Αυτά απαιτούμε στο θέμα των μεταναστών - προσφύγων

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα
Σάβ, 15/10/2016 - 09:33

Σε συνέχεια της μεγάλης ειρηνικής παγχιακής συγκέντρωσης και της πορείας που ακολούθησε, στις 28/09/2016, όπου εκφράστηκαν τα αιτήματα του Χιώτικου λαού, παραθέτουμε τα αιτήματα και τις απόψεις μας και ζητούμε την σύμπλευση των εκπροσώπων του στις δίκαιες θέσεις μας και τη συμμετοχή τους στις διεκδικήσεις μας.

  1. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Την διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας,όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 28 παρ 3 του συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, κυριαρχία είναι η ικανότητα ενός κράτους δια μέσου της κυβέρνησης του να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του είτε είναι εδαφικά, είτε οικονομικά είτε άλλου είδους. Στα πλαίσια αυτά ζητάμε την αποτελεσματική προστασία, φύλαξη και επιτήρηση των συνόρων μας.
  2. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας πρακτικά και όχι απλά σαν εξαγγελία.
  3. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Την καταγγελία και αποτροπή κάθε ενέργειας και πρακτικής από κάθε οργανισμό, τοπικό, εθνικό και διεθνή, που ενθαρρύνει την μόνιμη εγκατάσταση στο νησί πληθυσμών που μπορεί να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τρίτες χώρες.
  4. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Την άμεση απομάκρυνση όλων των ΜΚΟ και την ανάληψη των δράσεων τους από κρατικούς φορείς. Η πλήρης έλλειψη διαφάνειας στο τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησής τους, καθώς και ενθαρρύνσεις σε αδιαφανείς ενέργειες, καθιστά την παρουσία τους μη ανεκτή από τους έλληνες πολίτες, κατοίκους της Χίου.
  5. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Την επαρκή στελέχωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Λιμενικού Σώματος, Αστυνομίας, στρατού, υγειονομικού προσωπικού, προσωπικού καταγραφής)
  6. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Η μόνη υπηρεσία σχετικά με το μεταναστευτικό - προσφυγικό στο νησί, να είναι η υπηρεσία πρώτης καταγραφής, με παράλληλη σύντμηση της προθεσμίας για τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου οι πρόσφυγες -μετανάστες να μην παραμένουν στο νησί πάνω από 48 ώρες. Η διαδικασία αίτησης-παροχής ασύλου δεν είναι δυνατόν να ολοκληρώνεται στο νησί, αφού προϋποθέτει πολύμηνη έως και χρόνια παραμονή, η οποία τελικά μετατρέπεται σε μόνιμη. Στην ουσία γίνεται το άσυλο, η πρόφαση εγκλωβισμού τους στα νησιά, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, στην οποία τελικά οι μόνοι που δεσμεύονται είναι οι Έλληνες πολίτες των νησιών, αφού από αυτήν τίποτε άλλο δεν έχει εφαρμοστεί. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, οι οποίες κάνουν ξεκάθαρο το γεγονός ότι όποιος παραμένει στα νησιά δεν μπορεί να μετακινηθεί.
  7. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Την κατάργηση-ακύρωση της προαναγγελθείσας λειτουργίας της Φυλακής (κέντρο εγκλεισμού παραβατικών ) στο Μερσινίδι και οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου κέντρου κράτησης στο νησί μας. Αρνούμαστε να μετατραπούμε σε δεσμοφύλακες για λογαριασμό της Ευρώπης. Λέμε όχι στην λειτουργία ή την δημιουργία οποιουδήποτε κέντρου παραμονής και κράτησης στο νησί.
  8. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Την επιστροφή της κανονικότητας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στο νησί, και παράλληλα την απαξίωση των πρόσκαιρων - ευκαιριακών δράσεων που εκπορεύονται από την εκμετάλλευση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.
  9. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας όσον αφορά στην συμμετοχή του νησιού στον επιμερισμό των βαρών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί η Χίος να λειτουργεί και σαν σημείο υποδοχής προσφύγων και σαν χώρος παραμονής, γιατί ο τόπος είναι γεωπολιτικά ευαίσθητος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Χίου, επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν έμπρακτα και με τεράστιο κόστος την ανθρωπιστική τους αλληλεγγύη και την πλήρη συμπαράστασή τους προς όλους όσους από τους συνανθρώπους μας αποτελούν πράγματι, τα αθώα θύματα ενός αιματηρού πολέμου και μίας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Δυστυχώς, τόσο η ελληνική πολιτεία όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αντιλαμβανόμενοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα, μετέτρεψαν με διάφορα προσχήματα, τη Χίο από τόπο προσωρινής άφιξης σε τόπο μόνιμης και μακροπρόθεσμης εγκατάστασης, όχι μόνον των πραγματικών προσφύγων, αλλά και όλων όσων εκμεταλλεύονται το καθεστώς και την ιδιότητα του πρόσφυγα, ενώ δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία σχέση με αυτή.

Η πολιτική των ανοικτών συνόρων, έφερε την κάκιστη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας με τα γνωστά αποτελέσματα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η συνολική αξιολόγηση της μέχρι τώρα κατάστασης είναι επιβεβλημένη για να αρθεί άμεσα το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

 

 

Σχετικά Άρθρα