Ροή Ειδήσεων:
 • 12:10 Στο Νοσοκομείο νοσηλεύεται από χθες το βράδυ 11μηνο βρέφος, που η μητέρα του Αφγανικής καταγωγής καταγγέλλει ότι βιάστηκε από τον πατέρα του. Οι γιατροί διαπίστωσαν ενδείξεις κακοποίησης, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πριν αποφανθεί ιατροδικαστής, αφού η κάκωση ενδεχόμενα να οφείλεται σε παθολογικούς λόγους. Η οικογένεια των Αφγανών έχει ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και ζεί εκτός ΒΙΑΛ.
 • 09:53 O μύθος που περιγράφει την μονομαχία του Ωρίωνα και της θεάς ΄Αρτεμις στο βουνό Πελινναίο, έδωσε στην Χίο την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό «Ξαναζωντανέψτε τον μύθο της περιοχής σας», που διοργάνωσαν στην Βόρεια Ιταλία τα ¨Ευρωπαϊκά Χωριά των Πεζοπόρων¨, με έδρα την Αυστρία. Ο Γιώργος Χαλάτσης (πρόεδρος των Φίλων Μονοπατιών Χίου) που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, επέλεξε αυτόν τον μύθο, που εντυπωσίασε τους συνέδρους, αναδεικνύοντας τελικά τη Χίο νικήτρια.
 • 06:33 Αλλοι 103 μετανάστες - πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα στο νησί μας, 43 από τους οποίους διέσωσε το περιπολικό του Λιμεναρχείου, καθώς η ξύλινη βάρκα στην οποία είχαν επιβιβαστεί εξώκειλε στην Παναγία Οινουσσών. Τους υπόλοιπους 60, περισυνέλεξε από την θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ελένης, το Φιλανδικό πλοίο της frontex.
 • 06:22 Με ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη των θυμάτων στην Μάνδρα Αττικής, ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού σύμβουλοι Χίου, το απόγευμα της Πέμπτης, με τον πρόεδρο του σώματος Γιάννη Γεωργιάδη να ανακοινώνει την συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού , για τους πληγέντες, στο ισόγειο του Δημαρχείου με την στήριξη του κοινωνικού φαρμακείου και του Ερυθρού Σταυρού. Ανάλογη πρωτοβουλία έχει ήδη αναλάβει και η ιματιοθήκη της Μητρόπολης Χίου.
 • 06:17 Κινούνται, που κινούνται όλα με ταχύτητα ... αραμπά, τώρα η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο 18 "κολλάει" αν η έκταση θα είναι Δημόσια ή Δημοτική. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή, ζητώντας να παραχωρηθεί έκταση στην περιοχή «18» του Αίπους για την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ. Η απάντηση μας επ' αυτού είναι αρνητική, είπε ο Δήμαρχος, καθώς, όπως ανέφερε στο "18" υπάρχει αρκετή δημόσια έκταση.
 • 06:06 Ξεκάθαρος ως προς τις ενέργειες της δημοτικής αρχής στο θέμα της π. ΒΙΑΛ ήταν ο Μανώλης Βουρνούς, που τόνισε σε κριτική, που άσκησε ο Π. Λαμπρινούδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι έχει σταλεί εξώδικο, που ζητά σε ένα μήνα την εγκατάλειψη της π. ΒΙΑΛ από το Υπουργείο , συμπληρώνοντας ότι οι νομικές ενέργειες έχουν μια σειρά.
 • 05:59 Το ποσό των 3.200.000 ευρώ οφείλουν στην ΔΕΥΑΧ, συμπολίτες μας και επιχειρήσεις με τον Πρόεδρο της εταιρείας Παντελή Νεαμονίτη να αναφέρει ότι ούτε ένας δεν έκανε χρήση της ευνοϊκής διάταξης των 100 δόσεων , προκειμένου να ταχτοποιήσει τις οφειλές του. Το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της τιμολογιακής πολιτικής τις εταιρείας που ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρίαση, με τον δήμαρχο Χίου να τονίζει ότι αρχικά οι οφειλές ξεπερνούσαν το ποσό των 4.000.000 ευρώ.
 • 05:49 Σήμερα Παρασκευή 24/11, καθώς και αύριο Σάββατο 25/11 στη Χίο αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις,γενικά ασθενείς,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16οC. Αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί τα επίπεδα υγρασίας θα είναι υψηλά.
 • 19:52 Οπως ενημερώνει το Τελωνείο, την Τετάρτη το μεσημέρι, οι υπάλληλοι του, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων για καπνικά, κατάσχεσαν σε εταιρεία ταχυμεταφορών, αμέσως μετά την παραλαβή δέμα που περιείχε 3 κιλά χύμα καπνό. Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και φόρων ανέρχεται στο ποσό των 1.001,92ευρώ. Ο παραλήπτης οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου.
 • 19:51 Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου θα προβάλει στις 8.30 μ.μ. την πολυβραβευμένη λατινοαμερικάνικη ταινία "Νερούδα" του Πάμπλο Λαραίν στο Ομήρειο.
 • 13:00 Το πόσο καλοί φορολογούμενοι πολίτες είναι οι Χιώτες για το κράτος, αποδεικνύεται ακόμη και στην παρούσα, παρατεταμένη περίοδο κρίσης, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορούν τα έσοδα των κατά τόπους Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, αφού όπως φαίνεται το "λίπος" των προηγούμενων χρόνων, που δεν είναι όμως ανεξάντλητο, βοηθάει ακόμα για να πληρώνουμε. Για το οικονομικό έτος 2016 η Δ.Ο.Υ. Χίου παρουσιάζει ένα ποσοστό εισπραξιμότητας επί των βεβαιωθέντων εσόδων (μείον τα διαγραφέντα), της τάξης του 61,57%, ενώ στη... γειτονιά μας η αντίστοιχη υπηρεσία της Μυτιλήνης έχει 42,12% και η Σάμος 53,54%.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοε 2017 - 12:18

