Ροή Ειδήσεων:
 • 07:06 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν την Πέμπτη 11:00 π.μ. - 3:00 μ.μ. με σκοπό την εύρεση σύννομης διαδικασίας παράτασης των συμβάσεων του προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης που υπηρετούν στο ΕΣΥ και την Πρόνοια καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 • 20:52 Οι Φίλοι Μονοπατιών Χίου διοργανώνουν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου ανάβαση στη τρίτη ψηλότερη κορυφή της Χίου, στο ΄Ορος (1.186 μέτρα). Πρόκειται για μια θαυμάσια αλλά δύσκολη διαδρομή μήκους 10.250 μέτρων με υψομετρική διαφορά περίπου 800μ., για την οποία απαιτούνται 5 με 6 ώρες. Αφετηρία και τερματισμός είναι το Πιτυός. Οι Φίλοι Μονοπατιών Χίου συντήρησαν τελευταία περίπου 5 χλμ. της κυκλικής αυτής διαδρομής. Η δράση αυτή απευθύνεται σε πεζοπόρους με εμπειρία, αντοχή και καλό εξοπλισμό (απαραίτητα τα μποτάκια ορειβασίας, αδιάβροχο, ζεστά ρούχα, κολατσιό, αρκετό νερό). Πληροφορίες στον Γ. Χαλάτση Γιώργο στο τηλέφωνο 6938605179.
 • 18:13 Πρωτοβουλία για την συγκέντρωση βοήθειας στους πληγέντες από τις πλημμύρες κατοίκους της περιοχής Μάνδρας Αττικής πήρε ο Κυνηγετικός Σύλλογος. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση οι πληγέντες χρειάζονται ξηρά τροφή, μπισκότα, κονσέρβες, κρουασάν, γάλα εβαπορέ, βρεφικά γάλατα από 0-6 και όλων των ηλικιών, πάνες, κουβέρτες, γαλότσες, κάλτσες, παπούτσια. Τα παραπάνω είδη θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου (Σ.Λίναρη 2α) τις ώρες λειτουργίας των γραφείων, Δευτέρα και Παρασκευή 8:00 π.μ. - 2.00 μ.μ. Τρίτη και Πέμπτη 8:00 – 12:00 και Τετάρτη 2:00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα αποσταλούν με έξοδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κορωπίου Αττικής ο οποίος θα αναλάβει και την διανομή τους.
 • 16:45 Στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου τίθεται προς συζήτηση και λήψη απόφασης το Β1 στάδιο της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Χίου. Στη συνεδρίαση που θα γίνει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. θα ληφθεί απόφαση και για την εντολή σύνταξης του Β2 σταδίου της μελέτης του Γ.Π.Σ. Το Β1 στάδιο (τεύχος και σχέδια) του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δ. Χίου (chioscity.gr).
 • 13:18 Ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου, καθώς και το Κοινωνικό Φροντιστήριο δεν θα λειτουργήσουν σήμερα λόγω της συμμετοχής στην απεργία για την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.
 • 11:50 Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την i-paidi.gr και την υποστήριξη του ΚΕ.Δ.Υ. Χίου καλεί σε ομιλία με θέμα «Η αξία της διάγνωσης και την παρέμβασης στα παιδιά με ΔΕΠ – Υ», που θα γίνει την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ. στην αίθουσα «Μιχαήλ Βουρνούς» στην Περιφερειακή Ενότητα. Το θέμα θα αναπτύξουν οι Μαριάννα Λαγουμίδη, Πρόεδρος της i-paidi, Φρόσω Μπούτου, Μοριακή Βιολόγος και Ιωάννης Τσιροπινάς, Δ/ντής 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου.
 • 10:56 Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου εορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Χιοπολίτου, στη γεννέτηρά του στο Πιτυός. Στις 7.30 π.μ. θα τελεστεί όρθος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ στις 5.30 μ.μ. του Σαββάτου εσπερινός. Από το εκκλησιαστικό συμβούλιο θα προσφερθεί κέρασμα στους πιστούς και τις δύο ημέρες
 • 09:38 Οι συντάξεις Δεκεμβρίου όλων των Ταμείων θα καταβληθούν στα τέλη Νοεμβρίου και κάποιες αρχές Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Οι Επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑ) Δεκεμβρίου την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Με τη σύνταξη Δεκεμβρίου θα πιστωθεί η εφάπαξ επιστροφή των διαφορών στις εισφορές υγείας 4,5 ετών. Οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους το επιπλέον ποσό που θα πιστωθεί μαζί με την τρέχουσα σύνταξη, χωρίς να απαιτείται κάποια αίτηση.
 • 06:35 Σήμερα Τετάρτη 22/11 αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις,γενικά ασθενείς,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-14οC.
 • 20:06 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έντεκα γονείς μαθητών απ' το νησί μας, που μετείχαν στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ζητώντας την ακύρωση υπουργικής απόφασης με την οποία λόγω των σεισμών, που έπληξαν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι μαθητές των νησιών αυτών μοριοδοτήθηκαν κατά διαφορετικό τρόπο. Οι γονείς που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο,υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, ενώ προσκρούει ευθέως σε βασικά άρθρα του Συντάγματος.
 • 19:44 Το Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία «Ιωνες» πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, από τις οποίες αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, το οποίο συνεδρίασε και συστάθηκε σε Σώμα ως εξής: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αγιασμάτη Μαρκέλλα, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποδιά Ελένη, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ντούλου Πλουμή, ΤΑΜΙΑΣ Παβίτσου Χριστίνα, ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΟΣ: Χατζησιδερή Αναστασία, ΕΦΟΡΟΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ: Κουφοδόντη Ευτυχία ΕΦΟΡΟΣ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ: Πατελίδα Κατερίνα.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 22 Νοε 2017 - 14:42

alithia

Τετάρτη, 22 Νοέμβριος, 2017 - 14:53

Έμμεση παραδοχή Μουζάλα ότι τα νησιά λειτουργούν ως φυσικοί "φράχτες" για τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές

Στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής - "Άδεισμα" διά ερωτημάτων, της Κυβερνητικής πολιτικής από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, κραυγή αγωνίας από τους Δημάρχους
Πέμ, 02/11/2017 - 16:48

Αποκαλυπτική είναι η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι, για τη Διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στα νησιά, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, εκτός από τις πάγιες θέσεις του να παραδέχεται ότι τα νησιά λειτουργούν ως φυσικοί φράχτες για να μην πλημμυρίσει η Ελλάδα με πρόσφυγες.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ροών σε σχέση με το 2015 ακόμη και κατά 98% και προκάλεσε τους Δημάρχους των 5 νησιών, όπως και την αντιπολίτευση  “ να δώσουμε”, όπως είπε, «την καλύτερη λύση μέσα στην πραγματικότητα, όχι στην προσευχή μας...»

«Τις τελευταίες 15 ημέρες του Οκτώβρη μεταφέραμε από τα νησιά στην ενδοχώρα1.360 και ήρθαν 1.610 . Αν περάσουμε σε απόψεις “μεταφέρτε τους στην ενδοχώρα” τα νησιά μέσα σε ένα μήνα θα είναι στο 2015 κι αυτό η χώρα μας δεν το θέλει.», ανέφερε  ο Γιάννης Μουζάλας και κατέληξε:

«Η χώρα μας από αυτό που κινδυνεύει, όχι γιατί είμαστε καλοί ή κακοί άνθρωποι αλλά γιατί αντικειμενικά όλα τα πράγματα έχουν ένα ταβάνι– σε άλλους αρέσει άμα το λέω σε άλλους όχι, μέσα σας όμως το ξέρετε. Δεν μπορώ μέσα σε ένα 4άρι, που είναι η χώρα μου, να βάλω 100 ανθρώπους. Ένα 4άρι είναι για  20 – 30, άμα στριμωχτούμε. 100 δε γίνεται. Θα πεθάνουμε όλοι εκεί μέσα.»

Αναλύοντας το σχέδιο για τα νησιά, ο υπουργός εξήγησε ότι η αποσυμφόρηση στα κέντρα θα γίνει με τη διεύρυνση της χωρητικότητάς τους  και την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υπηρεσιών Ασύλου, ενώ για τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, σημείωσε ότι κατά 80% καθυστερούν λόγω νομικών ζητημάτων.

Οι αναφορές του Υπουργού, ο οποίος μετά την τοποθέτησή του, που ακολούθησε αυτής των πέντε Δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, έφυγε για ανειλημμένη υποχρέωση, υποσχόμενος ότι θα επιστρέψει.... ακολούθησε η τοποθέτηση Βουλευτών με τον Χιώτη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, «να αδειάζει» την Κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό:

«Αυτή η τακτική της έμμεσης αποτροπής – εγώ έτσι το κατάλαβα- δημιουργεί ζητήματα και τοπικά στο νησί μας και ζητήματα αν αυτή είναι συμβατή με τις αξίες τις οποίες  υπηρετούμε ως πολιτικά πρόσωπα, ως πολιτικοί φορείς και αν μπορούμε αυτές τις τακτικές να τις υπηρεσπιστούμε στις τοπικές κοινωνίες».

Προηγουμένως ο ίδιος είχε θέσει το ερώτημα αν η στρατηγική που ακολουθείται από την Κυβέρνηση στο προσφυγικό είναι συγκροτημένη ή σέρνεται πίσω από καταστάσεις και προσπαθεί να αντιμετωπίσει περιστασιακά κάποια ζητήματα.

Τα προβλήματα, που υπάρχουν στα νησιά, περιέγραψαν οι 5 Δήμαρχοι, με τον Σπύρο Γαληνό, από τη Λέσβο να εκφράζει την άποψη ότι βρίσκονται υπό έναν ιδιότυπο εκβιασμό για να κάνουν πράγματα που δεν είναι ανεκτά από τις τοπικές κοινωνίες και φορτώνονται το πρόβλημα με βάση τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Χρειάζονται εθνικές πολιτικές για να σωθούν και οι τοπικές κοινωνίες και οι πρόσφυγες, επισήμανε ο Δήμαρχος Λέσβου, ενώ ο Χιώτης Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς προκάλεσε την ελληνική πολιτεία να πει ξεκάθαρα ότι θέλει έγκλειστους στην περιοχή μας τους πρόσφυγες – μετανάστες και χρησιμοποιεί τα  νησιά ως φυσικό «φράχτη» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ίδιος καυτηρίασε επίσης  το γεγονός ότι γίνεται χρήση μόνο ενός τμήματος της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αφού στο κομμάτι που αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία δεν υπάρχει πρόοδος.

 

 

 

 

Gallery φωτογραφιών: