Χίος, Σάββατο 23 Ιουνίου

Διερευνάται η αξιοπιστία Βίτσα

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα για το προσφυγικό
Παρ, 06/04/2018 - 10:33
φωτο αρχείου

Αν οι πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα στην Χίο, δεν είναι μέρος προεκλογικού σχεδιασμού ή πολιτικής διαχείρισης της δίκαιης αγανάκτησης των κατοίκων της, τότε συνιστούν ομολογία πλήρους αποτυχίας της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής.

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν μια στροφή προς τον ρεαλισμό, ενώ αποτελούν δικαίωση των αγώνων του Χιώτικου λαού, απέναντι στην επικίνδυνη ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης και τις δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας και των κάθε λογής ΜΚΟ. Οι εξαγγελίες του κ. Βίτσα, σε αρκετά σημεία πλησιάζουν τις σταθερές, ρεαλιστικές και αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, θέσεις που κάποιοι “υπεύθυνοι” με ευκολία χαρακτήριζαν ακραίες, προφανώς γιατί φανέρωναν την ανεπάρκειά τους, έθιγαν τον άκρατο εγωισμό τους και διατάρασσαν την τυφλή υπακοή τους στην πολιτική του κ. Μουζάλα που δεν διέφερε από αυτή των ΜΚΟ.

Τι είπε ο κος Βίτσας στις 23/3/18:

 • Ότι οι Ελληνες πολίτες των νησιών έχουν δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα
 • Ότι δεν θα επιτραπεί η ένταξη των μεταναστών και η δημιουργία μειονοτήτων στα νησιά. (Περιμένουμε, λόγω των ιδιαίτερων γεωπολιτικών συνθηκών του Αιγαίου, να γίνει άμεση νομοθετική ρύθμιση ρητής απαγόρευσης της μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών στα νησιά, ώστε να μην οργανωθούν πληθυσμοί, που μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσουν προβλήματα αντίστοιχα αυτού της Θράκης. Δεν πρέπει να αναπτύσσονται δράσεις τέτοιας έκτασης και είδους, που αντιστοιχούν σε μόνιμο πληθυσμό, εκτός αν άλλα υποκρύπτουν).
 • Ότι δεν θα γίνει καμία επέκταση της ΒΙΑΛ, ενώ θα μειωθεί ο πληθυσμός της κατά 50% σε ένα μήνα.ναμένουμε ελπίζοντας ότι η εξαγγελία αυτή δεν σημαίνει διασπορά σε μικρότερες δομές όπως ξενοδοχεία, σπίτια κλπ).
 • Ότι μετά τη σωστή περίφραξη, θα γίνεται στην πύλη εισόδου – εξόδου της ΒΙΑΛ έλεγχος. (Αυτός θα επιφέρει μείωση παραβατικότητας και προστασία των μεταναστών).
 • Ότι θα είναι σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν σχέση με την μη επέκταση της ΒΙΑΛ. (Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό μια και με τις χθεσινές αφίξεις ξεπεράστηκε το πλαφόν διαμενόντων στην ΒΙΑΛ. Οι καθ' ύλην αρμόδιοι του καταυλισμού, καθίστανται υπεύθυνοι για την εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ ). (*)
 • Ότι θα προωθηθούν τα ασυνόδευτα στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε Υπηρεσίες Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας .
 • Ότι ετοιμάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι διαδικασίες ασύλου θα καθίστανται τελεσίδικες το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες. (Επειδή είναι γνωστό ότι με διάφορα νομικά όπλα, η οριστική απόφαση μπορεί να χρονοτριβήσει ακόμη και 4 χρόνια, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ να γίνει η Χίος τόπος εξέτασης ασύλου)
 • Παραδέχθηκε ότι την διαχείριση του μεταναστευτικό στα νησιά, ασκεί η Ύπατη Αρμοστεία και οι ΜΚΟ (!!!) και ελπίζει ότι θα την αναλάβει το κράτος από 1-1-2019. Ο εξαφανισμένος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, παραδέχθηκε ότι δεν έχει συμβάλει στην προάσπιση των συμφερόντων του τόπου μας, αλλά υποσχέθηκε αλλαγή στάσης, με ενέργειες αντίστοιχες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου.
 • Αποδέχθηκε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. (Επιτέλους !!!!).

