Χίος, Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Αρχαιολογική ξενάγηση στο… έγκλημα του Παρθένη

Θαυμάσια πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 22/09/2017 - 15:36

Μια επαινετή και ιδιότυπη ξενάγηση έγινε το πρωί της Παρασκευής 22/9/17 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου, στα ευρήματα που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην κοίτη χειμάρρου Παρθένη.

Αφορμή αποτέλεσαν οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που η τοπική υπηρεσία αφιέρωσε στη δουλειά που έχει παρουσιάσει στην περιοχή, υπό τον γενικό τίτλο “Παρθένης: ένα δώρο ζωής για την πόλη, που… χάνεται”.

Η ξενάγηση έγινε από τις αρχαιολόγους Παρισιάνθη Βαλάκου, Δέσποινα Τσαρδάκα, Στέλλα Φαϊτάκη και Μαρία Φινφίνη, στους μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Λυκείου, που έχουν παρακολουθήσει και άλλα περιβαλλοντικά προγράμματα, μαζί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίευσης της Κλειδούς.

Τόπος συνάντησης ορίστηκε η πανέμορφη τοποθεσία που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Καταδότη, απέναντι από τα ΣΟΑ και το Στρατόπεδο Γκιάλα, που γειτνιάζουν με τον Παρθένη, σήμερα εγκιβωτισμένο χείμαρρο και… δρόμο, αφού πάνω του θα περάσει ένα τμήμα του περιφερειακού της Πόλης.

Οι Αρχαιολόγοι αφού εξήγησαν ότι ο χείμαρρος βρισκόταν επί αιώνες στο ίδιο σημείο, ότι στις παρυφές του βρέθηκαν νεκροταφείο, αρχαίο Ιερό αλλά και έργα ανάσχεσης των νερών του Παρθένη, στη συνέχεια ξενάγησαν τους μαθητές στις όχθες του.

Εκεί φάνηκε καθαρά το σύγχρονο έγκλημα που έχει γίνει, όπου στην κυριολεξία ένας ολόκληρος χείμαρρος εγκιβωτίστηκε στα μπετά, το μεγαλύτερο μέρος του σκεπάστηκε και μαζί μ’ αυτόν “σακατεύτηκαν” όλες οι παρόχθιες περιοχές στις οποίες η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τοίχους συγκράτησης των υδάτων από τα αρχαία χρόνια μέχρι την περίοδο των Γενουατοκρατών.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία και σ’ αυτήν τη φάση είναι καθαρό ότι έκανε το καθήκον της, το ίδιο μπορούν να κάνουν και άλλες υπηρεσίες του Κράτους ολοκληρώνοντας το... έγκλημα.

Εμείς θα κάνουμε το δικό μας καθήκον. Ραντεβού στην επόμενη πλημμύρα, όπου ο Παρθένης απλούστατα θα… πάρει ό,τι του παίρνουμε.

Ας σημειωθεί ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία ξεκίνησε την ξενάγηση από τον Άγιο Γεώργιο τον Καταδότη, που πήρε το παράξενο αυτό όνομα γιατί τον 14ο αιώνα στην Εκκλησία αυτή συναντήθηκαν μυστικά οι πρόκριτοι, όπου αποφάσισαν την Κυριακή του Πάσχα να ξεσηκωθούν όλοι κατά των Γενοβέζων. Το μυστικό όμως κάποιοι το… κατέδωσαν εξ ου και το προσωνύμιο της Εκκλησίας.

 

Θαυμάσια πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 16/01/2018 - 07:03
Μόρια

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου. 

Όπως κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Λέσβου Απόστολος Παπαδέλης, οι συνθήκες διαβίωσης είναι τριτοκοσμικές με αρκετούς πρόσφυγες να μένουν σε πλαστικές σκηνές υπό ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής. 

Ο κ. Παπαδέλης πρόσθεσε πως τα τζάμια του γραφείου του αξιωματικού υπηρεσίας παραμένουν σπασμένα από τις 22 Νοεμβρίου, οπότε είχαν ξεσπάσει εκτεταμένα επεισόδια στο καταυλισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδέλη, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί τα περιστατικά παραβατικότητας στο νησί της Λέσβου. 

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή στο καταυλισμό της Μόρια φιλοξενούνται περίπου 5.000 πρόσφυγες και για τη φύλαξη τους διατίθενται μόλις οχτώ αστυνομικοί ανά βάρδια.

«Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι περιμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Αρκετοί από αυτούς πιστεύουν πλέον ότι οι κακές συνθήκες διαβίωσης είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης και ξεκίνησαν τις αντιδράσεις», επισήμανε πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Στη Μόριααποτυγχάνει η Ευρώπη».

Πηγή: http://www.skai.gr