Το 18ο χιλιόμετρο ισοδυναμεί με εξορία

Επιστολή του Συλλόγου Βολισσιανών Αττικής στον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής
Δευ, 10/07/2017 - 06:55

Τα προφανή επισημαίνει με επιστολή της στον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο Σύλλογος Βολισσιανών Αττικής, σχετικά με τις σκέψεις για δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο 18ο χιλιόμετρο Χίου - Βολισσού. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, στην περιοχή στην ουσία μπορούν να ζήσουν μόνο αγρίμια, καθώς πρόκειται για "κρανίου τόπο" χωρίς καμιά υποδομή, όπου σχεδόν όλο το χρόνο, είτε με κρύο, είτε με ζέστη, οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για επιβίωση ανθρώπων.

Αναλύτικά η επιστολή είναι η εξής:

Κύριοι,

προσφάτως το Δ.Σ. του συλλόγου μας με την επωνυμία «Σύλλογος Βολισσιανών Αττικής, Η Αγία Μαρκέλλα», πληροφορήθηκε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί προαναχωρησιακό Κέντρο προσφύγων στο 18ο χλμ του κεντρικού οδικού άξονα Χίου – Βολισσού.
Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, έλαβε την απόφαση να απευθυνθούμε στο υπουργείο Σας, με κοινοποίηση στους αρμόδιους φορείς, για να εκφράσουμε την άποψή μας αναφορικά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί το νησί μας εδώ και δύο χρόνια και δεν είναι άλλο από το προσφυγικό.

Από την αρχή της αθρόας εισροής προσφύγων, το νησί μας αντιμετώπισε αυτούς με κατανόηση. Ήδη, το χωριό μας, τη Βολισσό, έχει επισκεφθεί ομάδα προσφύγων, με πρωτοβουλία τοπικών παραγόντων και οικογενειών και στα πλαίσια συμπαράστασης και γνωριμίας με την περιοχή και τα θέματά της. Τούτο αναφέρουμε για να καταστήσουμε γνωστό προς εσάς ότι ο τόπος μας (η Βολισσός) έχει αγκαλιάσει το ζήτημα των προσφύγων και έχει ήδη δείξει δείγματα φιλοξενίας και αποδοχής αυτών.
Παρά ταύτα θα θέλαμε να σας εκθέσουμε την άποψή μας – η οποία πιστεύουμε ότι απηχεί όχι μόνο την άποψη του συλλόγου μας αλλά της πλειοψηφίας των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής.

Αναφορικά με την εγκατάσταση προαναχωρησιακού Κέντρου προσφύγων στο 18ο χλμ Χίου – Βολισσού έχουμε να καταθέσουμε τα κάτωθι και παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας προς εξέταση πριν προχωρήσετε σε υλοποίηση της αρχικής απόφασής σας.
Αποτελεί κεντρικό οδικό άξονα σύνδεσης της Χίου με όλη της ΒΔ Χίο. Μετά την έξοδο από την πόλη και εισερχόμενοι στο όρος Αίπος, οδηγούμαστε για πολλά χιλιόμετρα ανάμεσα άγονες και απομονωμένες περιοχές, διασχίζοντας το βουνό. Για απόσταση περίπου 25 τουλάχιστον χιλιομέτρων δεν συναντάμε παρά μόνο τις εγκαταστάσεις του «Αίπους», όπου στεγάζεται ο οργανισμός «Κιβωτός του Αιγαίου» και στη συνέχεια την διασταύρωση με το χωριό «Πυτιός», το οποίο απέχει 4 χλμ. από την διασταύρωση.
Ενδεχομένως η πρώτη σκέψη που έρχεται στο νου μας, είναι ότι λόγω της έλλειψης κατοίκων σε τόσο εκτεταμένη απόσταση, η επιλογή για την εγκατάσταση προαναχωρησιακού κέντρου στη περιοχή, αποτελεί πρόσφορη λύση. Όμως προσοχή, κατά την κρίση μας το μέρος αυτό είναι ιδιαίτερα ακατάλληλο για τους παρακάτω λόγους:

