Χίος, Δευτέρα 16 Ιουλίου

Έμμεση παραδοχή Μουζάλα ότι τα νησιά λειτουργούν ως φυσικοί "φράχτες" για τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές

Στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής - "Άδεισμα" διά ερωτημάτων, της Κυβερνητικής πολιτικής από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, κραυγή αγωνίας από τους Δημάρχους
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 02/11/2017 - 16:48

Αποκαλυπτική είναι η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι, για τη Διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στα νησιά, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, εκτός από τις πάγιες θέσεις του να παραδέχεται ότι τα νησιά λειτουργούν ως φυσικοί φράχτες για να μην πλημμυρίσει η Ελλάδα με πρόσφυγες.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ροών σε σχέση με το 2015 ακόμη και κατά 98% και προκάλεσε τους Δημάρχους των 5 νησιών, όπως και την αντιπολίτευση  “ να δώσουμε”, όπως είπε, «την καλύτερη λύση μέσα στην πραγματικότητα, όχι στην προσευχή μας...»

«Τις τελευταίες 15 ημέρες του Οκτώβρη μεταφέραμε από τα νησιά στην ενδοχώρα1.360 και ήρθαν 1.610 . Αν περάσουμε σε απόψεις “μεταφέρτε τους στην ενδοχώρα” τα νησιά μέσα σε ένα μήνα θα είναι στο 2015 κι αυτό η χώρα μας δεν το θέλει.», ανέφερε  ο Γιάννης Μουζάλας και κατέληξε:

«Η χώρα μας από αυτό που κινδυνεύει, όχι γιατί είμαστε καλοί ή κακοί άνθρωποι αλλά γιατί αντικειμενικά όλα τα πράγματα έχουν ένα ταβάνι– σε άλλους αρέσει άμα το λέω σε άλλους όχι, μέσα σας όμως το ξέρετε. Δεν μπορώ μέσα σε ένα 4άρι, που είναι η χώρα μου, να βάλω 100 ανθρώπους. Ένα 4άρι είναι για  20 – 30, άμα στριμωχτούμε. 100 δε γίνεται. Θα πεθάνουμε όλοι εκεί μέσα.»

Αναλύοντας το σχέδιο για τα νησιά, ο υπουργός εξήγησε ότι η αποσυμφόρηση στα κέντρα θα γίνει με τη διεύρυνση της χωρητικότητάς τους  και την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υπηρεσιών Ασύλου, ενώ για τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, σημείωσε ότι κατά 80% καθυστερούν λόγω νομικών ζητημάτων.

Οι αναφορές του Υπουργού, ο οποίος μετά την τοποθέτησή του, που ακολούθησε αυτής των πέντε Δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, έφυγε για ανειλημμένη υποχρέωση, υποσχόμενος ότι θα επιστρέψει.... ακολούθησε η τοποθέτηση Βουλευτών με τον Χιώτη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, «να αδειάζει» την Κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό:

«Αυτή η τακτική της έμμεσης αποτροπής – εγώ έτσι το κατάλαβα- δημιουργεί ζητήματα και τοπικά στο νησί μας και ζητήματα αν αυτή είναι συμβατή με τις αξίες τις οποίες  υπηρετούμε ως πολιτικά πρόσωπα, ως πολιτικοί φορείς και αν μπορούμε αυτές τις τακτικές να τις υπηρεσπιστούμε στις τοπικές κοινωνίες».

Προηγουμένως ο ίδιος είχε θέσει το ερώτημα αν η στρατηγική που ακολουθείται από την Κυβέρνηση στο προσφυγικό είναι συγκροτημένη ή σέρνεται πίσω από καταστάσεις και προσπαθεί να αντιμετωπίσει περιστασιακά κάποια ζητήματα.

Τα προβλήματα, που υπάρχουν στα νησιά, περιέγραψαν οι 5 Δήμαρχοι, με τον Σπύρο Γαληνό, από τη Λέσβο να εκφράζει την άποψη ότι βρίσκονται υπό έναν ιδιότυπο εκβιασμό για να κάνουν πράγματα που δεν είναι ανεκτά από τις τοπικές κοινωνίες και φορτώνονται το πρόβλημα με βάση τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Χρειάζονται εθνικές πολιτικές για να σωθούν και οι τοπικές κοινωνίες και οι πρόσφυγες, επισήμανε ο Δήμαρχος Λέσβου, ενώ ο Χιώτης Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς προκάλεσε την ελληνική πολιτεία να πει ξεκάθαρα ότι θέλει έγκλειστους στην περιοχή μας τους πρόσφυγες – μετανάστες και χρησιμοποιεί τα  νησιά ως φυσικό «φράχτη» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ίδιος καυτηρίασε επίσης  το γεγονός ότι γίνεται χρήση μόνο ενός τμήματος της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αφού στο κομμάτι που αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία δεν υπάρχει πρόοδος.

 

 

 

 

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Παρ, 13/07/2018 - 16:50
Μ. Σκούφαλος

Με αφορμή τις αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες του καθαρισμού κ.λπ. στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, ως ΛΑΣ, διά της εκπροσώπου μας Κλαίρης Κωστάλα, παρατηρήσαμε τα εξής:

Είναι κατανοητή η αναγκαιότητα της ύπαρξης ικανού προσωπικού ώστε να λειτουργούν οι δομές του Νομικού Προσώπου. Επανειλημμένα όμως έρχονται τα θέματα ανάθεσης διαφόρων εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Η πάγια θέση μας, ως ΛΑΣ, είναι να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, αλλά και για τη δημοτική αρχή είναι μόνιμο άλλοθι για να μην πιέζει σε καμιά κατεύθυνση, πράγμα που την βολεύει κι από πάνω να ψηφοθηρεί.

Ζητήσαμε επανειλημμένα να διερευνηθούν τρόποι πρόσληψης με διαφάνεια του προσωπικού που απαιτείται και κυρίως να υπάρξει αφενός χρηματοδότηση από το Δήμο, που αυτόν το χρόνο έρχεται αφειδώς για χρηματοδοτήσεις συλλόγων και λοιπών εκδηλώσεων, γεγονός για το οποίο συναινούμε, πράγμα όμως που έπρεπε να γίνεται όλα τα χρόνια και όχι φέτος μόνο που είναι προεκλογική χρονιά. Αφετέρου δεν υπάρχει η διεκδικητική στάση της δημοτικής αρχής προς τους κυβερνώντες, για να λυθούν θεσμικά αυτά τα προβλήματα της λειτουργίας των δομών, της πρόσληψης προσωπικού, της χρηματοδότησης. Παραμένουν στα ίδια και αναμασούν τη μιζέρια τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω δεν είναι δυνατόν να συναινούμε στην πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, αφού αυτό φαίνεται να αποτελεί τη μοναδική λύση για τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο και ψηφίσαμε «λευκό» αντί «κατά», αναγνωρίζοντας τις πιεστικές ανάγκες.

Δυστυχώς, πέρασε η θητεία της δημοτικής αρχής και δεν κατάφερε σ’ αυτόν τον τομέα τίποτα παραπάνω από μια απ’ τα ίδια που γνωρίζαμε.-