alithia

Παρασκευή, 24 Νοέμβριος, 2017 - 14:34

Υπόσκαφο Κτίριο

Τι είναι και ποια η σημασία του στην σύγχρονη αρχιτεκτονική;
Δευ, 23/10/2017 - 18:34

Υπόσκαφο είναι το κτίριο ή τμήμα αυτού που κατασκευάζεται κάτω από την στάθμη του φυσικού εδάφους και παρουσιάζει μια ή και περισσότερες ορατές όψεις.

 

Ιστορικά, η χρήση υπόσκαφων χώρων ως κατοικία ανάγεται στην αρχή της ανθρώπινου πολιτισμού, ως φυσική συνέπεια της ανάγκης προστασίας από τα στοιχεία της φύσης. Αξιοπρόσεκτα δείγματα υπόσκαφων κατοικιών έχουν δημιουργηθεί σε διαφορετικούς γεωγραφικούς χώρους, πολιτισμούς και χρόνους όπως στην Σαντορίνη, στα Μετέωρα, στην Γρανάδα της Ισπανίας, στην Καππαδοκία της Τουρκίας, στην Ματέρα της Ιταλίας, στην Τυνησία και σε άλλα μέρη.

 

Γιατί να φτιάξω ένα υπόσκαφο κτίριο;

Πολλαπλά είναι τα οφέλη μιας τέτοιας κατασκευής, ειδικά στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντούμε υπόσκαφους οικισμούς και αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους της χώρας, όπως είναι οι βραχώδεις εξάρσεις.

 

 Ενδεικτικά κάποια βασικά πλεονεκτήματα είναι: 

 • Δεν αναιρεί τίποτα από την ποιότητα του φυσικού τοπίου. Το κτίριο είναι τέλεια εναρμονισμένο με αυτό και η διάταξη του προσανατολίζεται βάση της θέας. Βασικός κανόνας κάθε αρχιτέκτονα είναι η ενσωμάτωση και η εναρμόνιση της κατασκευής στο τοπίο (φυσικό, αστικό κτλ). Δυστυχώς όλοι γύρω μας βλέπουμε ότι όταν αυτό δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα είναι ολέθρια.
 • Πλήρη εφαρμογή των βιοκλιματικών αρχών.   Στα βιοκλιματικά κτίρια ο σχεδιασμός τους βασίζεται στις αρχές της οικολογίας και της βιωσιμότητας. Ο σκοπός της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής είναι η δημιουργία κτιρίων που έχουν σχεδιαστεί ώστε να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, χωρίς να προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημιά
 • Ένα βασικό παράδειγμα είναι ότι το έδαφος διαθέτει σχετικά σταθερές θερμοκρασίες , 12-13 ο C στην Ελλάδα,  επομένως η θερμοκρασία του αέρα εντός της κατοικίας είναι σχεδόν σταθερή περίπου στους 20ο C και η ποιότητα του αέρα είναι εξαιρετική. Αυτό επιτυγχάνεται δημιουργώντας περιμετρικούς διάδρομους γύρω από το κτίριο που επιτρέπουν τη διαρκή ανακύκλωση του αέρα και την απαλλαγή του από υγρασία, με αποτέλεσμα τα απαιτούμενα μηχανολογικά μέσα και η αντίστοιχη κατανάλωση ενέργειας να είναι η ελάχιστη.
 • Αυξημένη προστασία από θόρυβο, σκόνη, ακτινοβολία, ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης παρέχεται αυξημένη πυροπροστασία.  Το κτίριο έχει ελάχιστη έκθεση και με την κατάλληλη επιλογή υλικών και μονώσεων απαιτείται μηδενική συντήρηση.
 • Ευεργετικές ρυθμίσεις βάση κανονισμών, όπως διπλασιασμό της επιτρεπόμενης δόμησης, με δεδομένο ότι ελαχιστοποιείται το οπτικό και περιβαλλοντικό ίχνος της κατασκευής. 

Μπορεί όμως ένα Υπόσκαφο κτίριο να είναι όμορφο;

 

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα τέτοιου είδους κτίριο υστερεί σε αισθητική, με δεδομένο ότι κάποιες από τις όψεις του είναι θαμμένες μέσα στο έδαφος. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει!  Παρακάτω παρουσιάζονται δείγματα ελληνικής και διεθνής αρχιτεκτονικής υπόσκαφων κτιρίων τα οποία θα σας πείσουν: 

Κατοικία στην Τήνο/ Kois Associated Architects.

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επικλινές βραχώδες οικόπεδο με νότιο προσανατολισμό και προνομιακή θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόθεση του αρχιτέκτονα ήταν να ενσωματώσει την ένταση του σπιτιού στην υπάρχουσα τοπογραφία και να δημιουργήσει ασαφή όρια μεταξύ του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος.
Την επιφάνεια της κατοικίας επικαλύπτει μια εντυπωσιακή πισίνα υπερχείλισης.

Το υδάτινο στοιχείο χάνεται στον ορίζονται καθώς μπλέκεται με το τοπίο της θάλασσας δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό καμουφλάζ με αντικατοπτρισμό του ουρανού. To πρότζεκτ, που ονομάστηκε Mirage, έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσα σε λίγες ώρες από την ανάρτηση του σε διεθνές αρχιτεκτονικό περιοδικό. Βραβεύτηκε από το περιοδικό “The Plan”, σε απονομή που έλαβε χώρα στα πλαίσια της 15ης ∆ιεθνούς  Έκθεσης Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia. Επίσης έλαβε  διάκριση από το “American Architecture Prize” στην Αμερική.

                      

Villa Vals/ Christian Müller & Bjarne Mastenbroek , architects, Ελβετία.

  


       Στόχος αποτέλεσε η πλήρης ένταξη της κατοικίας στους πρόποδες βουνού, ώστε να προφυλαχθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περιοχής των Άλπεων στην Ελβετία.  Η είσοδος γίνεται από έναν απομακρυσμένο αχυρώνα, μέσω ενός υπόγειου τούνελ που καταλήγει στο εσωτερικό της κατοικίας. Η πρόσοψη του κτιρίου είναι ελαφρώς κεκλιμένη, προσφέροντας πλήρη θέα προς το ορεινό τοπίο της κοιλάδας.

  

 

Το σπίτι ολοκληρώθηκε το 2009 και αποτελεί αξιοσημείωτο αρχιτεκτονικό δείγμα.  Αποτελεί μοναδικό συνδυασμό σύγχρονης ολλανδικής αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης.

 

Ξενοδοχείο Klima / Matteo Thun & Partners ,architects, Bozen, Ιταλία.

  

Η φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό αυτού του  ξενοδοχείου ήταν η «Βιωσιμότητα που βασίζεται στην αγάπη και τον σεβασμό στην γη».

Αυτό οδήγησε και στην υλοποίηση μιας φιλόξενης υπόσκαφης ξενοδοχειακής εγκατάστασης, τέλεια εναρμονισμένης στο φυσικό τοπίο, με σύγχρονες ανέσεις στο εσωτερικό της. Ο τουρίστας που φιλοξενείται εκεί, βιώνει την πορεία της αειφορίας, δηλαδή της παραγωγής ενός αγαθού από το δάσος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μειώνεται, αλλά να βελτιώνεται η παραγωγική ικανότητα και να μην επηρεάζονται οι περιβαλλοντικές σχέσεις του. Είναι αξιοσημείωτο ότι η μονάδα αποτελεί έντονο πόλο έλξης τουριστών που επιθυμούν να έχουν μια τέτοια βιωματική εμπειρία και θέλουν έρθουν κοντά στην φύση.

Συμπερασματικά…

Αυτά είναι λίγα δείγματα υπόσκαφης αρχιτεκτονικής που μας δίνουν τροφή για σκέψη σε ότι αφορά την σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και την φύση, την αρχιτεκτονική και το φύσικό τοπίο  καθώς και την σωστή αξιοποίηση οικοπέδων σε βραχώδεις περιοχές και σε μεγάλο υψόμετρο.      

Παρόλο που η εξέλιξη της τεχνολογίας  και οι σύγχρονες τάσεις μας ωθούν σε εντυπωσιακές κατασκευές δεν θα πρέπει να υποτιμάμαι και να αμελούμαι το μεγαλείο της φύσης και τις αστείρευτες παροχές αγαθών προς τον άνθρωπο. Ειδικά σήμερα που οι κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη έχουν αλλάξει και απειλούν τον ίδιο τον άνθρωπο.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι πιο αναγκαία από ποτέ και αποτελεί το μέσον  διαφύλαξης της μελλοντικής, ποιοτικής μας ύπαρξης!

 

 

Αγγελική Μ. Λω.

αρχιτέκτων μηχανικός Δ.Π.Θ.

 

Gallery φωτογραφιών: