Χίος, Τετάρτη 25 Απριλίου

Η ΓΣΕΒΕΕ αρωγός στις διεκδικήσεις των νησιών για το ΦΠΑ

Τρί, 07/11/2017 - 10:52

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου οι Β. Παππάς και Μ. Κριμιζής, αντιπρόσωποι της ΟΕΒΕ Χίου, παρουσίασαν το μείζον πρόβλημα την επερχόμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Συνάμα επέδωσαν στη Γ.Σ. ψήφισμα με το οποίο ζητείται η κατάθεση τροπολογίας η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ και θα επαναφέρει στο παλαιό καθεστώς τα νησιά που έχουν ήδη υιοθετήσει το νέο μέτρο. Το ψήφισμα έγινε αποδεκτό από τη ΓΣ και -μεταξύ άλλων αποφάσεων που ελήφθησαν- απεφασίσθη να στηρίξει η Συνομοσπονδία τη διατήρηση και επαναφορά των μειωμένων συντελεστών για α) την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων β) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και γ) τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 25/04/2018 - 13:41

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χρύσανθος Αργυρίου και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Αλέξανδρος Ροδίτης, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτή Ηρακλείου  Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ και Βουλευτή Λέσβου  Χαράλαμπο Αθανασίου στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λέσβο.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου της ΝΔ στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επανειλημμένως κατατεθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και αποτυπώνονται στα εξής 5 σημεία:

  • Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται στη συνολική δυναμικότητα των τριών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
  • Η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.
  • Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
  • Η ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
  • Ο έλεγχος και ο συντονισμός της λειτουργίας των ΜΚΟ.

 

Για άλλη μια φόρα τονίστηκε, επίσης, η δυσκολία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά καθώς και η συσσωρευμένη κόπωση δομών και ανθρώπων που οδηγούν σε καταστάσεις έντασης και βίας. Επισημάνθηκε, τέλος, ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα ακραίας συνθετότητας και υπογραμμίστηκε ότι τίθεται θέμα ασφάλειας υπό την ευρύτερη έννοια.