Χίος, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

Ε, είναι να μην τρελαθούμε... Επανέφεραν το Γ.Π.Σ. του '88 στον Βροντάδο!

Ν.Νύκτας: Προβλέπει χώρο αναψυχής πάνω από το Γούβι και σχολείο κάτω από το... σχολείο της Ερειθιανής - Στρ. Γδύσης: Ζητούμε την κατάργησή του και διεκδικούμε χρήματα για νέο Σχέδιο
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 06/02/2018 - 14:54

Μετά από 30 χρόνια, από τότε που ψηφίστηκε κι αφού μεσολάβησε μια διακοπή που πλησίασε την 20ετία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θυμήθηκε να επαναφέρει σε ισχύ το πολεοδομικό σχέδιο του ‘88 στον Βροντάδο φέρνοντας τα “πάνω - κάτω” σε ιδιοκτησίες γης.

Και μόνο αν μείνει κανείς στην παράμετρο της χρονικής απόστασης μπορεί να καταλάβει το ανεφάρμοστο των όσων προβλέπονταν το 1988 εν έτει 2018, όταν μάλιστα από το 1997 μέχρι το 2016 είχε “παγώσει” το συγκεκριμένο ΓΠΣ, διάστημα κατά το οποίο στον Βροντάδο - με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια της κρίσης- υπήρξε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα.

Το θέμα ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Νύκτας, λέγοντας ότι από δημότες ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αφού κάποιοι που ενδιαφέρονται π.χ. να χτίσουν στην ιδιοκτησία τους πηγαίνοντας στην Πολεοδομία του Δήμου διαπιστώνουν ότι υπάρχουν περιορισμοί, γιατί π.χ. στο οικόπεδό τους προβλέπεται - βάσει του ΓΠΣ- ένας κοινόχρηστος χώρος ή χώρος πρασίνου.

“Φανταστείτε ότι το σχέδιο προβλέπει κάτω από το υπάρχον σχολείο της Ερειθιανής την κατασκευή σχολείου, ή πάνω από το Γούβι - το οποίο δεν φαίνεται πουθενά, όμως υπάρχει- εκεί που υπάρχουν τόσα σπίτια, χώρο αναψυχής και πρασίνου”, ανέφερε στο Ράδιο “Α” ο κ. Νύκτας επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή Χίου γιατί δεν κινήθηκε δυναμικά, ούτε ενημέρωσε για το υπαρκτό αυτό πρόβλημα.

“Πρέπει να ζητήσουμε να παρέμβουν οι βουλευτές για να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου”, κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος που δεσμεύτηκε να ζητήσει τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

“Γνωρίζουμε το θέμα και ασκούμε πιέσεις”, ήταν η απάντηση του Αντιδημάρχου, Στρατή Γδύση στο Ράδιο "Α", λέγοντας ότι το 2013 όταν το υπουργείο αποφάσισε να επαναφέρει τα προηγούμενα Γ.Π.Σ. με το Ν4178/13, εκτός κι αν οι δήμοι τα αναθεωρούσαν, ο Δήμος Χίου, ελλείψει νομοθετικού πλαισίου (που πρόσφατα καθόρισε το Υπουργείο) αλλά και ελλείψει χρηματοδότησης δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. Βροντάδου του ‘88. Έτσι, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακά αλλά και σε πολιτικό επίπεδο (από τον ίδιο και το Δήμαρχο) είχαν επισημανθεί τα προβλήματα που θα προέκυπταν, το Υπουργείο προχώρησε στην επαναφορά του.

Ο ίδιος κρίνει ότι μέχρι τώρα επειδή είναι περιορισμένη η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή δεν έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό το πρόβλημα, όμως είναι υπαρκτό και πρέπει να λυθεί κι αυτό θα γίνει μόνο με την κατάργηση της παρ. 15 του άρθρου 51 του Ν.4178/13 και την επαναφορά των διατάξεων του Ν.2508/97.

Μάλιστα τώρα, θεωρεί, ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να κλείσουν οι δύο “τρύπες”, χωροταξικού σχεδιασμού του Δήμου, που είναι η Δ.Ε. Ιωνίας και Ομηρούπολης, μιας και το επόμενο διάστημα αναμένεται από την Περιφέρεια η πρόσκληση για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τέτοιων μελετών.

Αυτό θα αποτελέσει και το ισχυρότερο επιχείρημα του Δήμου για να τα “ξαναπαγώσει” το σχέδιο του ‘88.

“Δεν έχουμε πρόθεση να αφήσουμε καμία περιοχή χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά αυτός πρέπει να γίνει σωστά και μετά από διαβούλευση, όπως έγινε για τη Δ.Ε.Χίου”, κατέληξε ο κ. Γδύσης.

 

efarmozetai_to_poleodomiko_toy_88_giati_den_anatheorithike

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 20/02/2018 - 17:36
Το δημοσίευμα για τους 17 στις Οινούσσες

Με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν συνδέει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet τους 17 τούρκους πολίτες οι οποίοι πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στις Οινούσσες την Καθαρά Δευτέρα. 
 

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet, τα άτομα που συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και έχουν διαφύγει στην Ελλάδα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία ζητώντας άσυλο από τις ελληνικές αρχές, φτάνουν πλέον σχεδόν τα 2.000.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα στην Αθήνα ζει σημαντικό τμήμα οπαδών του Γκιουλέν που έχει καταφύγει στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι εντοπίζονται σε σπίτια περιοχών που ζει η μεσαία τάξη, όπως η Καλλιθέα, το Παγκράτι και η Κυψέλη.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει οπαδούς του Γκιουλέν και τους 33 τούρκους υπηκόους που πέρασαν στις Οινούσσες στις 15 Δεκεμβρίου.

Πηγή: in gr.