Χίος, Κυριακή 25 Μαρτίου

Η τοποθέτηση Α. Μιχαηλίδη στη Βουλή για το νέο οργανισμό προνοιακών επιδομάτων

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 17/02/2018 - 18:09
Α. Μιχαηλίδης

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε την Πέμπτη 15/2 ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μιχαηλίδης, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την μετεξέλιξη του ΟΓΑ  στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Τα κύρια σημεία της ομιλίας του βουλευτή ήταν τα εξής:

 

  • Η σύσταση του νέου οργανισμού προνοιακών επιδομάτων αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση διότι, εκτός των άλλων, δρομολογεί την οριστική απομάκρυνση από το μοντέλο των προηγούμενων κυβερνήσεων – πυλώνα του πελατειακού κράτους.
  • Χωρίς να απαξιώνονται οι θετικές πλευρές του, είναι ευρέως αποδεκτό ότι το ελληνικό κοινωνικό κράτος πολύ πριν την κρίση χαρακτηριζόταν από σημαντικές αδυναμίες: χαμηλή χρηματοδότηση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πανσπερμία φορέων υλοποίησης και έλλειμμα συντονισμού μεταξύ τους, πελατειακός χαρακτήρας. Αυτές οι δομικές παθογένειες εξηγούν εν τέλει και την επιστημονικά τεκμηριωμένη αναποτελεσματικότητά του.
  • Για την υπέρβαση του προηγούμενου μοντέλου, η παρούσα κυβέρνηση οικοδομεί το νέο κοινωνικό κράτος που διέπεται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, αλλά και της ορθολογικότητας και της λειτουργικότητας. Οι πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται (π.χ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Κέντρα Κοινότητας, αύξηση voucher σε παιδικούς σταθμούς, αύξηση οικογενειακών επιδομάτων) συνοδεύονται από υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού για την πρόνοια, από τα 790 εκ. της προηγούμενης κυβέρνησης σε 1,8 δις. για το 2018.
  • Με τη σύσταση του ΟΠΕΚΑ δημιουργείται μια ενοποιημένη, ενιαία, ηλεκτρονική αρχή απόδοσης των επιδομάτων. Με την επικείμενη λειτουργία του επιτυγχάνονται μια σειρά από στόχοι: μπαίνει τέλος σε ένα καθεστώς πολυνομίας και αδιαφάνειας· διευκολύνεται η πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για όλους· αναβαθμίζονται η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση των πολιτών· εντοπίζονται επιτυχέστερα όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας · επιτυγχάνεται ο καλύτερος συντονισμός, αλλά και η αξιολόγηση των ασκούμενων πολιτικών.
  • Η λειτουργία του ΟΠΕΚΑ θα συμβάλλει καθοριστικά, χωρίς φυσικά να αποτελεί ικανή συνθήκη, στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, δηλαδή ενός κοινωνικού κράτους που θα παρέχει προστασία σε όλους και ταυτόχρονα θα βελτιώνει τη θέση των περισσότερο αδυνάτων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 25/03/2018 - 06:40
φωτο αρχείου

Με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Δημοκρατίας κορυφώνονται σήμερα στο νησί μας οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 197 χρόνων από την επανάσταση του γένους του 1821.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

7:00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών στο νησί. 

8:00 π.μ. Επαρση σημαίας στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ και στρατιωτικού τιμητικού αποσπάσματος.

11:00 π.μ. Τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δημήτριο Τσαφούλη, Αντισυνταγματάρχη Πεζικού της 96 ΑΔΤΕ.

11:45 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

12:00 μ. Παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου, παλαιών Πολεμιστών, των μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των Οδηγών και Προσκόπων, των τοπικών Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, των μαθητών και μαθητριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των σπουδαστών/τριών ΑΕΝ Χίου και ΑΕΝ Οινουσσών, αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει δεξίωση από το Δήμο Χίου στο Δημαρχιακό  Μέγαρο για τις Αρχές και το κοινό.

5:45 μ.μ. Αρχιερατικός μεθεόρτιος εσπερινός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας της πόλης της Χίου. Ακολουθεί η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Ευαγγελιστρίας της πόλης Χίου.

7.20 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Πλατεία νικολάου Πλαστήρα, με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ και στρατιωτικού τιμητικού αποσπάσματος.