Ποιο είναι το ιδανικό κολατσιό των παιδιών στο σχολείο;

Δευ, 02/10/2017 - 15:33

Ο ειδικός Ιατρός Βιοπαθολόγος, Ιωάννης Μεριανός, τονίζει τη σημασία του δεκατιανού γεύματος για τα παιδιά, ενώ παράλληλα προτείνει ορισμένες back to school ιδέες για κολατσιό στο σχολείο.

Ο Οκτώβριος είναι εδώ, οι μικροί μας μαθητές πήραν για μια ακόμη φορά τη θέση τους στα θρανία και οι μαμάδες αγχώνονται αρκετά τόσο για τις σχολικές επιδόσεις, όσο και για τη διατροφή των παιδιών τους. Τι, όμως, πρέπει να έχουν στο μυαλό τους σύμφωνα με τον κ. Μεριανό;
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών παίζει το πρωινό γεύμα, το οποίο δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται. Τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινούν για το σχολείο έχοντας ήδη φάει ένα δυναμωτικό και χορταστικό πρωινό, πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτική αξία. Το πρωινό συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας, της λεγόμενης γλυκόζης, οι τιμές της οποίας είναι χαμηλές όταν ξυπνάνε. Ένα παιδί λοιπόν αποδίδει καλύτερα στο σχολείο και είναι περισσότερο συγκεντρωμένο σε όλες του τις δραστηριότητες όταν έχει φάει πρωινό. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το ενδιάμεσο γεύμα, το δεκατιανό κολατσιό που θα πρέπει να παρεμβάλλεται μεταξύ πρωινού και κυρίως μεσημεριανού γεύματος. Θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να παίρνουν μαζί τους το κολατσιό τους και να τρώνε κάθε 2-3 ώρες εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ενέργεια για όλη την ημέρα. Παράλληλα, θα πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.
Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να ετοιμάσετε στα παιδιά σας για να έχουν μαζί στο σχολείο, αλλά και σε κάποιο κενό από τις απογευματινές τους δραστηριότητες.  
Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, μία φέτα τυρί, ντομάτα, αγγουράκι και προαιρετικά 1-2 κουταλιές γιαούρτι αντί για σως είναι ιδανική επιλογή, σε συνδυασμό με ένα φρούτο εποχής. Αποφύγετε τα αλλαντικά, γιατί αλλοιώνονται γρήγορα και το μόνο που προσφέρουν διατροφικά είναι έξτρα θερμίδες. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε στο brunch box του παιδιού σας ένα κομμάτι σπιτικό κέικ φτιαγμένο από αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι αντί για ζάχαρη ή ένα παστέλι και ένα φρούτο. Αποφύγετε τις έτοιμες λιχουδιές και τα προϊόντα σφολιάτας. Ωστόσο αν είναι δύσκολο κάποια μέρα να ετοιμάσετε το κολατσιό του παιδιού από το σπίτι, προτιμήστε να αγοράσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, μία χειροποίητη μπάρα δημητριακών με μέλι και ξηρούς καρπούς ή ένα γιαούρτι με λίγο μέλι. Μια ακόμη ιδανική επιλογή για δεκατιανό στο σχολείο είναι ένα βρασμένο αυγό με 2 τριγωνάκια τυρί, μια φέτα ψωμί, ντοματίνια και ένα αγγουράκι. Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου μπορείτε να επιλέξετε ένα ρυζόγαλο ή μία κρέμα (εφόσον το σχολείο διαθέτει ψυγείο) μαζί με λίγα χειροποίητα σπιτικά μπισκότα.
Η αγορά έτοιμου κολατσιού κοστίζει περισσότερο και επιβαρύνει τα παιδιά με έξτρα θερμίδες, ενώ δεν τους παρέχει σε καμία περίπτωση τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται. Αποφύγετε λοιπόν τις λιχουδιές και προτιμήστε τις σπιτικές λύσεις. Μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά και θρεπτικά, χωρίς να στερούνται των γεύσεων και χωρίς να μένει το στομάχι τους άδειο για πολλές ώρες.
Ιωάννης Μεριανός, Ιατρός Βιοπαθολόγος www.merianos.gr

Σχετικά Άρθρα