Χίος, Σάββατο 26 Μαΐου

Εκπληξη Μιχαηλίδη για ερώτηση ευρωβουλευτή της Ν.Δ. για τους μαστιχοπαραγωγούς

Ανακοίνωση του Γρ. τύπου του Βουλευτή
Δευ, 29/01/2018 - 15:39

 

     Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχετικά με τη φορολογία των κατ΄ επάγγελμα αγροτών. Πληροφορούμε τον κ. ευρωβουλευτή ότι το ζήτημα που απασχολεί τους μαστιχοπαραγωγούς και το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη με το Δ.Σ. της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αφορούσε τους μη κατ΄ επάγγελμα συνεταιρισμένους αγρότες.

   Θα συνιστούσαμε στον κ. ευρωβουλευτή και τους πληροφοριοδότες του περισσότερη προσοχή.

   Συνημμένα επισυνάπτουμε παλαιότερο δελτίο τύπου του ΕΛΓΑ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2016

 

Με έκπληξη,  η διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. διάβασε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Χίου που αφορούν τις ζημιές στη μαστιχοπαραγωγή από τις πυρκαγιές του 2016.

Κατά τη χτεσινή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών υπήρχε η αίσθηση ότι έγινε κατανοητή η διαδικασία υποβολής των προγραμμάτων των ΚΟΕ.

Με την ΚΥΑ, η οποία έχει ήδη υπογραφεί υλοποιείται η δέσμευση για γρήγορη αποπληρωμή των ζημιών. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που μας έχουν τεθεί, θα πρέπει να δώσει έγκριση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασία η οποία είναι σαφώς, χρονοβόρα. Λόγω όμως τις μοναδικότητας  και ιδιαιτερότητας της μαστίχας, η διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. και το ΥΠΑΑΤ προχωρούν στη σχετική αλληλογραφία. Για το λόγο αυτό μας φαίνονται ακατανόητα  τα δημοσιεύματα του χιώτικου τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην προσπάθεια κάλυψης των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στις πληρωμές  και των αγροτών αυτών που ζουν αποκλειστικά και μόνο από τη μαστίχα.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 26/05/2018 - 06:43
Οι δύο Δήμαρχοι

Τον Δήμο του Sankt Ingbert επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς μαζί με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Μπελέγρη, στα πλαίσια των διαδημοτικών επαφών που οργανώνονται από την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Η επίσκεψη έγινε σε συνέχεια της αντίστοιχης του Δημάρχου του Sankt Ingbert Χανς Βάγκνερ και στελεχών του δήμου στοιχείο τον Ιανουάριο του 2018, και αυτής που ακολούθησε από μηχανικούς του δήμου στο Sankt Ingbert πριν από περίπου ένα μήνα.

Η επίσκεψη περιελάμβανε κυρίως την παρακολούθηση καλών πρακτικών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα όπως επισκευές των οδοστρωμάτων, συλλογή και διάθεση αποβλήτων, διαχείριση της πόλης με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, κ.α.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος “Μέσα από τις επαφές με άλλους δήμους επιδιώκουμε την εξοικείωση των στελεχών του Δήμου της Χίου με πρακτικές και τεχνολογίες που μας είναι χρήσιμες, ώστε να μπορέσουμε να τις μεταφέρουμε στη σωστή κλίμακα και στις συνθήκες της Χίου. Μαζί με τον Δήμο του Sankt Ingbert, εντοπίζουμε αυτούς τους τομείς και συνεργαζόμαστε προβάλλοντας ταυτόχρονα τη Χίο και τα προϊόντα της”.

Οι επαφές με τον Δήμο του Sankt Ingbert θα συνεχιστούν με επίσκεψη στελεχών του Δήμου της Χίου από τον τομέα της καθαριότητας, ώστε να δουν στην πράξη και να εξοικειωθούν με την καθημερινότητα της διαχείρισης αποβλήτων με τα συστήματα που εφαρμόζονται στο Sankt Ingbert, όπως η κομποστοποιηση των κλαδεμάτων, η λειτουργία πράσινου σημείου για τα ανακυκλώσιμα και ογκώδη κλπ.

 

φωτο αρχείου