Χίος, Πέμπτη 21 Ιουνίου

Διαφωνεί η Λαϊκή Συσπείρωση με την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον Αγ. Μακάριο

Δευ, 06/11/2017 - 10:46

Να μπει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου Βροντάδου, ζητά η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και σε ανακοίνωσή της προτρέπει επίσης τη Μητρόπολη, ως ιδιοκτήτη – μέσω του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βροντάδου-  του οικοπέδου που θα εγκατασταθούν οι κεραίες, «να σταθμίσει την κατάσταση και να επιλέξει την υγεία των περιοίκων, αντί του εφήμερου κέρδους».

Αναλυτικά αναφέρει:

« Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση αναπνοής από σπίτια στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου, έχει να παρατηρήσει τα εξής:

  1. 1.      Αναδεικνύεται μέσα από αυτές τις ενέργειες, η διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, τόσο αυτών της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που διατηρούν αναλλοίωτο το νομοθετικό πλαίσιο, που εξυπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, θυσιάζοντας την ποιότητα ζωής και την υγεία του λαού για τα κέρδη τους.
  2. 2.      Το γεγονός ότι τις άδειες εγκρίνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εγείρει εύλογα ερωτηματικά για την ουσιαστικότητα των ελέγχων, που υπακούν στην «νέα ανάπτυξη» του κ. Τσίπρα, δηλαδή «ό,τι πει το αφεντικό». Αυτά δείχνουν οι επενδύσεις στο Ελληνικό, στις Σκουριές και σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους δήμους που προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με τις κεραίες, μιας και επιδιώκεται το φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, όπως αγωνίζονται από κοινού να εδραιώσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τον έτερο διεκδικητή της εξουσίας τη ΝΔ.
  3. 3.      Λόγω πλέον της συσχέτισης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με ασθένειες όπως η λευχαιμία που πλήττει κυρίως τα παιδιά, χώρες όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, απαγορεύουν την ύπαρξή τους σε απόσταση λιγότερη των 400 μέτρων από σχολεία και παιδικούς σταθμούς, ενώ στην Ελλάδα είναι 300 μέτρα, το δε όριο επικινδυνότητας ανά μέτρο στην Ελλάδα ως όριο επικινδυνότητας ακτινοβολίας είναι 28 βολτ, όταν σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία είναι 2!
  4. 4.      Ο περιορισμός των ελέγχων από πλευράς του δήμου μόνο στην πολεοδομία και μόνο στο κομμάτι στης στατικότητας των εγκαταστάσεων δείχνει ότι επί της ουσίας καμιά τοπική αρχή δεν μπορεί να ελέγχει τα του οίκου της.
  5. 5.      Ο φερόμενος ιδιοκτήτης του χώρου εγκατάστασης που είναι η Ιερά Μητρόπολη, μέσω του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, καλείται να σταθμίσει την κατάσταση και να επιλέξει την υγεία των περιοίκων, αντί του εφήμερου κέρδους.
  6. 6.      Η δημοτική αρχή οφείλει να εμπλακεί στο ζήτημα που την αφορά ουσιαστικά, μιας και υπάρχει παρελθόν με την ασύδοτη δράση των εταιρειών του χώρου, θα υπάρχει και μέλλον με άλλες περιοχές εντός του ιστού της πόλης και γενικότερα. Πρέπει να απαιτηθεί να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο στον έλεγχο και στην προτυποποίηση, αυστηροποίηση των ελέγχων και οι τοπικές αρχές να έχουν ουσιαστικό λόγο στην προστασία της υγείας των κατοίκων, κάτι που μπορεί να εξασφαλίζει μόνο ένας ενιαίος και δημόσιος φορέας τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, που όμως αποτελεί ιστορικό ζητούμενο και απαιτεί παλλαϊκή δράση.
  7. 7.      Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου ζητάμε να γίνει μια πρώτη συζήτηση σε αυτή την κατεύθυνση στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο και να συγκεκριμενοποιηθούν οι ενέργειες της δημοτικής αρχής βραχυπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα

 

*Η φωτογραφία είναι του Αντώνη Τσατσαρώνη

Σχετικά Άρθρα

Το προσχέδιο της μίνι Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που θα γίνει την Κυριακή
Πέμ, 21/06/2018 - 12:09

Οι ηγέτες δέκα κρατών της ΕΕ που συναντώνται την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα αποφασίσουν να ανασχέσουν περαιτέρω την «παράνομη μετανάστευση» προς την Ευρώπη και να περιορίσουν τις μετακινήσεις των αιτούντων ασύλου, αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής απόφασης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, χώρες που έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο.

Η συνάντηση θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά την σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κύρια σημεία της απόφασης είναι:

1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.

2. Με στόχο την μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.

3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».

4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

6. Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

7. Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.

8. Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.

9. Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.