Χίος, Τετάρτη 25 Απριλίου

Ανάπτυξη με... όχημα το δίπτυχο "τουρισμός - πολιτισμός"

Στη Χίο αύριο και μεθαύριο η μελετητική ομάδα για διαβούλευση, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Δήμο Χίου
Πέμ, 08/03/2018 - 15:42

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Χίου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με σκοπό την προετοιμασία μελέτης για την ανάπτυξη της Χίου στο δίπτυχο «Πολιτισμός και Τουρισμός», θα βρεθούν αύριο και μεθαύριο στη Χίο μέλη της μελετητικής ομάδας.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν επαφές με τοπικούς φορείς, οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο στις 9.30 το πρωί από την Εφορία Αρχαιοτήτων και θα συνεχιστούν στην Περιφέρεια (11 π.μ.) και στο Ομήρειο όπου θα συναντηθούν στις 12μ. με τους εκπροσώπους από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χίου, τη ΔΕΥΑΝΧ, το Λιμενικό Ταμείο και στις 2 μ.μ. με τους εκπροσώπους από το Εμπορικό Επιμελητήριο, την  Ένωση Ξενοδόχων Χίου και το Εργατικό Κέντρο.

Το Σάββατο ακολουθούν οι συζητήσεις με Αστικό ΚΤΕΛ, Υπεραστικό ΚΤΕΛ, Ραδιοταξί, Τροχαία (στις 9.30 π.μ.), Διεύθυνση Δασών, Εθελοντική Ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ, Φίλοι Μονοπατιών Χίου (στις 11π.μ.) και ΠΙΟΠ, Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ., Νομικό Πρόσωπο Δήμου Χίου (1 μ.μ.).

Σύμφωνα με το μνημόνιο που συνυπέγραψαν Δήμος και ΠΙΟΠ επιδιώκουν να συμβάλλουν στη διάσωση και προώθηση της υλικής και άυλης τοπικής κληρονομιάς, καθώς και στην αξιοποίησή της για την περαιτέρω ανάδειξη και εξέλιξη της Χίου σε σημαντικό τουριστικό προορισμό για όλες τις πιθανές κατηγορίες επισκεπτών (τουρισμός αναψυχής, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός κλπ).  Κεντρικός στόχος είναι η επανατοποθέτηση της Χίου στην παγκόσμια και εγχώρια τουριστική αγορά, ως πολυδιάστατου ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως είπε στην "Α" ο Αντιδήμαρχος, Στρατής Γδύσης, το πλαίσιο της μελέτης θα εντοπισθούν περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος διασπαρμένες σε όλο το νησί, σε κάθε δημοτική ενότητα και θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο συνδυαστικής ανάδειξης τους, με στόχους την ενδυνάμωση των ενοτήτων, την προστασία της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεση της με τον τουρισμό καθώς και την εν γένει ανάπτυξη της Χίου.

Η μελετητική ομάδα αποτελείται από τους παρακάτω επιστήμονες:

  • Θεοδούλα Μωϋσιάδου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
  • Γιάννης Λαϊνάς, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
  • Δημήτρης Οικονόμου, Καθηγητής Πολεοδομίας - Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
  • Αφροδίτη Μακρυγιάννη, Δρ. Οικονομολόγος,
  • Δημήτρης Αργυρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 25/04/2018 - 13:41

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χρύσανθος Αργυρίου και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Αλέξανδρος Ροδίτης, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτή Ηρακλείου  Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ και Βουλευτή Λέσβου  Χαράλαμπο Αθανασίου στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λέσβο.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου της ΝΔ στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επανειλημμένως κατατεθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και αποτυπώνονται στα εξής 5 σημεία:

  • Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται στη συνολική δυναμικότητα των τριών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
  • Η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.
  • Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
  • Η ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
  • Ο έλεγχος και ο συντονισμός της λειτουργίας των ΜΚΟ.

 

Για άλλη μια φόρα τονίστηκε, επίσης, η δυσκολία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά καθώς και η συσσωρευμένη κόπωση δομών και ανθρώπων που οδηγούν σε καταστάσεις έντασης και βίας. Επισημάνθηκε, τέλος, ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα ακραίας συνθετότητας και υπογραμμίστηκε ότι τίθεται θέμα ασφάλειας υπό την ευρύτερη έννοια.