Χίος, Κυριακή 24 Ιουνίου

Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στις Οινούσσες

Παρ, 24/11/2017 - 17:26

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατά τη χθεσινή συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο βουλευτής έκανε αναφορά σε μια σειρά από τομές με θετικό, προοδευτικό πρόσημο που εισάγει το νομοσχέδιο όπως ένα νέο, δίκαιο πλαίσιο μεταθέσεων στο Λιμενικό, την εισαγωγή εφεξής στις σχολές του Λιμενικού με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, την καθιέρωση ανώτατου ορίου ηλικίας των πλοίων που μεταφέρουν ναυτιλιακά καύσιμα, κ.α.

 

Επίσης, αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ενισχύουν την αρχή της νησιωτικότητας – όπως την ίδρυση του Συμβουλίου Επιβατικών Μεταφορών Νήσων για την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, και τη δυνατότητα που δίνεται σε μικρούς νησιωτικούς δήμους να κάνουν προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο για τη δρομολόγηση πλοίων – και επιλύουν λιμενικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί νησιωτικοί δήμοι, για παράδειγμα μέσω της δυνατότητας νομιμοποίησης υφιστάμενων λιμενικών έργων.

 

Επιπροσθέτως, ο βουλευτής Χίου επισήμανε μια σειρά από διατάξεις που έμπρακτα ενισχύουν εργασιακά, μισθολογικά και προνοιακά δικαιώματα των ναυτικών. Τέτοιες διατάξεις είναι η αύξηση του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας των ναυτικών, η διεύρυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής στον Οίκο Ναύτου για παιδιά ναυτικών, και η σαφής αυστηροποίηση του πλαισίου για ακτοπλοϊκές εταιρείες που δεν είναι συνεπείς στην εξόφληση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των πληρωμάτων.

 

Τέλος, ο Α. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε εκτενέστερα σε δύο δεσμεύσεις του Υπουργού κ. Κουρουμπλή για τη ναυτική εκπαίδευση στο νομό Χίου οι οποίες υλοποιούνται με το πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα, με υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε:

  1. Ιδρύεται Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στις Οινούσσες. Η Σχολή αυτή θα παρέχει την αναγκαία σχετική εκπαίδευση σε ναυτικούς και  θα προστεθεί στις δύο υπάρχουσες (Ασπροπύργου και Μηχανιώνας), επιλύοντας έτσι σημαντικά ζητήματα που αντιμετώπιζαν ενδιαφερόμενοι από τη Χίο και άλλες περιοχές.
    1. Δίνεται η δυνατότητα στις κατά τόπους ΑΕΝ να ιδρύουν ειδικά τμήματα Πλοιάρχων Γ΄ τάξης, Κυβερνητών Β΄ ή Γ΄ τάξης, Μηχανικών Γ΄ τάξης και Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού. Η ίδρυση των τμημάτων αυτών προϋποθέτει τη ρύθμιση διάφορων εκπαιδευτικών και διοικητικών θεμάτων μέσω Κανονισμού Σπουδών που εγκρίνεται από τον Υπουργό. Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος ίδρυσης ειδικών σχολείων για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και η ΑΕΝ Οινουσσών.

Μέσω της τρο. Καταρχάς ενισχύονται οι ΑΕΝ Οινουσσών και Χίου, καθώς διευρύνεται το πεδίο της λειτουργίας τους και ο εν δυνάμει αριθμός σπουδαστών με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται και για την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Δεύτερον, ενισχύονται και διευκολύνονται εκπαιδευτικά, επαγγελματικά και οικονομικά ναυτικοί, απόφοιτοι ναυτιλιακών – και άλλων – ειδικοτήτων ΕΠΑΛ καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα από τη Χίο. 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 23/06/2018 - 17:02
Αστεγο το άσυλο

Επειδή το σίριαλ μάλλον παρατράβηξε, σχετικά με τη στέγαση της Ευρωπαϊκής και κατά συνέπεια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Γιώργου Παγούδη από την "Εφημερίδα των Συντακτών" και απαντάμε λιτά στο τέλος.

"Στο στόχαστρο της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Οικονομικών Ελέγχων) έχει μπει η EASO (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ειδικότερα οι συμβάσεις που συνάπτει η δεύτερη για τη μεταφορά των υπηρεσιών της σε στεγασμένους χώρους εκτός των hotspots όπου λειτουργούν έως σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Χίου, όπου με τρόπο που αμφισβητήθηκε έντονα η EASO επέλεξε τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» προκειμένου να φύγει από τη ΒΙΑΛ, έναντι τελικού τιμήματος 9.000 ευρώ μηνιαίως και όταν κτίρια ανάλογου μεγέθους προσφέρονταν σε τιμή υποπολλαπλάσια αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ανέρχονταν στο ποσό των 20.000 ευρώ μηνιαίως, που θεωρήθηκε σκανδαλώδες και μετά από διαπραγματεύσεις κατέβηκε στις 9.000, με αποτέλεσμα η συμφωνία να κλείσει σε αυτό το ποσό και η εφημερίδα να μετακομίσει, ελευθερώνοντας τον χώρο.

Παράλληλα, φρόντισε να αλλάξει και τη ρητορική της, που από ακραία αντιπροσφυγική μετατράπηκε σε πιο μετριοπαθή και φιλική, κυρίως για τη δημοτική αρχή, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε για την «Αλήθεια» τον αποδιοπομπαίο τράγο όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα στη Χίο.

