Χίος, Τρίτη 17 Ιουλίου

Δυο διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τον τουρισμό

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την τουριστική προβολή στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Τετ, 03/01/2018 - 15:37

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της εισήγησης "ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΈΤΟΣ 2018" ο περιφ. Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στρατής Κόρακας, σημείωσε:

«Θα αναφερθώ κυρίως στην στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας την προβολή της οποίας πραγματεύεται η εισήγηση

-Παρόμοια εισήγηση για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Β. Αιγαίου, δεν γίνεται πρώτη φορά. Ανάλογη μελέτη συντάχθηκε από τον ΕΟΤ το 2003 με τους ίδιους προσανατολισμούς πάνω-κάτω. Κάτι παρόμοιο συζήτησε το ΠΣΒΑ και το Δεκέμβρη του 2016. Δεν έχουμε όμως, μέχρι σήμερα, καμιά ενημέρωση για το τι πρόσφερε ο προσανατολισμός αυτός στην ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά τα τελευταία 15 χρόνια, για την πλειοψηφία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων-βιοτεχνών, των μικρομεσάιων αγροτοκτηνοτρόφων-ψαράδων. Μήπως βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας, μήπως αντιμετωπίστηκε η ανεργία, μήπως σταμάτησε το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, των ψαράδων, κτηνοτρόφων; Μήπως είδαν να βελτιώνεται η ζωή τους; Θα επαναλάβω σε μεγάλο βαθμό την παρέμβαση μας στη συνεδρίαση της 28ης -11-17 κατά τη συζήτηση εισήγησης για παρόμοιο θέμα:

Το συζητούμενο «πρόγραμμα για την τουριστική προβολή Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το 2018» συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Ανάλογες μελέτες έχουν συνταχθεί σε πολλές άλλες περιφέρειες, με σχεδόν ίδιους προσανατολισμούς.

-Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον συγκεκριμένων επιχειρηματιών και ομίλων για επενδύσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου. Δεν θα κερδίσουν λοιπόν όλοι από τους σχεδιασμούς, αλλά συγκεκριμένοι όμιλοι.

-Το συζητούμενο «πρόγραμμα» ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο από το εξωτερικό τουρισμό και όχι για το πώς θα ικανοποιηθεί η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών για φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Είναι γνωστό φυσικά ότι στον καπιταλισμό η αναψυχή είναι ένα ακριβό εμπόρευμα. Κύριο μέλημα -και της εισήγησης- είναι η ανάπτυξη αγορών ξένων τουριστών, «υψηλού εισοδήματος», όπως αναφέρεται, που θα αφήνουν πολλά έσοδα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι προφανώς ο λόγος που δεν γίνεται καμιά αναφορά στα πανάκριβα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Πρέπει να πούμε ακόμα ότι η ανάπτυξη του τουρισμού πάει χέρι-χέρι με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον κλάδο, με εντατικά εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ΣΣΕ, μειωμένους μισθούς κλπ. Η πείρα από τις περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αυτό αποδεικνύει ..

Από την αξιοποίηση ΠΟΠ και τα ΠΓΕ, την διασύνδεση τους με τον τουρισμό, θα κερδίσουν κατά κύριο λόγο οι καπιταλιστικές μεταποιητικές μονάδες που παίρνουν τις πιστοποιήσεις και τα κονδύλια και όχι οι φτωχομεσαίοι αγρότες που κι αυτοί θα είναι θύματα εκμετάλλευσης από τους πρώτους..

-Σημειώνουμε ακόμη ότι η επιδιωκόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη του τουρισμού συνοδεύεται από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας, πράγμα που αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της υποκρισίας όλων αυτών που μας υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια».

Από την υλοποίηση των σχεδιασμών τουριστικής ανάπτυξης θα κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, οι αυτοαπασχολούμενοι.

Σε τελευταία ανάλυση, πρόκειται για ένα "Πρόγραμμα" που ως στόχο θέτει την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των πάντων για την προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα με αποκλειστικό στόχο την επίτευξη του μέγιστου κέρδους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με τον τουρισμό. Αυτοί, εξάλλου, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, διεθνείς και εγχώριοι, καθορίζουν και την τουριστική κίνηση με κριτήριο την υψηλότερη κερδοφορία.

