Χίος, Κυριακή 25 Μαρτίου

Έργα 35 εκ ευρώ από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την Χίο.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΠΕ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 15/02/2018 - 14:37

Το σχεδιασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ,αναφορικά με τα έργα που θα πραγματοποιηθούν ανά νησί, παρουσίασε η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλόγηρου που βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης στη Χίο.

Η κ. Καλογήρου, πλαισιωμένη από τους δυο αντιπεριφερειάρχες Σταμάτη Κάρμαντζη και Γιάννη Ξενάκη, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής αρχής Γιώργο Πλακωτάρη και περιφερειακούς συμβούλους, παρουσίασε τα έργα, ύψους 35 εκ ευρώ για την ΠΕ Χίου.

«Στόχος μας είναι η δίκαιη κατανομή διαθέσιμων πόρων και η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας " τόνισε η κ. Καλογήρου λέγοντας ότι η Χίος το 2014 πήρε το 15% της χρηματοδότησης ενώ το 2018, με μειωμένους διαθεσίμους πόρους, παίρνει το 22%.

Από τα έργα που παρουσιάστηκαν, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά υποδομές, βελτιώσεις οδικού δικτύου και καθορισμούς  χειμάρρων,η κ. Καλογήρου εστιάστηκε στην ένταξη στο ΠΕΠ του έργου για  την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση καθώς  και τον εξοπλισμό της Παθολογικής και Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Χίου, αλλά και την πρόταση χρηματοδότης που διεκδικεί η Χίος από το ειδικό αναπτυξιακό για την βελτίωση του δρόμου Χίου-Καρφά, μέσα στο οποίο είναι η μετατόπιση του παραλιακού του Αεροδρόμιου.

Στην παρουσίαση  των έργων ο Γιώργος Πλακωτάρης από την διαχειριστική αρχή στήριξε τις πολιτικές επιλογές της περιφερειάρχη αναφορικά με τα έργα στην Χίο ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κέντρο έρευνας για την μαστίχα που θα γίνει  στην Χίο τονίζοντας ότι πρόκειται για το μοναδικό πανελλαδικά έργο που έχει παράλληλα και συμμετοχή ιδιωτικού φορέα , στην συγκεκριμένη περίπτωση της ΕΜΧ.

Παράλληλα ο κ Πλακωτάρης  ζήτησε  περισσότερη δουλειά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς όπως είπε, θα βγουν προκηρύξεις  έργων πάνω από 100 εκ ευρώ και η Χίος πρέπει να είναι έτοιμη να υποβάλει προτάσεις .

Να σημειώσομε  πάντως   ότι και η Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι δεν υπήρχαν έτοιμες μελέτες από την Χίο που θα έδιναν στο νησί την δυνατότητα διεκδίκησης και άλλων χρηματοδοτήσεων .

Τέλος στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κυρίως λόγο του οικονομικού μαζέματος, αναφέρθηκε ο Σταμάτης Κάρμαντζης, συμπληρώνοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμη δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο της παρούσας περιφερειακής αρχής.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 25/03/2018 - 06:40
φωτο αρχείου

Με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Δημοκρατίας κορυφώνονται σήμερα στο νησί μας οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 197 χρόνων από την επανάσταση του γένους του 1821.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

7:00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών στο νησί. 

8:00 π.μ. Επαρση σημαίας στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ και στρατιωτικού τιμητικού αποσπάσματος.

11:00 π.μ. Τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δημήτριο Τσαφούλη, Αντισυνταγματάρχη Πεζικού της 96 ΑΔΤΕ.

11:45 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

12:00 μ. Παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου, παλαιών Πολεμιστών, των μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των Οδηγών και Προσκόπων, των τοπικών Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, των μαθητών και μαθητριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των σπουδαστών/τριών ΑΕΝ Χίου και ΑΕΝ Οινουσσών, αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει δεξίωση από το Δήμο Χίου στο Δημαρχιακό  Μέγαρο για τις Αρχές και το κοινό.

5:45 μ.μ. Αρχιερατικός μεθεόρτιος εσπερινός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας της πόλης της Χίου. Ακολουθεί η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Ευαγγελιστρίας της πόλης Χίου.

7.20 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Πλατεία νικολάου Πλαστήρα, με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ και στρατιωτικού τιμητικού αποσπάσματος.