Χίος, Πέμπτη 22 Μαρτίου

Bήμα-βήμα, οι αλλαγές στο κέντρο της πόλης

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 02/03/2018 - 08:59
οι αλλαγές που προβλέπονται στο κέντρο της πόλης

Βήμα- βήμα, περπατήσαμε με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, την περιοχή περιμετρικά του δημοτικού κήπου προκειμένου να δούμε, επιτόπου, τις αλλαγές που προβλέπει η μελέτη ανάπλασης της περιοχής.

Ξεκινήσαμε από το δημαρχείο, με τον Μανώλη Βουρνού, να μας δείχνει με απλό τρόπο τα σημεία των αλλαγών, αρχής γενομένης από την οδό Δημοκρατίας, που θα είναι, σύμφωνα με την μελέτη, διπλής κυκλοφορίας.

Έτσι κάθε όχημα που θα έρχεται από το βόρειο τμήμα της Χίου, θα στριβεί στο Ηρώο Πεσόντων, το οποίο θα έχει μια μικρή διαμόρφωση στο τμήμα της οδού Χιόνης, έτσι ώστε να μπορούν τα μεγάλα κυρίως οχήματα να εισέρχονται στην οδό Δημοκρατίας με κατεύθυνση το λιμάνι. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν, πλην των μεγάλων οχημάτων, θα μπορούν να συνεχίζουν την πορεία τους στην οδό Πολυτεχνείου, όπου όμως θα «αναγκάζονται» από τον τρόπο διαμόρφωσης της οδού να πηγαίνουν με μικρή ταχύτητα και σε μια μόνο λωρίδα.

Τα οχήματα που θα επιλέξουν αυτή την διαδρομή θα μπορούν να βγουν είτε στην Κανάρη, όπως σήμερα, είτε στρίβοντας την Φιστέλ ντε Κουλάνς να συνεχίσουν προς την Βενιζέλου.

Στην Κανάρη θα βγαίνουν και το οχήματα που θα κατεβαίνουν πια την οδό Δημοκρατίας, ενώ στο σημείο, περίπου απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, εκεί που ουσιαστικά θα καταλήγουν και οι δυο έξοδοι θα μπουν φανάρια, για την διευκόλυνση της κίνησης και όσων πηγαίνουν προς προκυμαία και όσων ανεβαίνουν από Ροδοκανάκη.

Κατά μήκος της οδού Δημοκρατίας και περιμετρικά του δημοτικού κήπου, θα υπάρχουν θέσεις σταθμεύσεις, αλλά παράλληλα με το πεζοδρόμιο και όχι εγκάρσια, όπως είναι σήμερα. Όπως μας έδειξε ο δήμαρχος, μπροστά σε κάθε επιχείρηση της περιοχής θα υπάρχει χώρος για στάση οχημάτων, έτσι ώστε να μπορεί να επιβιβαστεί ή να αποβιβαστεί ο κάθε πολίτης.

Η αφετηρία του Αστικού Κτέλ, θα μετακινηθεί δίπλα στο εργατικό Κέντρο, ενώ τα λεωφορεία θα συνεχίζουν την διαδρομή τους στην οδό Πολυτεχνείου, αποβιβάζοντας τους επιβάτες σχεδόν μπροστά στην Περιφέρεια.

Τα ταξί, θα παραμείνουν μπροστά στην Περιφέρεια, ενώ η πιάτσα της πλατείας, θα μεταφερθεί λίγο πιο κάτω. Επίσης τα οχήματα που προέρχονται από το βόρειο τμήμα θα μπορούν να κατεβαίνουν την οδό Καρπασίας, αλλά με κατεύθυνση μόνο προς την οδό Λάδης.

«Υπάρχει μια σκέψη η οδό Κέννετι, ο δρόμος μεταξύ δημαρχείου και ΟΤΕ να χρησιμοποιείται μόνο από λεωφορεία και όχι από άλλα οχήματα», ανέφερε ο δήμαρχος.

Αναφορικά με τις αισθητικές παρεμβάσεις, η μεγάλη αλλαγή θα γίνει στον δημοτικό κήπο, όπου το «γκρέμισμα» της περίφραξης θα ανοίξει όλο αυτό το σημείο με απώτερο στόχο, όπως ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς, να αποδοθεί πιο λειτουργικά στον πολίτη ο χώρος αυτός.

Πρανές με γκαζόν, θα ενώσει τα σημερινά όρια του κήπου με τα πεζοδρόμια, τα οποία από την πλευρά της Πολυτεχνείου θα ανακατασκευαστούν. Παράλληλα θα μεταφερθεί στο βόρειο τμήμα του δημοτικού κήπου το Θερινό Σινεμά, θα μεταφερθεί η παιδική χαρά, και γενικότερα θα αλλάξει όλο το βόρειο τμήμα του κήπου.

