Χίος, Κυριακή 24 Ιουνίου

Ε, είναι να μην τρελαθούμε... Επανέφεραν το Γ.Π.Σ. του '88 στον Βροντάδο!

Ν.Νύκτας: Προβλέπει χώρο αναψυχής πάνω από το Γούβι και σχολείο κάτω από το... σχολείο της Ερειθιανής - Στρ. Γδύσης: Ζητούμε την κατάργησή του και διεκδικούμε χρήματα για νέο Σχέδιο
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 06/02/2018 - 14:54

Μετά από 30 χρόνια, από τότε που ψηφίστηκε κι αφού μεσολάβησε μια διακοπή που πλησίασε την 20ετία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θυμήθηκε να επαναφέρει σε ισχύ το πολεοδομικό σχέδιο του ‘88 στον Βροντάδο φέρνοντας τα “πάνω - κάτω” σε ιδιοκτησίες γης.

Και μόνο αν μείνει κανείς στην παράμετρο της χρονικής απόστασης μπορεί να καταλάβει το ανεφάρμοστο των όσων προβλέπονταν το 1988 εν έτει 2018, όταν μάλιστα από το 1997 μέχρι το 2016 είχε “παγώσει” το συγκεκριμένο ΓΠΣ, διάστημα κατά το οποίο στον Βροντάδο - με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια της κρίσης- υπήρξε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα.

Το θέμα ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Νύκτας, λέγοντας ότι από δημότες ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αφού κάποιοι που ενδιαφέρονται π.χ. να χτίσουν στην ιδιοκτησία τους πηγαίνοντας στην Πολεοδομία του Δήμου διαπιστώνουν ότι υπάρχουν περιορισμοί, γιατί π.χ. στο οικόπεδό τους προβλέπεται - βάσει του ΓΠΣ- ένας κοινόχρηστος χώρος ή χώρος πρασίνου.

“Φανταστείτε ότι το σχέδιο προβλέπει κάτω από το υπάρχον σχολείο της Ερειθιανής την κατασκευή σχολείου, ή πάνω από το Γούβι - το οποίο δεν φαίνεται πουθενά, όμως υπάρχει- εκεί που υπάρχουν τόσα σπίτια, χώρο αναψυχής και πρασίνου”, ανέφερε στο Ράδιο “Α” ο κ. Νύκτας επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή Χίου γιατί δεν κινήθηκε δυναμικά, ούτε ενημέρωσε για το υπαρκτό αυτό πρόβλημα.

“Πρέπει να ζητήσουμε να παρέμβουν οι βουλευτές για να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου”, κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος που δεσμεύτηκε να ζητήσει τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

“Γνωρίζουμε το θέμα και ασκούμε πιέσεις”, ήταν η απάντηση του Αντιδημάρχου, Στρατή Γδύση στο Ράδιο "Α", λέγοντας ότι το 2013 όταν το υπουργείο αποφάσισε να επαναφέρει τα προηγούμενα Γ.Π.Σ. με το Ν4178/13, εκτός κι αν οι δήμοι τα αναθεωρούσαν, ο Δήμος Χίου, ελλείψει νομοθετικού πλαισίου (που πρόσφατα καθόρισε το Υπουργείο) αλλά και ελλείψει χρηματοδότησης δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. Βροντάδου του ‘88. Έτσι, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακά αλλά και σε πολιτικό επίπεδο (από τον ίδιο και το Δήμαρχο) είχαν επισημανθεί τα προβλήματα που θα προέκυπταν, το Υπουργείο προχώρησε στην επαναφορά του.

Ο ίδιος κρίνει ότι μέχρι τώρα επειδή είναι περιορισμένη η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή δεν έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό το πρόβλημα, όμως είναι υπαρκτό και πρέπει να λυθεί κι αυτό θα γίνει μόνο με την κατάργηση της παρ. 15 του άρθρου 51 του Ν.4178/13 και την επαναφορά των διατάξεων του Ν.2508/97.