  1. το μέρος είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένο από κατοικήσιμες περιοχές και αποκομμένο από κάθε επικοινωνία. Αποτελεί το μόνο οδικό δίκτυο προς την ΒΔ Χίο χωρίς ουσιαστικά λεωφορειακή υποστήριξη. Έτσι το Κέντρο αυτό θα βρίσκεται πλήρως αποκομμένο από τη ζωή του νησιού σαν να πρόκειται για κέντρο απομόνωσης , παρά κέντρο φιλοξενίας. Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα με τους πρόσφυγες. Προβλήματα πρώτα εσωτερικά μεταξύ των φιλοξενουμένων αλλά ακολούθως και κοινωνικά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πουθενά. Η με τέτοιο τρόπο απομόνωση είναι βέβαιο ότι τους μειώνει ως οντότητες και τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Πρόκειται σε μεγάλο ποσοστό για άτομα τα οποία δεν έχουν κατηγορηθεί για τέλεση αξιόποινων πράξεων και ο τόπος αυτός προσομοιάζει με τόπο εξορίας αντί με τόπο φιλοξενίας. Στην κυριολεξία πρόκειται για σημείο «στη μέση του πουθενά», χωρίς βλάστηση, δέντρα, επικοινωνία και κυρίως χωρίς νερό. Από την άλλη, η απομόνωση αυτή θεωρείται με μαθηματική ακρίβεια ότι θα εξωθήσει πολλούς εξ αυτών να ξεφύγουν από τα πλαίσια της νομιμότητας και να προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις. Μακριά από τον κόσμο, ο άνθρωπος αλλάζει και με την πεποίθηση ότι δεν γίνονται αντιληπτές οι πράξεις του, εύκολα παρεκκλίνει. Η πρόνοια του Κράτους Δικαίου μας είναι να προβλέψει τούτο παρά να ενισχύσει -έστω και ακούσια – την ανομία.
  2. Όπως προαναφέραμε, κοντά στην περιοχή βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Παιδικού Χωριού της «Κιβωτού του Αιγαίου» που φιλοξενεί ανήλικα άτομα με σκοπούς ένταξής τους σε υγιές κοινωνικό περιβάλλον, επιμόρφωσής τους και προστασίας τους από τους εξωτερικούς κινδύνους, αφού πρόκειται για παιδιά τα οποία δεν στηρίζονται από τις οικογένειές τους. Η παρουσία σε κοντινό περιβάλλον πιθανόν ατόμων – μεταξύ των άλλων – τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε στο σύνολό τους ούτε να εγγυηθούμε τον ακέραιο χαρακτήρα τους και την μη κολάσιμη ποινικά και κοινωνικά συμπεριφορά τους. Η θέση μας αυτή προκύπτει από γεγονότα τα οποία έχουν παρατηρηθεί από την μέχρι σήμερα και την εμπειρία μας στα κέντρα προσφύγων και πέριξ, όπου έχουν παρατηρηθεί παραβατικές ή και εγκληματικές ενέργειες ατόμων προς ανήλικα κυρίως κορίτσια. Έχει διαπιστωθεί δε, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και σεξουαλική παρενόχληση κοριτσιών, όπως πολλές φορές έχει ανακοινωθεί από τα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο. Η ερημιά της περιοχής και η απουσία φορέων σε άμεση εμβέλεια απειλεί σοβαρά την εξέλιξη τέτοιων καταστάσεων και την πιθανότητα να επεμβαίνουν οι αρχές και οι φορείς κατασταλτικά αλλά όχι προληπτικά. Είναι δύσκολο να εγγυηθεί κανείς την προστασία του καθενός ανηλίκου ξεχωριστά και ταυτόχρονα να υπονομεύσει –έστω και χωρίς πρόθεση- το κοινωνικό έργο της «Κιβωτού» και την ασφάλεια των παιδιών.
  3. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονες. Κατά τους χειμερινούς μήνες το κρύο είναι τσουχτερό και με χιονοπτώσεις λόγω του υψόμετρου και της γεωμορφολογίας και σαφώς ακατάλληλο για διαβίωση. Ομοίως τους καλοκαιρινούς μήνες η ζέστη ανυπόφορη αφού η περιοχή δεν καλύπτεται από βλάστηση. Οι συνθήκες λοιπόν είναι βέβαιο ότι όχι μόνο είναι παντελώς ακατάλληλες για επιβίωση αλλά και πλήρως επικίνδυνες για την ακεραιότητα των ανθρώπων που θα κατοικούν εκεί, έξω από κάθε άποψη ανθρωπισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει ίχνος ζωής στο σημείο αυτό. Στη περιοχή διάσπαρτα υπάρχουν μόνο κατσίκια που βόσκουν στην ελάχιστη χαμηλή χλωρίδα του βουνού και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αποδεκατιστούν από τους πρόσφυγες για διατροφή με επιπλέον κίνδυνο επικίνδυνους διαπληκτισμούς τσοπάνηδων – προσφύγων.
  4. Το σημείο αυτό αποτελεί κεντρικό οδικό άξονα όπως προαναφέραμε. Η περιοχή της ΒΔ Χίου χρειάζεται ενίσχυση με εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό αλλά και ενίσχυση των κινήτρων εκείνων που θα ενισχύουν την πληθυσμιακή ενίσχυση της ευρείας περιοχής. Η ύπαρξη στο σημείο αυτό το οποίο αποτελεί μοναδικό κόμβο προσπέλασης των οχημάτων, είναι βέβαιο ότι θα επιδράσει αρνητικά αφενός στην οποιαδήποτε σκέψη επίσκεψης της ΒΔ Χίου, και αφετέρου στην επιλογή επιστροφής κατοίκων στα χωριά της περιοχής. Η παρουσία εν τω μέσω του οδικού δικτύου καταυλισμού και ανθρώπων οι οποίοι ανεξέλεγκτα θα περιφέρονται σαν νομάδες και κατά δεύτερο η υποψία και μόνο ότι κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να τελούν άνομες και παράνομες πράξεις, καταλύει την διάθεση για χρήση της μοναδικού οδικής αρτηρίας προς την ΒΔ Χίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής, την επισκεψιμότητα, τη διατήρηση των χωριών ζωντανών. Εξάλλου δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Χίος είναι ακριτικό νησί και το μόνο που χρειάζεται είναι ενίσχυση σε δομές και κόσμο.

Η δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. είναι απαραίτητη, όμως η δημιουργία του στο 18ο χλμ . Χίου – Βολισσού δεν αποτελεί κατά τα προαναφερθέντα σωστή επιλογή, καθ όσον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Με την παρούσα επιστολή μας, στόχο έχουμε να προβάλουμε τους λόγους εκείνους τους οποίους πιθανόν να μην έχουν ληφθεί υπόψη για την δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στο ανωτέρω σημείο και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επανεξέτασης του θέματος για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, πριν την υλοποίηση της αρχικής απόφασής σας.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Οικονόμου

Η Γεν. Γραμματέας
Ευγενία Πλακίτση

 

Σχετικά Άρθρα