«Είναι σχεδόν αναξιοποίητο το τμήμα αυτό και φιλοδοξούμε να το παραδώσουμε και αισθητικά αναμορφωμένο και πιο λειτουργικό», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς.

Περπατώντας με τον δήμαρχο εντοπίσαμε και εμείς τα «στραβά» σημεία της περιοχής όπως για παράδειγμα την άσχημη αισθητική του δημοτικού κήπου, κυρίως στο τμήμα μπροστά στον Αγ.Ιάκωβο, τον «ορίζοντα» που μας κλείνει το θερινό σινεμά, τα κάγκελα άλλα και τα κτίσματα που υπάρχουν περιμετρικά του κήπου.

«Όλα αυτά θα φύγουν καθώς και οι δημοτικές τουαλέτες», ξεκαθάρισε ο Μανώλης Βουρνούς.

Αναφορικά πάντως με την κυκλοφορία των οχημάτων, που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της μελέτης, καθώς προσκρούει στην δύναμη της συνήθειας που έχουμε, δεν φάνηκε να υπάρχουν ριζικές αλλαγές, πέρα της καθόδου στην οδό Δημοκρατίας, ενώ η ρύθμιση της κυκλοφορίας στις διασταυρώσεις με την Κανάρη και όσων εισέρχονται και όσων εξέρχονται θα γίνεται με φανάρια.

Να σημειώσουμε ότι «κομβικό» σημείο στην λειτουργικότητα της μελέτης, στο τμήμα των κυκλοφοριακών αλλαγών, θα διαδραματίσουν οι χώροι στάθμευσης, περιμετρικά της πόλης, όπου με τις κατάλληλες παρεμβάσεις ( στρώσιμο, φωτισμός) αλλά και την σωστή σύνδεση με λεωφορεία, θα επιτρέψουν σε κάθε πολίτη να αφήσει το όχημα του.

«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε στον κάθε πολίτη, είτε είναι επισκέπτης, είτε κάτοικος, μια όμορφη πόλη, λειτουργική που θα επιτρέπει σε όλους να κινούνται με ασφάλεια», δήλωσε ο Μανώλης Βουρνούς.

 

 

η οδός Δημοκρατίας θα γίνει άνοδος και κάθοδος οχημάτων
η αφετηρια του ΚΤΕΛ, γκρεμίζεται και μεταφερέται δίπλα στο εργατικό κέντρο
διπλής κατεύθυνσης η οδός δημοκρατίας
ο δημοτικός κήπος θα "ανοίξει" με την αφαίρεση της περίφραξης
ο δημοτικός κήπος θα "ανοίξει" με την αφαίρεση της περίφραξης
ο δημοτικός κήπος θα "ανοίξει" με την αφαίρεση της περίφραξης
Στο σημείο αυτό θα μεταφερθεί η αφετηρία του Αστικού ΚΤΕΛ
η υψομετρική διαφορά θα εξομαλυνθεί και θα καλυφθεί με γκαζόν
στο σημείο αυτό θα ξεκινάει η κάθοδος προς την οδό Δημοκρατίας
η οδός Πολυτεχνείου θα γίνει "ήπιας κυκλοφορίας" οχημάτων
οι κάδοι απορριμάτων θα γίνουν βυθιζόμενοι
η οδός Πολυτεχνείου θα γίνει δρόμος "ήπιας κυκλοφορίας" με περισσότερο χώρο για τους πεζούς
ο ναός του Αγ.Βασιλέιου θα προστατευτεί και ταυτόχρονα θα είναι ορατός από τους πεζούς
όλα τα κτίσματα περιμετρικά του δημοτικού κήπου θα κατεδαφιστούν
οι παρεμβάσεις στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα θα είναι ελάχιστες
η πιάτσα ταξί θα μεταφερθεί λίγο πιο κάτω
τα ταξί θα παραμείνουν μπροστά στην Περιφέρεια
απο την οδό Κέννεντι, θα διέρχονται μόνο Λεωφορεία προς την Δημοκρατίας

Σχετικά Άρθρα

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Πέμ, 22/03/2018 - 11:00

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο της στη Μυτιλήνη με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχες τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών και ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία, η κα Καλογήρου ζήτησε τη θέσπιση ειδικών μέτρων στήριξης, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη για αύξηση των ποσών που αφορούν στην ένταξη και υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Επίσης, η Περιφερειάρχης επεσήμανε την ανάγκη για ειδική νομοθετική ρύθμιση για την οικονομική αποζημίωση των επαγγελματιών που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Τέλος, η κα Καλογήρου επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι στην αναζήτηση των λύσεων και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως άλλωστε από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει, έχει θέσει τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρμοδίων για την άμεση αντιμετώπιση του ακραίας συνθετότητας προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

 

(φωτογραφία αρχείου)