Χίος, Δευτέρα 25 Ιουνίου

Η τοποθέτηση Α. Μιχαηλίδη στη Βουλή για το νέο οργανισμό προνοιακών επιδομάτων

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 17/02/2018 - 18:09
Α. Μιχαηλίδης

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε την Πέμπτη 15/2 ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μιχαηλίδης, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την μετεξέλιξη του ΟΓΑ  στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Τα κύρια σημεία της ομιλίας του βουλευτή ήταν τα εξής:

 

  • Η σύσταση του νέου οργανισμού προνοιακών επιδομάτων αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση διότι, εκτός των άλλων, δρομολογεί την οριστική απομάκρυνση από το μοντέλο των προηγούμενων κυβερνήσεων – πυλώνα του πελατειακού κράτους.
  • Χωρίς να απαξιώνονται οι θετικές πλευρές του, είναι ευρέως αποδεκτό ότι το ελληνικό κοινωνικό κράτος πολύ πριν την κρίση χαρακτηριζόταν από σημαντικές αδυναμίες: χαμηλή χρηματοδότηση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πανσπερμία φορέων υλοποίησης και έλλειμμα συντονισμού μεταξύ τους, πελατειακός χαρακτήρας. Αυτές οι δομικές παθογένειες εξηγούν εν τέλει και την επιστημονικά τεκμηριωμένη αναποτελεσματικότητά του.
  • Για την υπέρβαση του προηγούμενου μοντέλου, η παρούσα κυβέρνηση οικοδομεί το νέο κοινωνικό κράτος που διέπεται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, αλλά και της ορθολογικότητας και της λειτουργικότητας. Οι πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται (π.χ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Κέντρα Κοινότητας, αύξηση voucher σε παιδικούς σταθμούς, αύξηση οικογενειακών επιδομάτων) συνοδεύονται από υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού για την πρόνοια, από τα 790 εκ. της προηγούμενης κυβέρνησης σε 1,8 δις. για το 2018.
  • Με τη σύσταση του ΟΠΕΚΑ δημιουργείται μια ενοποιημένη, ενιαία, ηλεκτρονική αρχή απόδοσης των επιδομάτων. Με την επικείμενη λειτουργία του επιτυγχάνονται μια σειρά από στόχοι: μπαίνει τέλος σε ένα καθεστώς πολυνομίας και αδιαφάνειας· διευκολύνεται η πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για όλους· αναβαθμίζονται η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση των πολιτών· εντοπίζονται επιτυχέστερα όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας · επιτυγχάνεται ο καλύτερος συντονισμός, αλλά και η αξιολόγηση των ασκούμενων πολιτικών.
  • Η λειτουργία του ΟΠΕΚΑ θα συμβάλλει καθοριστικά, χωρίς φυσικά να αποτελεί ικανή συνθήκη, στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, δηλαδή ενός κοινωνικού κράτους που θα παρέχει προστασία σε όλους και ταυτόχρονα θα βελτιώνει τη θέση των περισσότερο αδυνάτων.

 

 

15-02-18_a._mihailidis_voyli_nomoshedio_opeka

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 24/06/2018 - 23:13
Πανηγυρισμοί στις πόλεις

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 95,1% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,8%. Νωρίτερα, την «παραποίηση» των αρχικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο «Anadolu» κατήγγειλαν το βράδυ της Κυριακής τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αργότερα έγινε γνωστό από το Πρακτορείο "Ανατολή"ότι με καταμετρημένο το 90,1% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της γειτονικής χώρας, ο «σουλτάνος» ξεπερνά το απαιτούμενο 50%, καθώς βρίσκεται στο 53,25%. Ο κυριότερος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, ακολουθεί με 30,5%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 7,73% και η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,47% Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 50,90% και στην Άγκυρα στο 54,2%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 53,2%. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 65,9%. Ο Ιντζέ, παράλληλα, έχει προβάδισμα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα παράλια του Αιγαίου.