Χίος, Πέμπτη 24 Μαΐου

Αναζητείται χωριό ή γειτονιά για την εφαρμογή της κομποστοποίησης

ΕΡΧΟΝΤΑΙ 1500 ΚΑΔΟΙ
Παρ, 09/02/2018 - 15:41

Στην αναμονή 1500 κάδων οικιακής κομποστοποίησης  βρίσκεται η δημοτική αρχή με τον Μανώλη Βουρνού να απευθύνει κάλεσμα εθελοντικής συμμετοχής σε ένα χωριό ή μια γειτονιά, έκτος πόλης ,η οποία θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και θα αποδείξει εμπράκτως την ωφελιμότητα του.

«Καλούμε τους πολίτες που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν κάδους κομποστοποίησης να μπουν στο site chioscity.gr, να αφήσουν τα στοιχεία τους έτσι ώστε όταν  έρθουν οι κάδοι να μπορούμε να τους προμηθεύσουμε», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς.
Παράλληλα στα σχέδια της δημοτικής αρχής, είναι η ανεύρεση ενός χωριού, μεσαίου μεγέθους, όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, ή μιας γειτονιάς, έκτος πόλης στην οποία θα εγκατασταθούν οι κάδοι κομποστοποίησης και οι κάτοικοι της θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα έτσι ώστε να δουν ιδίοις όμμασι τα αποτελέσματα.

«Με αυτό τον τρόπο θα δουν τόσο οι δημότες όσο και εμείς έμπρακτα πια τα οφέλη ενός τέτοιου εγχειρήματος», τόνισε ο δήμαρχος Χίου.

Σχετικά Άρθρα

Ψήφισμα του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για το Προσφυγικό στην Ελλάδα
Πέμ, 24/05/2018 - 11:07
φωτο αρχείου

Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα στις 18-20 Μάϊου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων-μελών του από 33 χώρες, υιοθέτησαν ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε από κοινού από τους Οικολόγους Πράσινους και το Ιταλικό Πράσινο Κόμμα για την κατάσταση που επικρατεί στις 2 χώρες σε σχέση με το προσφυγικό.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα στο ψήφισμα περιγράφεται η τρέχουσα κατάσταση με περισσότερους από 15 χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα νησιά. Τα νησιά δεν μπορούν να γίνουν οι «ανοικτές φυλακές» της Ευρώπης και απαιτείται η ανάληψη ευθύνης από όλους.  Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε κέντρα προσωρινής παραμονής ή σε μικρό αριθμό κατοικιών που διατίθεται από την Ύπατη Αρμοστεία και άλλους οργανισμούς. Κάποιοι κατάφεραν να μετακινηθούν στη Βόρεια Ευρώπη με διάφορους τρόπους, αλλά όσοι παραμένουν στην Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι.

H ένταση στις τοπικές κοινωνίες των νησιών κλιμακώνεται με την εμφάνιση δυστυχώς ακόμα και ανεξέλεγκτων βίαιων δράσεων ακραίων ομάδων. Οι πολίτες των νησιών, που η στάση τους στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εξυμνήθηκε με κάθε τρόπο τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μη βλέπουν καμία λύση στο ζήτημα, υφιστάμενοι πολλαπλές συνέπειες.

Στο ψήφισμα ζητείται να προσχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, για την ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών, και στη συνέχεια την μετακίνηση τους στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η μακρά παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε μια μικρή χώρα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, ως αποτρεπτικός παράγοντας για την μετακίνηση νέων προσφύγων προς την Ευρώπη.

Ειδικότερα σε θέματα που αφορούν άμεσα στην Ελλάδα συγκεκριμένα ζητείται:

  1. Πρωτοβουλία της ΕΕ με στόχο την άρση του αδιεξόδου για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι επείγον να δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος μετακίνησης προσφύγων με βάση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, με τη μεταρρύθμιση του σημερινού δυσλειτουργικού κανονισμού του Δουβλίνου. Κάθε πρόσφυγας πρέπει να έχει δικαίωμα κινητικότητας, με άδεια διαμονής και εργασίας.
  2. Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες και τα κέντρα πρέπει να είναι κέντρα υποδοχής και όχι κέντρα κράτησης χωρίς να ξεπερνούν τα όρια φιλοξενίας, με ασφαλή στέγαση όλων και κυρίως των ασυνόδευτων ανηλίκων και ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών. Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν επειγόντως στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  3. Μια ανανεωμένη προσπάθεια, επίσης μέσω ισχυρότερων και ταχύτερων διαδικασιών για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού Συνθήκης; του Δουβλίνου και τη θέσπιση ενός μόνιμου προγράμματος μετεγκατάστασης σε αντικατάσταση αυτού που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2017 και το οποίο παρέμεινε ευρέως ανεφάρμοστο.
  4. Λεπτομερέστερος έλεγχος και δημόσιος έλεγχος του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα της ΕΕ και των κρατών μελών στην Τουρκία και τη Λιβύη. Η συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης με Τρίτες Χώρες μπορεί να καθιερωθεί ή να συνεχιστεί μόνο εάν εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
  5. Πρωτοβουλία της ΕΕ προκειμένου να καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν όλες τις πωλήσεις όπλων σε κράτη και περιοχές σύγκρουσης όπως και να σταματήσουν να στέλνουν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο πίσω σε κράτη με συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις όπως το Αφγανιστάν.