Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Δημοτικό Συμβούλιο και στο... βάθος το προσφυγικό

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 08/11/2017 - 19:52

Moνοπώλησε για μια ακόμη φορά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου Χίου, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς οι  νομικές ενέργειες του Δήμου Χίου σχετικά με το Κέντρο στην πρώην ΒΙΑΛ( θέμα της συνεδρίασης που αφορούσε καθαρά την νομική οδό που θα ακολουθήσει ο Δήμος Χίου προκειμένου να μην ανανεώσει το μίσθωμα στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής) εξελίχτηκε σε μια δίωρη συζήτηση με χιλιοειπωμένες τοποθετήσεις τόσο από πολίτες όσο και από δημοτικούς συμβούλους, για να καταλήξει σε μια ομόφωνη απόφαση του σώματος!

Μέλη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα  ζήτησαν για μια ακόμη φορά να φύγουν οι πρόσφυγες από το νησί, να επιστρέψει η καθημερινότητα στην ζωή των κατοίκων και να οριστεί μια θεματική συνεδρίαση για το προσφυγικό, όπου θα έχουν την δυνατότητα να ξεδιπλώσουν εκ νέου τις θέσεις τους, καθώς προφανώς οι ώρες που έχουν αφιερωθεί στην συζήτηση του θέματος δεν είναι επαρκείς με δεδομένο ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην κυβερνητική πολιτική που εν τέλει καθορίζει και τις εξελίξεις.

Μάλιστα ανάμεσα στις φράσεις που ξεχώρισαν , σχετικά με τα χιλιοειπωμένα περί συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τον εγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών στα νησιά, ο Μανώλης Βουρνούς για πρώτη φορά, ανέφερε ότι η τήρηση της… μισής συμφωνίας, δηλαδή να μην υπάρχουν επαναπροωθήσεις στην γείτονα, οφείλεται σε εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς , σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο Χίου, υπάρχουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος  που διαφωνούν με αυτό.
«Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασαν πάνω στα νησιά», είπε ο Δήμαρχος Χίου.

Αρκετές φορές, υπήρξε «σύγκρουση» μεταξύ του Δημάρχου Χίου και μελών της Παγχιακής, με αδιευκρίνιστες τις ουσιαστικές διαφορές των δυο πλευρών, και με μοναδικό «κέρδος» το χειροκρότημα του κοινού ανάλογα με τις τοποθετήσεις.

Επί της ουσίας πάντως του θέματος, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, υιοθέτησε την νομική εισήγηση της δικηγόρου του Δήμου έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία μη ανανέωσης του συμβολαίου παραχώρησης  της π. ΒΙΑΛ, καθώς δεν έχουν τηρηθεί από πλευράς του υπουργείου τα συμφωνηθέντα.

Παράλληλα επαναδιατυπώθηκε η απόφαση του Δ.Σ για μην επέκταση της π. ΒΙΑΛ, και η διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων που θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τις κινητοποιήσεις, ακούστηκε η πρόταση να γίνουν μετά το πέρας της παρέλασης της 11ης Νοέμβριου, ή , κατά τα πρότυπα της Λέσβου να μην υπάρχει εξέδρα επισήμων.

Ο Μανώλης Βουρνούς, από την αρχή ξεκαθάρισε ότι η 11η Νοεμβρίου είναι μια μέρα τιμής στην απελευθέρωση του νησιού και δεν συμφωνεί στο να γίνουν κινητοποιήσεις , συμφωνώντας αυτό να γίνει σε μια άλλη ημερομηνία και όχι να ταυτιστεί ούτε με την ιστορική μέρα της Χίου, ούτε όμως και με την Παναιγιακή κινητοποίηση για το ΦΠΑ, πρόταση που επίσης ακούστηκε στην συνεδρίαση.

Αναφορικά τώρα με τη θεματική συνεδρίαση για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος του σώματος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει, οργανωμένα και με σαφή στόχο.

 

 

 

Συζήτηση και πάλι για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Νοεμβρίου 2017

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 16/01/2018 - 19:58

Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ότι οι εταίροι μας είναι πολύ χαρούμενοι καθώς έχουν βρει μία Κυβέρνηση που δε φέρνει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που προτείνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει τι θέλει, αλλά στην πραγματικότητα ψηφίζει τα αντίθετα.

 

Έχει ήδη ψηφιστεί το 4ο μνημόνιο, καθώς 1/1/2019 κόβονται συντάξεις, 1/1/2020 κόβεται το αφορολόγητο, έχουμε δεχθεί υψηλά πλεονάσματα, έχουμε δεχθεί όλους τους όρους του μνημονίου χωρίς να υπάρχει παράλληλη χρηματοδότηση!

 

oi_axiologiseis_ton_proigoymenon_eton_kathysteroysan_dioti_ginotan_diapragmateysi