Αξεπέραστο εμπόδιο

Δέκα μήνες μετά όμως και ενώ έχει καταβληθεί το ανάλογο τίμημα, η EASO ανακοίνωσε τη ματαίωση του σχεδίου, αφού έγινε γνωστό ότι το κτίριο δεν μπορούσε να αλλάξει χρήση λόγω πολεοδομικών κανονισμών που θεωρήθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο, ακόμα και αν η κτιριακή εγκατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δομή για πρόσφυγες που εξαιρείται της σχετικής πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως π.χ. τα hotspots.

Γεγονός που αφήνει την EASO οριστικά, όπως φαίνεται, εντός της ΒΙΑΛ και της στερεί τη δυνατότητα αύξησης του προσωπικού της, κάτι που θα επιτάχυνε τη διαδικασία εξέτασης των πολλών εκατοντάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν και συνάμα την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον ανάλογο αριθμό προσφύγων.

Σαν να μην έφτανε πάντως αυτό, τα προβλήματα για την EASO πιθανόν να πολλαπλασιαστούν, αφού στο διάστημα των δέκα μηνών συνήψε και σχετική σύμβαση με τεχνική εταιρεία για έργα διαμόρφωσης του νοικιασμένου κτιρίου, ύψους 500.000 ευρώ, και τώρα εγείρονται αξιώσεις αποζημίωσης.

Τους καλεί να παρανομήσουν

Οι λόγοι που, όπως είπαμε, υποχρέωσαν την ΕΑSΟ να εγκαταλείψει το κτίριο αφορούν την αδυναμία να εξασφαλιστεί η μετατροπή της χρήσης της κτιριακής εγκατάστασης, μια και εξαρχής κατασκευάστηκε για να στεγάσει όλο το εκδοτικό συγκρότημα «Αλήθεια» (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα), αποκλειόμενης κάθε άλλης δυνατότητας - πλην ίσως της έκδοσης μιας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα χαρακτηριζόταν εξαρχής «φωτογραφική» από όποιον αντικειμενικό παρατηρητή.

Οπως όλα δείχνουν, η σκανδαλώδης προοπτική αποτράπηκε αφού είχε όντως πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που προηγήθηκαν, πριν από την έλευση στη Χίο της OLAF, που έβαλε τέλος σε όποια τέτοια σκέψη υπήρξε.

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν αιτία προβληματισμού για τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, καθώς και για τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, που σε συνεργασία μεταξύ τους και με την προτροπή του πρώτου ο δεύτερος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «να γίνει χρήση του άρ. 16 παρ. 3 του ν. 4375/2016, βάσει του οποίου επιτρέπεται η δημιουργία και εγκατάσταση των δομών κατά παρέκκλιση κάθε πολεοδομικής, περιβαλλοντικής ή άλλης διάταξης».

Επικαλούμενος βεβαίως το καλό της Χίου και των ίδιων των προσφύγων από τυχόν επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που παραμένει ζητούμενο.

Παράλληλα ο ίδιος ρωτάει και τα εξής:

◼ Γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες η μετεγκατάσταση της EASO που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης;

◼ Πώς επηρεάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου από την καθυστέρηση μεταστέγασης των υπηρεσιών της EASO;

◼ Πού θα στεγαστούν τελικά οι υπηρεσίες της EASO, με δεδομένο ότι λήγει και η σύμβαση μίσθωσης της ΒΙΑΛ;"

 

Η απάντηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ:

Νομίζουμε  ότι οι νοήμονες πολίτες μπορούν να ξεχωρίσουν τη δημοσιογραφία από τον φθόνο και για όσους γράφουν και για όσους άκριτα και χωρίς ούτε μια φορά για τα μάτια να ζητήσουν τη γνώμη μας, αναδημοσιεύουν.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ συνεχίζει τη δουλειά της δημιουργώντας, τίποτα άλλο.

Στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες, για να συνεχίσει τη δουλειά της, αξιοποιεί ένα κτηριακό περιουσιακό της στοιχείο.

Ενοικίασε νομιμότατα μέρος των κτηριακών της εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, EASO, σε τίμημα που συμφωνήθηκε, δηλώθηκε στην Εφορία, τα ενοίκια δε εις ακέραιο πηγαίνουν στην ίδια ως αποπληρωμή χρεών.

Η EASO για λόγους δικούς της ακύρωσε, προς το παρόν, τη διαδικασία. Προς τούτο υπάρχουν συμβόλαια αποζημιώσεων υπέρ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, που θα τηρηθούν στο ακέραιο είτε συμβατικά είτε δικαστικά.

Όσον αφορά τη στάση μας για το προσφυγικό… δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική, αφού δεν την αλλάξαμε ούτε κατά κεραία.

Οι πρόσφυγες - μετανάστες είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι. Θα πρέπει εφ' όσον άνευ ουδεμίας φυλάξεως εισέρχονται παρανόμως στη χώρα μας, να τους παρέχεται ό,τι προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, που πουθενά δεν λένε ότι δημιουργούνται «νησιά φυλακές».

Αυτά υπάρχουν με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όσον αφορά τους ερωτώντες Βουλευτές της Ν.Δ. κανονικά έπρεπε να ρωτά και ο Βουλευτής του Σύριζα, αφού η ματαίωση της στέγασης της EASO, σημαίνει άλλη μία μονιμοποίηση παραμονής αυτών των ανθρώπων στη Χίο.

Και κάτι τελευταίο, όχι για τους αντιγραφείς αλλά για τους… συγγραφείς.

«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».