Χίος, Παρασκευή 20 Ιουλίου

Χρ. Καλογήρου στη CPMR: Μέτρα για τη νησιωτικότητα στη νέα Πολιτική Συνοχής

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 08/03/2018 - 16:06

«Σαφή μέτρα για τη νησιωτικότητα στη νέα Πολιτική Συνοχής», ζήτησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,  Χριστιάνα Καλογήρου, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα.

Η κα. Καλογήρου, που συμμετείχε με τη ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions/Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης), στην ομιλία της παρουσίασε τις θέσεις της για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, σημειώνοντας αρχικά ότι οι προτάσεις που πρόσφατα έγιναν γνωστές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλλον προκαλούν απογοήτευση και προϊδεάζουν για τις μελλοντικές δυσκολίες.

Η Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι οι νέες προκλήσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλές, αλλά αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με λιγότερα χρήματα. «Το να κάνουμε πολλά με λίγα, είναι ένα ωραίο σύνθημα, αλλά τα συνθήματα δε λύνουν προβλήματα. Οι πόροι τα λύνουν και η συνεργασία. Προφανώς πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση των πόρων –αυτό πρέπει να είναι το νόημα του συνθήματος αυτού. Με απλοποίηση διαδικασιών και γρηγορότερες διαδικασίες εγκρίσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Για την επόμενη περίοδο η κα. Καλογήρου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η κατανομή των πόρων να μη γίνει με μοναδικό κριτήριο το ΑΕΠ των Περιφερειών, αλλά να ληφθούν υπόψη κοινωνικοί δείκτες που εξασφαλίζουν τη σωστή αποτύπωση της κατάστασης για κάθε Περιφέρεια, όπως η προσβασιμότητα και οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες  που δημιουργούν συνθήκες εξαιρετικής δυσκολίας και ιδιαιτερότητας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα. Το ένα αφορά στην απόλυτη ανάγκη να στηριχθούν οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη με ενίσχυση των πολιτικών ένταξής τους στην αγορά εργασίας, αλλά και την προετοιμασία τους για ένα μέλλον που θα είναι σημαντικά διαφορετικό από το σήμερα. «Η αντιστοίχιση προσόντων και αναγκών αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα που η Ευρώπη ακόμα δεν έχει αντιμετωπίσει κατάλληλα χάνοντας την ευκαιρία να δώσει επαγγελματική διέξοδο σε χιλιάδες νέους. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση του ρόλου του ΕΚΤ και ιδιαίτερα της Πρωτοβουλίας για τους Νέους (Youth Initiative) είναι απολύτως αναγκαία», τόνισε η Περιφερειάρχης.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τη νησιωτικότητα. Η κα. Καλογήρου είπε μεταξύ άλλων: «Είδαμε με απογοήτευση την απροθυμία της Επιτροπής να συζητήσει για τα νησιά και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας και στήριξής τους. Στην Ελλάδα ωστόσο –και όχι μόνο- τα νησιά βρίσκονται αντιμέτωπα με προβλήματα στη διασύνδεση, την υγεία και φυσικά την οικονομία, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ που αποτελούσε για χρόνια ασπίδα προστασίας για την τοπική οικονομία. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό στον τόπο του, αλλά δεν είναι δυνατόν η Λέσβος να αντιμετωπίζεται σαν να είναι μια Περιφέρεια στο Βέλγιο. Από την πολιτική προστασία μέχρι την υγεία και από τον τουρισμό μέχρι την εκπαίδευση, ένα νησί χρειάζεται διπλή προσπάθεια για να ανταπεξέλθει. Αυτή η ιδιαιτερότητα οφείλει να αποτυπωθεί με σαφή μέτρα και προβλέψεις στη νέα Πολιτική Συνοχής».

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 20/07/2018 - 14:35

H έγκριση των όρων διακήρυξης για παραχώρηση της χρήσης της γεφυροπλάστιγγας του Λιμένα Μεστών, ζυγιστικής ικανότητας 60 τόνων για δύο έτη, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

Ακολουθεί αναλυτικά η ημερήσια διάταξη με τα θέματα:

 1. Έγκριση των όρων διακήρυξης για παραχώρηση της χρήσης της γεφυροπλάστιγγας του Λιμένα Μεστών, ζυγιστικής ικανότητας 60 τόνων για δύο έτη.
 2. Ψήφιση πίστωσης ποσού 22.000,00 ευρώ για την μελέτη αποκατάστασης ζημιάς στον Λιμένα Ψαρών.
 3. Έγκριση μελέτης και ψήφιση πίστωσης ποσού 3.452,20€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. για την αποκλάδωση – κοπή δέντρων στη ζώνη του αλιευτικού καταφυγίου Καταρράκτη.
 4. Έγκριση μελέτης και ψήφιση πίστωσης ποσού 3.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. για τις εργασίες συντήρησης σιδηρών και χυτοσιδηρών εξαρτημάτων και εξοπλισμού Λιμένα Ψαρών έτους 2018.
 5. Ψήφιση πίστωσης ποσού 2.583,07€ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών της Υπηρεσίας στη Δ.Ο.Υ..
 6. Ψήφιση πίστωσης ποσού 95,42€ για την προμήθεια φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού για τις ανάγκες του Δ.Λ.Τ. Χίου.
 7. Διάφορες ψηφίσεις πιστώσεων.
 8. Ψήφιση πίστωσης ποσού 16.000,00€ πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α., για την παροχή υπηρεσιών ΥΑΛΕ και αναπληρωτή ΥΑΛΕ στον Κεντρικό Λιμένα Χίου σε εφαρμογή του ISPS.
 9. Ψήφιση πίστωσης ποσού 7.500,00€ πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α., για την παροχή υπηρεσιών ΥΑΛΕ και αναπληρωτή ΥΑΛΕ στον Λιμένα Μεστών σε εφαρμογή του ISPS.
 10. Βεβαίωση οφειλών από την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης χώρου σε χερσαίες ζώνες του Νομού.
 11. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση κρηπιδώματος Κεντρικού Λιμένα Χίου».
 12. Συζήτηση επί αιτήσεως  Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Ερμιόνης – Μέγα Λιμνιώνα  « Η ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ» για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Ερμιόνης  για τη διοργάνωση της γιορτής σαρδέλας στις 18/08/2018.
 13. Συζήτηση επί αιτήσεως  Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Λιθίου για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη Λιμένα Λιθίου   για τη διοργάνωση εκδήλωσης στις 11/08/2018.
 14. Συζήτηση επί αιτήσεως  Αθλητικού Ομίλου Πυργίου για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη Λιμένα Εμπορειού για τη διοργάνωση εκδήλωσης στις 06/08/2018.
 15. Συζήτηση επί αιτήσεως  Λεριού Μάρκου για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης πρόσθετου  χώρου στην χερσαία ζώνη Λιμένα Χίου πλησίον του καταστήματός του για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2018.
 16. Συζήτηση επί αιτήσεως  Ριτβαν Χατχή Χουσεϊν για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη Λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός του για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2018.