Χίος, Παρασκευή 20 Ιουλίου

Έργα 35 εκ ευρώ από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την Χίο.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΠΕ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 15/02/2018 - 14:37

Το σχεδιασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ,αναφορικά με τα έργα που θα πραγματοποιηθούν ανά νησί, παρουσίασε η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλόγηρου που βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης στη Χίο.

Η κ. Καλογήρου, πλαισιωμένη από τους δυο αντιπεριφερειάρχες Σταμάτη Κάρμαντζη και Γιάννη Ξενάκη, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής αρχής Γιώργο Πλακωτάρη και περιφερειακούς συμβούλους, παρουσίασε τα έργα, ύψους 35 εκ ευρώ για την ΠΕ Χίου.

«Στόχος μας είναι η δίκαιη κατανομή διαθέσιμων πόρων και η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας " τόνισε η κ. Καλογήρου λέγοντας ότι η Χίος το 2014 πήρε το 15% της χρηματοδότησης ενώ το 2018, με μειωμένους διαθεσίμους πόρους, παίρνει το 22%.

Από τα έργα που παρουσιάστηκαν, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά υποδομές, βελτιώσεις οδικού δικτύου και καθορισμούς  χειμάρρων,η κ. Καλογήρου εστιάστηκε στην ένταξη στο ΠΕΠ του έργου για  την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση καθώς  και τον εξοπλισμό της Παθολογικής και Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Χίου, αλλά και την πρόταση χρηματοδότης που διεκδικεί η Χίος από το ειδικό αναπτυξιακό για την βελτίωση του δρόμου Χίου-Καρφά, μέσα στο οποίο είναι η μετατόπιση του παραλιακού του Αεροδρόμιου.

Στην παρουσίαση  των έργων ο Γιώργος Πλακωτάρης από την διαχειριστική αρχή στήριξε τις πολιτικές επιλογές της περιφερειάρχη αναφορικά με τα έργα στην Χίο ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κέντρο έρευνας για την μαστίχα που θα γίνει  στην Χίο τονίζοντας ότι πρόκειται για το μοναδικό πανελλαδικά έργο που έχει παράλληλα και συμμετοχή ιδιωτικού φορέα , στην συγκεκριμένη περίπτωση της ΕΜΧ.

Παράλληλα ο κ Πλακωτάρης  ζήτησε  περισσότερη δουλειά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς όπως είπε, θα βγουν προκηρύξεις  έργων πάνω από 100 εκ ευρώ και η Χίος πρέπει να είναι έτοιμη να υποβάλει προτάσεις .

Να σημειώσομε  πάντως   ότι και η Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι δεν υπήρχαν έτοιμες μελέτες από την Χίο που θα έδιναν στο νησί την δυνατότητα διεκδίκησης και άλλων χρηματοδοτήσεων .

Τέλος στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κυρίως λόγο του οικονομικού μαζέματος, αναφέρθηκε ο Σταμάτης Κάρμαντζης, συμπληρώνοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμη δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο της παρούσας περιφερειακής αρχής.

 

 

40_apo_to_eidiko_anaptyxiako_sti_hio

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 19/07/2018 - 18:07
Αρ. Ζαννίκος

Γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα του παμβρονταδουσιακού συνεδρίου, που θα γίνει από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου στην ΠΕΚΕΒ και περιλαμβάνει την ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το χωροταξικό σχεδιασμό, τις υποδομές, το περιβάλλον, τις ευκαιρίες απασχόλησης των νέων και τον ρόλο της εμπορικής ναυτιλίας.

Όπως ενημερώνει ο Αριστείδης Ζαννίκος πρώην Δήμαρχος και από τις ψυχές του Συνεδρίου, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ντοκυμαντέρ του τυπογράφου Νίκου Γεωργούλη για τον Βροντάδο του χθές αλλά το κυρίως ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στο άυριο.

Δύο μέρες από το Συνέδριο μας, διευκρίνησε ο Αρ. Ζαννίκος είναι αφιερωμένες με διάφορες εισηγήσεις ακριβώς σ’ αυτό, το μέλλον δηλαδή της περιοχής.