Τι δεν είπε ο κος Βίτσας:

 • Για τις παράλληλες δομές κάθε μορφής (ξενοδοχεία, γραφεία ασύλου, σπίτια, μαγειρεία κλπ, που έχουν ξεφυτρώσει ανεξέλεγκτα. Η λύση πρέπει να είναι συνολική και δεν μπορούν να γεννιούνται συνεχώς ''λερναίες ύδρες '' εποικισμού).
 • Ότι επιτέλους η νομοθεσία του ελληνικού κράτους πρέπει να εφαρμόζεται αδιακρίτως σε όσους την παραβαίνουν ή την αγνοούν και μάλιστα σκόπιμα.
 • Στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, θα αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους κατοίκους της Χίου πιθανή προσπάθεια νομοθετικής θέσπισης του παράνομου “γεωγραφικού περιορισμού” που επέβαλλε η Υπηρεσία Ασύλου.

Σε περίπτωση που επιχειρηθούν τέτοιες ενέργειες ΘΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΒΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ.

Σε κάθε νέα αρχή είναι βασικό να κατακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία. Απομένει να δούμε είτε αν οι προθέσεις του κ. Βίτσα είναι ειλικρινείς, είτε αν θα του επιτρέψουν να τις υλοποιήσει.

Τέλος ,μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, οι κραυγές απελπισίας των θιγόμενων συμφερόντων και των μισθοδοτούμενων φερέφωνών τους, η θλίψη τους για τις εξαγγελίες του Υπουργού και ο φόβος τους ότι θα χάσουν το “εμπόρευμα”. Να γνωρίζουν ότι η στάση της Παγχιακής ΕΑ είναι αυτή που δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει, την παράδοση άνευ όρων στις ορέξεις των σύγχρονων δουλεμπόρων καλυμμένων με τον ψευτομανδύα του δήθεν ανθρωπισμού.

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 23/06/2018 - 17:02
Αστεγο το άσυλο

Επειδή το σίριαλ μάλλον παρατράβηξε, σχετικά με τη στέγαση της Ευρωπαϊκής και κατά συνέπεια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Γιώργου Παγούδη από την "Εφημερίδα των Συντακτών" και απαντάμε λιτά στο τέλος.

"Στο στόχαστρο της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Οικονομικών Ελέγχων) έχει μπει η EASO (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ειδικότερα οι συμβάσεις που συνάπτει η δεύτερη για τη μεταφορά των υπηρεσιών της σε στεγασμένους χώρους εκτός των hotspots όπου λειτουργούν έως σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Χίου, όπου με τρόπο που αμφισβητήθηκε έντονα η EASO επέλεξε τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» προκειμένου να φύγει από τη ΒΙΑΛ, έναντι τελικού τιμήματος 9.000 ευρώ μηνιαίως και όταν κτίρια ανάλογου μεγέθους προσφέρονταν σε τιμή υποπολλαπλάσια αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ανέρχονταν στο ποσό των 20.000 ευρώ μηνιαίως, που θεωρήθηκε σκανδαλώδες και μετά από διαπραγματεύσεις κατέβηκε στις 9.000, με αποτέλεσμα η συμφωνία να κλείσει σε αυτό το ποσό και η εφημερίδα να μετακομίσει, ελευθερώνοντας τον χώρο.

Παράλληλα, φρόντισε να αλλάξει και τη ρητορική της, που από ακραία αντιπροσφυγική μετατράπηκε σε πιο μετριοπαθή και φιλική, κυρίως για τη δημοτική αρχή, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε για την «Αλήθεια» τον αποδιοπομπαίο τράγο όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα στη Χίο.

Αξεπέραστο εμπόδιο

Δέκα μήνες μετά όμως και ενώ έχει καταβληθεί το ανάλογο τίμημα, η EASO ανακοίνωσε τη ματαίωση του σχεδίου, αφού έγινε γνωστό ότι το κτίριο δεν μπορούσε να αλλάξει χρήση λόγω πολεοδομικών κανονισμών που θεωρήθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο, ακόμα και αν η κτιριακή εγκατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δομή για πρόσφυγες που εξαιρείται της σχετικής πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως π.χ. τα hotspots.

Γεγονός που αφήνει την EASO οριστικά, όπως φαίνεται, εντός της ΒΙΑΛ και της στερεί τη δυνατότητα αύξησης του προσωπικού της, κάτι που θα επιτάχυνε τη διαδικασία εξέτασης των πολλών εκατοντάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν και συνάμα την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον ανάλογο αριθμό προσφύγων.

