Χίος, Σάββατο 23 Ιουνίου

Κανένας να μην υπογράψει το μνημόνιο για τα έργα του αεροδρομίου

Δήλωσε στο Ράδιο "Α" ο Αντιπεριφερειάρχης, Γ. Ξενάκης, που θεωρεί πάντως ότι δεν τον έχει "αδειάσει" η Περιφερειάρχης, η οποία ανέθεσε το έργο στον Βαλσαμίδη
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 16/05/2018 - 10:20
Ηχητικό απόσπασμα: 

Κανένας δεν πρέπει να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας για τα έργα του αεροδρομίου, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, διεμήνυσε από το Ράδιο “Α” ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Β. Αιγαίου, Γιάννης Ξενάκης, επιμένοντας στη θέση του ότι η Κυβέρνηση εκείνο που θέλει είναι να μεταφέρει τις χρηματοδοτήσεις που προορίζονταν για το αεροδρόμιο της Χίου στο Καστέλι της Κρήτης.

“Εγώ την κα Καλογήρου την έχω ενημερώσει”, είπε ο κ. Ξενάκης και επισήμανε ότι δεν ξέρει αν έχει συμφωνήσει η Περιφερειάρχης αλλά εκείνος όταν έρθει ο καιρός (σε περίπτωση που συνυπογράψουν το μνημόνιο) θα βγάλει το φάκελο με όλα τα στοιχεία και τότε θα φανεί κατά πόσον έχει δίκιο που αυτή τη στιγμή τους λέει “προσέξτε γιατί η Κυβέρνηση σας έχει παρασύρει”.

Ο κ. Ξενάκης ερωτώμενος σχετικά με το εάν τον άδειασε η Περιφερειάρχης μετά την ανακοίνωσή ότι υπεύθυνος για το έργο του αεροδρομίου είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κος Βαλσαμίδης, απάντησε:

Χρεώθηκα με «108» όχι για να υλοποιήσω το έργο αλλά για να ξεκινήσω αυτό το έργο, που από το 2014 και μετά «κοιμόταν», αν εξαιρέσουμε μόνο το έργο της περίφραξης, που και γι’αυτήν ακόμα δεν έχει πληρωθεί ο ανάδοχος...

...άλλο το να το ξεκινήσεις για να κινείται και να φτάσει στο σημείο να ωριμάσει για να υλοποιηθεί κι άλλο ποιος έχει την ευθύνη να το υλοποιήσει”, ανέφερε ο κ. Ξενάκης λέγοντας ότι ο κος Βαλσαμίδης είναι υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης υποδομών.

«Προκλήθηκα από δηλώσεις του Βουλευτή, Ανδρέα Μιχαηλίδη, που είπε ότι δεν χάνονται χρήματα”, συνέχισε και προέτρεψε τον βουλευτή να απαντήσει στο εάν υπάρχουν στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ εγγεγραμμένα 15 εκατομμύρια για το αεροδρόμιο της Χίου κι αν αυτα τα χρήματα με το μνημόνιο που πάει να υπογραφεί και μ’αυτή την συμφωνία που έγινε χάνονται.

“Η συμφωνία που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ένα κύλισμα σ’αυτό που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση : Να μεταφέρει τα χρήματα από το αεροδρόμιο της Χίου στο Καστέλι στην Κρήτη;», ανέφερε ο κ. Ξενάκης.

«Η θέση μου είναι να μην υπογράψει κανένας την Παρασκευή το μνημόνιο. Εκείνο που πρέπει να κοιτάξουν είναι τα χρήματα που είναι δεσμευμένα μέχρι το τέλος Μαΐου για το αεροδρόμιο Χίου. Προέχει να γίνει μια τεχνική σύσκεψη - και όχι πολιτική-  να πάει σ’αυτήν και η Διαχειριστική Αρχή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με στόχο να διασφαλιστεί το ποσό.”, κατέληξε ο κ. Ξενάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε λίγα λεπτά αργότερα παρέμβαση, πάλι στο Ράδιο “Α”, του Δήμη Μυλωνάδη, συμβούλου του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος προέτρεψε στην μη υπογραφή του μνημονίου για το αεροδρόμιο.

Ο ίδιος έχει προτείνει - όπως είπε-  να μεταβούν οι αντιπεριφερειάρχες και ο εκείνος στο Υπουργείο και να μετέχουν στη σύσκεψη της Παρασκευής.

“Αν δεν γίνει η κίνηση θα βγω και θα κάνω ανακοινώσεις προσωπικές”, κατέληξε ο κος Μυλωνάδης.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 23/06/2018 - 17:02
Αστεγο το άσυλο

Επειδή το σήριαλ μάλλον παρατράβηξε, σχετικά με την στέγαση της Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Γιώργη Παγούση από την εφημερίδα των συντακτών και απαντάμε λιτά στο τέλος.

"Στο στόχαστρο της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Οικονομικών Ελέγχων) έχει μπει η EASO (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ειδικότερα οι συμβάσεις που συνάπτει η δεύτερη για τη μεταφορά των υπηρεσιών της σε στεγασμένους χώρους εκτός των hotspots όπου λειτουργούν έως σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Χίου, όπου με τρόπο που αμφισβητήθηκε έντονα η EASO επέλεξε τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» προκειμένου να φύγει από τη ΒΙΑΛ, έναντι τελικού τιμήματος 9.000 ευρώ μηνιαίως και όταν κτίρια ανάλογου μεγέθους προσφέρονταν σε τιμή υποπολλαπλάσια αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ανέρχονταν στο ποσό των 20.000 ευρώ μηνιαίως, που θεωρήθηκε σκανδαλώδες και μετά από διαπραγματεύσεις κατέβηκε στις 9.000, με αποτέλεσμα η συμφωνία να κλείσει σε αυτό το ποσό και η εφημερίδα να μετακομίσει, ελευθερώνοντας τον χώρο.