Μάλιστα τώρα, θεωρεί, ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να κλείσουν οι δύο “τρύπες”, χωροταξικού σχεδιασμού του Δήμου, που είναι η Δ.Ε. Ιωνίας και Ομηρούπολης, μιας και το επόμενο διάστημα αναμένεται από την Περιφέρεια η πρόσκληση για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τέτοιων μελετών.

Αυτό θα αποτελέσει και το ισχυρότερο επιχείρημα του Δήμου για να τα “ξαναπαγώσει” το σχέδιο του ‘88.

“Δεν έχουμε πρόθεση να αφήσουμε καμία περιοχή χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά αυτός πρέπει να γίνει σωστά και μετά από διαβούλευση, όπως έγινε για τη Δ.Ε.Χίου”, κατέληξε ο κ. Γδύσης.

 

efarmozetai_to_poleodomiko_toy_88_giati_den_anatheorithike

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 23/06/2018 - 17:02
Αστεγο το άσυλο

Επειδή το σίριαλ μάλλον παρατράβηξε, σχετικά με τη στέγαση της Ευρωπαϊκής και κατά συνέπεια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Γιώργου Παγούδη από την "Εφημερίδα των Συντακτών" και απαντάμε λιτά στο τέλος.

"Στο στόχαστρο της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Οικονομικών Ελέγχων) έχει μπει η EASO (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ειδικότερα οι συμβάσεις που συνάπτει η δεύτερη για τη μεταφορά των υπηρεσιών της σε στεγασμένους χώρους εκτός των hotspots όπου λειτουργούν έως σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Χίου, όπου με τρόπο που αμφισβητήθηκε έντονα η EASO επέλεξε τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» προκειμένου να φύγει από τη ΒΙΑΛ, έναντι τελικού τιμήματος 9.000 ευρώ μηνιαίως και όταν κτίρια ανάλογου μεγέθους προσφέρονταν σε τιμή υποπολλαπλάσια αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ανέρχονταν στο ποσό των 20.000 ευρώ μηνιαίως, που θεωρήθηκε σκανδαλώδες και μετά από διαπραγματεύσεις κατέβηκε στις 9.000, με αποτέλεσμα η συμφωνία να κλείσει σε αυτό το ποσό και η εφημερίδα να μετακομίσει, ελευθερώνοντας τον χώρο.

Παράλληλα, φρόντισε να αλλάξει και τη ρητορική της, που από ακραία αντιπροσφυγική μετατράπηκε σε πιο μετριοπαθή και φιλική, κυρίως για τη δημοτική αρχή, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε για την «Αλήθεια» τον αποδιοπομπαίο τράγο όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα στη Χίο.

Αξεπέραστο εμπόδιο

Δέκα μήνες μετά όμως και ενώ έχει καταβληθεί το ανάλογο τίμημα, η EASO ανακοίνωσε τη ματαίωση του σχεδίου, αφού έγινε γνωστό ότι το κτίριο δεν μπορούσε να αλλάξει χρήση λόγω πολεοδομικών κανονισμών που θεωρήθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο, ακόμα και αν η κτιριακή εγκατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δομή για πρόσφυγες που εξαιρείται της σχετικής πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως π.χ. τα hotspots.

Γεγονός που αφήνει την EASO οριστικά, όπως φαίνεται, εντός της ΒΙΑΛ και της στερεί τη δυνατότητα αύξησης του προσωπικού της, κάτι που θα επιτάχυνε τη διαδικασία εξέτασης των πολλών εκατοντάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν και συνάμα την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον ανάλογο αριθμό προσφύγων.

Σαν να μην έφτανε πάντως αυτό, τα προβλήματα για την EASO πιθανόν να πολλαπλασιαστούν, αφού στο διάστημα των δέκα μηνών συνήψε και σχετική σύμβαση με τεχνική εταιρεία για έργα διαμόρφωσης του νοικιασμένου κτιρίου, ύψους 500.000 ευρώ, και τώρα εγείρονται αξιώσεις αποζημίωσης.