Σαν να μην έφτανε πάντως αυτό, τα προβλήματα για την EASO πιθανόν να πολλαπλασιαστούν, αφού στο διάστημα των δέκα μηνών συνήψε και σχετική σύμβαση με τεχνική εταιρεία για έργα διαμόρφωσης του νοικιασμένου κτιρίου, ύψους 500.000 ευρώ, και τώρα εγείρονται αξιώσεις αποζημίωσης.

Τους καλεί να παρανομήσουν

Οι λόγοι που, όπως είπαμε, υποχρέωσαν την ΕΑSΟ να εγκαταλείψει το κτίριο αφορούν την αδυναμία να εξασφαλιστεί η μετατροπή της χρήσης της κτιριακής εγκατάστασης, μια και εξαρχής κατασκευάστηκε για να στεγάσει όλο το εκδοτικό συγκρότημα «Αλήθεια» (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα), αποκλειόμενης κάθε άλλης δυνατότητας - πλην ίσως της έκδοσης μιας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα χαρακτηριζόταν εξαρχής «φωτογραφική» από όποιον αντικειμενικό παρατηρητή.

Οπως όλα δείχνουν, η σκανδαλώδης προοπτική αποτράπηκε αφού είχε όντως πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που προηγήθηκαν, πριν από την έλευση στη Χίο της OLAF, που έβαλε τέλος σε όποια τέτοια σκέψη υπήρξε.

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν αιτία προβληματισμού για τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, καθώς και για τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, που σε συνεργασία μεταξύ τους και με την προτροπή του πρώτου ο δεύτερος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «να γίνει χρήση του άρ. 16 παρ. 3 του ν. 4375/2016, βάσει του οποίου επιτρέπεται η δημιουργία και εγκατάσταση των δομών κατά παρέκκλιση κάθε πολεοδομικής, περιβαλλοντικής ή άλλης διάταξης».

Επικαλούμενος βεβαίως το καλό της Χίου και των ίδιων των προσφύγων από τυχόν επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που παραμένει ζητούμενο.

Παράλληλα ο ίδιος ρωτάει και τα εξής:

◼ Γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες η μετεγκατάσταση της EASO που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης;

◼ Πώς επηρεάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου από την καθυστέρηση μεταστέγασης των υπηρεσιών της EASO;

◼ Πού θα στεγαστούν τελικά οι υπηρεσίες της EASO, με δεδομένο ότι λήγει και η σύμβαση μίσθωσης της ΒΙΑΛ;"

 

Η απάντηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ:

Νομίζουμε  ότι οι νοήμονες πολίτες μπορούν να ξεχωρίσουν τη δημοσιογραφία από τον φθόνο και για όσους γράφουν και για όσους άκριτα και χωρίς ούτε μια φορά για τα μάτια να ζητήσουν τη γνώμη μας, αναδημοσιεύουν.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ συνεχίζει τη δουλειά της δημιουργώντας, τίποτα άλλο.

Στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες, για να συνεχίσει τη δουλειά της, αξιοποιεί ένα κτηριακό περιουσιακό της στοιχείο.

Ενοικίασε νομιμότατα μέρος των κτηριακών της εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, EASO, σε τίμημα που συμφωνήθηκε, δηλώθηκε στην Εφορία, τα ενοίκια δε εις ακέραιο πηγαίνουν στην ίδια ως αποπληρωμή χρεών.

Η EASO για λόγους δικούς της ακύρωσε, προς το παρόν, τη διαδικασία. Προς τούτο υπάρχουν συμβόλαια αποζημιώσεων υπέρ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, που θα τηρηθούν στο ακέραιο είτε συμβατικά είτε δικαστικά.

Όσον αφορά τη στάση μας για το προσφυγικό… δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική, αφού δεν την αλλάξαμε ούτε κατά κεραία.

Οι πρόσφυγες - μετανάστες είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι. Θα πρέπει εφ' όσον άνευ ουδεμίας φυλάξεως εισέρχονται παρανόμως στη χώρα μας, να τους παρέχεται ό,τι προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, που πουθενά δεν λένε ότι δημιουργούνται «νησιά φυλακές».

Αυτά υπάρχουν με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όσον αφορά τους ερωτώντες Βουλευτές της Ν.Δ. κανονικά έπρεπε να ρωτά και ο Βουλευτής του Σύριζα, αφού η ματαίωση της στέγασης της EASO, σημαίνει άλλη μία μονιμοποίηση παραμονής αυτών των ανθρώπων στη Χίο.

Και κάτι τελευταίο, όχι για τους αντιγραφείς αλλά για τους… συγγραφείς.

«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».