείο  ή μια βιτρίνα καταστήματος.  Οι πηγές LED κατασκευάζονται σε μια μεγάλη κλίμακα αναφορικά με τη θερμοκρασία χρώματος, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, με σκοπό τη σωστή απόδοση των χρωμάτων και την ικανοποίηση του χρήστη.

 

Επίσης ο φωτισμός με φωτοδιόδους εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη CRI (color rendering index) σε σύγκριση με άλλες πηγές. Ο δείκτης αυτός μετρά την ικανότητα απόδοσης των χρωμάτων από μια πηγή σε σύγκριση με το ηλιακό φως. Κατά συνέπεια, η ποιότητα του φωτός, όπως την αντιλαμβάνεται ο χρήστης, είναι βελτιωμένη με τη χρήση LED, ενώ αντίστοιχα ενισχύεται και αναδεικνύεται σημαντικά η εμπορική αξία των προϊόντων που φωτίζονται.

Βάση όλων των παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το φως αποτελεί κεντρικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και η μελέτη φωτισμού οφείλει να είναι αναπόσπαστο τμήμα της αρχιτεκτονικής μελέτης. Παρόλο που το φως δεν έχει "υλική" υπόσταση, λειτουργεί παραπληρωματικά, αναδεικνύει τα βασικά στοιχεία του χώρου και εμπλουτίζει την εμπειρία του επισκέπτη, παρέχοντας μια ερμηνεία του. Σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα μιας μελέτης δεν θα είναι άρτιο αν ο αρχιτέκτονας/μελετητής δεν ασχοληθεί εκτενώς με  το κομμάτι του φωτισμού σε ένα έργο του. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Louis Kahn είχε αναφέρει τα έξης αναφορικά με το θέμα:

«Ένας χώρος, δεν είναι χώρος χωρίς φυσικό φώς…»

«Όταν αποφασίζεις για μια κατασκευή, αποφασίζεις για το φως…»

«Ο ήλιος δεν φαινόταν τόσο υπέροχος μέχρι να αντανακλάσει στην πλευρά του κτιρίου».

 

Αγγελική Μ. Λω

αρχιτέκτων μηχανικός Δ.Π.Θ