Εδώ είναι και η βασική μας διαφορά: Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό με μια άλλη, διαμετρικά αντίθετη αντίληψη: Βασικός μας στόχος είναι η διασφάλιση του στοιχειώδους δικαιώματος στις διακοπές. στην ανάπαυση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, δικαίωμα που ήταν ιερό και κατοχυρωμένο στις συνθήκες του σοσιαλισμού, αλλά που στις συνθήκες του καπιταλισμού έχει γίνει άπιαστο όνειρο, ενώ για πολλούς,, που δουλεύουν στον τουρισμό, έχει καταντήσει πραγματικός εφιάλτης

Πράγματι, είναι γνωστό ότι στον τομέα αυτό, που πολλοί αρέσκονται να τον αποκαλούν ως τη «βαρεία βιομηχανία» της χώρας, επικρατούν κατά κανόνα, για τους εργαζόμενους, συνθήκες εργασίας «γαλέρας», σκληρής, βαριάς και ανθυγιεινής δουλειάς με ατέλειωτα ωράρια, κακοπληρωμένη, συχνά χωρίς ρεπό και χωρίς πληρωμή των υπερωριών, συνήθως χωρίς ασφάλεια ή με περιορισμένα ένσημα, όσα θέλει ο εργοδότης. Και αυτά συμβαίνουν ενώ έχουμε ραγδαία εκτίναξη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

Είναι επίσης γνωστό ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η δουλειά ή ένα μέρος της δουλειάς βγαίνει από νέους και νέες που έρχονται συνήθως από την Δυτ. Ευρώπη, χωρίς αμοιβή, χωρίς ασφάλεια, που πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι γιατί «κάνουν τσάμπα διακοπές". Για όλο αυτό τον μεσαίωνα η εισήγηση δεν βρήκε, φυσικά, ούτε μια λέξη να πει.

Φυσικά καταψηφίζουμε κάτι που είναι προκλητικά αντίθετο με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της μέγιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων"

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 17/07/2018 - 06:24
Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη Σταγκούλη

Στο Γιώργο Κων.Σταγκούλη ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού η MEDITERRA και ''Η Πρόοδος'' Καλλιμασιάς  τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 στις εγκαταστάσεις της MEDITERRA στην Καλλιμασιά στις 8.00 μ.μ. με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων λειτουργίας της Ένωσης.

                     Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και φυσικά οι προηγούμενοι πρόεδροι της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Κώστας Γανιάρης και Ευθύμης Μονίαρος.

                     Το εργοστάσιο της MEDITERRA ήταν ανοικτό για το κοινό από τις 6.00 μ.μ. και αρκετός κόσμος ξεναγήθηκε από το προσωπικό στα μηχανήματα και τους χώρους παίρνοντας μια ''γεύση'' για τον τρόπο παραγωγής και για τα προϊόντα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της MEDITERRA (κάποια από αυτά προσφέρθηκαν στο κοινό στο δροσερό και γλυκό κέρασμα που πλαισίωσε την εκδήλωση).

                     Ο ίδιος ο Γιώργος Σταγκούλης (η προσωπικότητα και το έργο του) ήταν ο θεμέλιος λίθος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της ανάπτυξης της παραγωγής της. Με δικές του προτροπές και ενέργειες η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου πέρασε από την Παραγωγή και στη Μεταποίηση με αποτέλεσμα τη σημερινή της Διεθνή θέση και καταξίωση.

                     '' Ήταν εκατό χρόνια μπροστά'', όπως είπε και κάποιος απ' τους ανθρώπους που τον έζησαν (σε σχετικό βίντεο-πολύ εμπεριστατωμένο-με συνεντεύξεις και δημοσιογραφική επιμέλεια της Αγγελικής Κωνσταντίνου, που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης). Οι προτροπές και οι παραινέσεις του Καλλιμασιώτη Γιατρού που γύριζε τα χωριά με τη φοράδα του κι έπιανε έναν-έναν τους αγρότες για να μπούνε στην Ένωση και οι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που έφτιαχνε ήταν πράγματα ακατανόητα τότε για τους πολλούς. Εκτός από τις πρακτικές δυσκολίες που παρουσιάζονταν είχε να αντιμετωπίσει και μια πολεμική από πολλούς σύγχρονούς του εξαιτίας της άγνοιας και των έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων και ανακατατάξεων της προπολεμικής και μεταπολεμικής Ελλάδας (ίδρυσε την Ένωση το 1938 και κράτησε το ''τιμόνι'' της μέχρι το 1978 που απεβίωσε-γιατί ως γνωστόν...''ο αετός πεθαίνει στον αέρα''). Με την ενεργητικότητα και τη σταθερότητά του κατάφερε να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια και βήμα-βήμα δημιούργησε τη σημερινή Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με τις θυγατρικές της και τη Διεθνή της εμβέλεια. 