Τους καλεί να παρανομήσουν

Οι λόγοι που, όπως είπαμε, υποχρέωσαν την ΕΑSΟ να εγκαταλείψει το κτίριο αφορούν την αδυναμία να εξασφαλιστεί η μετατροπή της χρήσης της κτιριακής εγκατάστασης, μια και εξαρχής κατασκευάστηκε για να στεγάσει όλο το εκδοτικό συγκρότημα «Αλήθεια» (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα), αποκλειόμενης κάθε άλλης δυνατότητας - πλην ίσως της έκδοσης μιας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα χαρακτηριζόταν εξαρχής «φωτογραφική» από όποιον αντικειμενικό παρατηρητή.

Οπως όλα δείχνουν, η σκανδαλώδης προοπτική αποτράπηκε αφού είχε όντως πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που προηγήθηκαν, πριν από την έλευση στη Χίο της OLAF, που έβαλε τέλος σε όποια τέτοια σκέψη υπήρξε.

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν αιτία προβληματισμού για τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, καθώς και για τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, που σε συνεργασία μεταξύ τους και με την προτροπή του πρώτου ο δεύτερος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «να γίνει χρήση του άρ. 16 παρ. 3 του ν. 4375/2016, βάσει του οποίου επιτρέπεται η δημιουργία και εγκατάσταση των δομών κατά παρέκκλιση κάθε πολεοδομικής, περιβαλλοντικής ή άλλης διάταξης».

Επικαλούμενος βεβαίως το καλό της Χίου και των ίδιων των προσφύγων από τυχόν επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που παραμένει ζητούμενο.

Παράλληλα ο ίδιος ρωτάει και τα εξής:

◼ Γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες η μετεγκατάσταση της EASO που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης;

◼ Πώς επηρεάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου από την καθυστέρηση μεταστέγασης των υπηρεσιών της EASO;

◼ Πού θα στεγαστούν τελικά οι υπηρεσίες της EASO, με δεδομένο ότι λήγει και η σύμβαση μίσθωσης της ΒΙΑΛ;"

 

Η απάντηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ:

Νομίζουμε  ότι οι νοήμονες πολίτες μπορούν να ξεχωρίσουν τη δημοσιογραφία από τον φθόνο και για όσους γράφουν και για όσους άκριτα και χωρίς ούτε μια φορά για τα μάτια να ζητήσουν τη γνώμη μας, αναδημοσιεύουν.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ συνεχίζει τη δουλειά της δημιουργώντας, τίποτα άλλο.

Στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες, για να συνεχίσει τη δουλειά της, αξιοποιεί ένα κτηριακό περιουσιακό της στοιχείο.

Ενοικίασε νομιμότατα μέρος των κτηριακών της εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, EASO, σε τίμημα που συμφωνήθηκε, δηλώθηκε στην Εφορία, τα ενοίκια δε εις ακέραιο πηγαίνουν στην ίδια ως αποπληρωμή χρεών.

Η EASO για λόγους δικούς της ακύρωσε, προς το παρόν, τη διαδικασία. Προς τούτο υπάρχουν συμβόλαια αποζημιώσεων υπέρ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, που θα τηρηθούν στο ακέραιο είτε συμβατικά είτε δικαστικά.

Όσον αφορά τη στάση μας για το προσφυγικό… δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική, αφού δεν την αλλάξαμε ούτε κατά κεραία.

Οι πρόσφυγες - μετανάστες είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι. Θα πρέπει εφ' όσον άνευ ουδεμίας φυλάξεως εισέρχονται παρανόμως στη χώρα μας, να τους παρέχεται ό,τι προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, που πουθενά δεν λένε ότι δημιουργούνται «νησιά φυλακές».

Αυτά υπάρχουν με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όσον αφορά τους ερωτώντες Βουλευτές της Ν.Δ. κανονικά έπρεπε να ρωτά και ο Βουλευτής του Σύριζα, αφού η ματαίωση της στέγασης της EASO, σημαίνει άλλη μία μονιμοποίηση παραμονής αυτών των ανθρώπων στη Χίο.

Και κάτι τελευταίο, όχι για τους αντιγραφείς αλλά για τους… συγγραφείς.

«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».