                     Μιλώντας για την προσωπικότητα και το έργο του Γιώργου Σταγκούλη ο τωρινός Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Κωνσταντίνος Αγκάς είπε μεταξύ άλλων ''ο Γιώργος Σταγκούλης ήταν όλα...και Πρόεδρος και Ιατρός και εργάτης και η ψυχή και το μυαλό της Ένωσης''. Το 1939 ένα χρόνο μόλις μετά την ίδρυση της ένωσης κατάφερε να διπλασιάσει την τιμή της Μαστίχας για τους παραγωγούς που στάθηκαν πια όλοι μαζί (κι όχι ένας-ένας) απέναντι στους εμπόρους.

                     ''Μας δίδαξε τον συνεργατισμό'' είπε ο Πρόεδρος της MEDITERRA Γιώργος Στούμπος...τόσο σταθερός, τόσο σημαντικός...τον φοβήθηκε και η Χούντα, δεν τον αντικατέστησε...σαράντα χρόνια πρόεδρος, σαράντα χρόνια που απεβίωσε αλλά φαντάζει τόσο σύγχρονος''

                     Ο Πρόεδρος του εκπολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς ''Η Πρόοδος''  Γιάννης Γριμπαμπής παρατήρησε ότι ο Γιώργος Σταγκούλης δεν έχει τιμηθεί όσο πρέπει και όσο του αξίζει. Γι' αυτόν το λόγο διατύπωσε δύο προτάσεις της ''Προόδου'' Καλλιμασιάς που όπως είπε έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν και από άλλους. Πρώτον να κατασκευαστεί ένας τάφος στο κοιμητήριο της Καλλιμασιάς ανάλογος με το έργο και την προσφορά του Γιώργου Σταγκούλη στο κοινωνικό σύνολο και δεύτερον να δοθεί το όνομα του Γιώργου Σταγκούλη στο κέντρο ερευνών που προγραμματίζει να κατασκευάσει η MEDITERRA.

                     Από αρχειακό υλικό που παρουσίαστηκε και αρθρογραφία του αειμνήστου Πρόεδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργου Σταγκούλη που ανέγνωσαν για το κοινό ο Δημήτρης Τσούχλης και ο Κοσμάς Μανές έγιναν κατανοητά και εμφανή πάρα πολλά για την διορατικότητα το ήθος και τη θέρμη του Γιώργου Σταγκούλη, που κατάλαβε την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η ένταξη όλων των μαστιχοπαραγωγών στην Ένωση (για την αποφυγή της εκμετάλευσης από τους εμπόρους και την προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό) και την καταλυτική του δράση ούτως ώστε να περάσει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και στον τομέα της Μεταποίησης.''Η τσίχλα θα αποτελέσει στο μέλλον την ασφαλιστική δικλείδα της Ενώσεως'' έλεγε και ξανάλεγε τα τελευταία χρόνια της ζωής και της δράσης του ο αείμνηστος ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Σταγκούλης. 

                     Την επιμέλεια της Εκδήλωσης είχε η Ειρήνη Παρθενίδου, ο '' Όμηρος'' Καλλιμασιάς διέθεσε τα καθίσματα και πολύς κόσμος συνεργάστηκε για την αφιερωματική αυτή βραδιά.

                     Τα λόγια του Δημήτρη Μελαχροινούδη(που φυσικά και ήταν παρών) από σχετικό άρθρο του για τον Γιώργο Σταγκούλη είναι και τα πιο κατάλληλα για να δώσουν και τον επίλογο της παρούσας αναφοράς.

                     ''Ο Σταγκούλης αξίζει λίγες πατουνιές χώμα για να στηθεί το κενοτάφιό του, το οποίο θα συμβολίζει την τρομερή δύναμη που δημιουργείται από αυτούς που πιστεύουν στη συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη του γενικού καλού''.   

Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη ΣταγκούληΕκδήλωση τιμής στον Γιώργη ΣταγκούληΕκδήλωση τιμής στον Γιώργη Σταγκούλη