Παράλληλα, φρόντισε να αλλάξει και τη ρητορική της, που από ακραία αντιπροσφυγική μετατράπηκε σε πιο μετριοπαθή και φιλική, κυρίως για τη δημοτική αρχή, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε για την «Αλήθεια» τον αποδιοπομπαίο τράγο όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα στη Χίο.

Αξεπέραστο εμπόδιο

Δέκα μήνες μετά όμως και ενώ έχει καταβληθεί το ανάλογο τίμημα, η EASO ανακοίνωσε τη ματαίωση του σχεδίου, αφού έγινε γνωστό ότι το κτίριο δεν μπορούσε να αλλάξει χρήση λόγω πολεοδομικών κανονισμών που θεωρήθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο, ακόμα και αν η κτιριακή εγκατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δομή για πρόσφυγες που εξαιρείται της σχετικής πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως π.χ. τα hotspots.

Γεγονός που αφήνει την EASO οριστικά, όπως φαίνεται, εντός της ΒΙΑΛ και της στερεί τη δυνατότητα αύξησης του προσωπικού της, κάτι που θα επιτάχυνε τη διαδικασία εξέτασης των πολλών εκατοντάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν και συνάμα την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον ανάλογο αριθμό προσφύγων.

Σαν να μην έφτανε πάντως αυτό, τα προβλήματα για την EASO πιθανόν να πολλαπλασιαστούν, αφού στο διάστημα των δέκα μηνών συνήψε και σχετική σύμβαση με τεχνική εταιρεία για έργα διαμόρφωσης του νοικιασμένου κτιρίου, ύψους 500.000 ευρώ, και τώρα εγείρονται αξιώσεις αποζημίωσης.

Τους καλεί να παρανομήσουν

Οι λόγοι που, όπως είπαμε, υποχρέωσαν την ΕΑSΟ να εγκαταλείψει το κτίριο αφορούν την αδυναμία να εξασφαλιστεί η μετατροπή της χρήσης της κτιριακής εγκατάστασης, μια και εξαρχής κατασκευάστηκε για να στεγάσει όλο το εκδοτικό συγκρότημα «Αλήθεια» (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα), αποκλειόμενης κάθε άλλης δυνατότητας - πλην ίσως της έκδοσης μιας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα χαρακτηριζόταν εξαρχής «φωτογραφική» από όποιον αντικειμενικό παρατηρητή.

Οπως όλα δείχνουν, η σκανδαλώδης προοπτική αποτράπηκε αφού είχε όντως πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που προηγήθηκαν, πριν από την έλευση στη Χίο της OLAF, που έβαλε τέλος σε όποια τέτοια σκέψη υπήρξε.

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν αιτία προβληματισμού για τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, καθώς και για τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, που σε συνεργασία μεταξύ τους και με την προτροπή του πρώτου ο δεύτερος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «να γίνει χρήση του άρ. 16 παρ. 3 του ν. 4375/2016, βάσει του οποίου επιτρέπεται η δημιουργία και εγκατάσταση των δομών κατά παρέκκλιση κάθε πολεοδομικής, περιβαλλοντικής ή άλλης διάταξης».

Επικαλούμενος βεβαίως το καλό της Χίου και των ίδιων των προσφύγων από τυχόν επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που παραμένει ζητούμενο.

Παράλληλα ο ίδιος ρωτάει και τα εξής:

◼ Γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες η μετεγκατάσταση της EASO που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης;

◼ Πώς επηρεάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου από την καθυστέρηση μεταστέγασης των υπηρεσιών της EASO;

◼ Πού θα στεγαστούν τελικά οι υπηρεσίες της EASO, με δεδομένο ότι λήγει και η σύμβαση μίσθωσης της ΒΙΑΛ;"

Η απάντηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ

 

Νομίζουμε  ότι οι νοήμονες πολίτες μπορούν να ξεχωρίσουν την δημοσιογραφία από τον φθόνο και για όσους γράφουν και για όσους άκριτα και χωρίς ούτε μια φορά για τα μάτια να ζητήσουν την γνώμη μας, αναδημοσιεύουν.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ συνεχίζει τη δουλειά της δημιουργώντας, τίποτα άλλο.

Στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες, για να συνεχίσει την δουλειά της, αξιοποιεί ένα κτιριακό περιουσιακό της στοιχείο.

Ενοικίασε νομιμότατα μέρος των κτιριακών της εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου, EASO, σε τίμημα που συμφωνήθηκε, δηλώθηκε στην Εφορία, τα ενοίκια δε εις ακέραιο πηγαίνουν στην ίδια ως αποπληρωμή χρεών.

Η EASO για λόγους δικούς της ακύρωσε προς το παρόν την διαδικασία. Προς τούτο υπάρχουν συμβόλαια, αποζημιώσεων υπέρ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, που θα τηρηθούν στο ακέραιο είτε συμβατικά είτε δικαστικά.

Οσον αφορά την στάση μας για το προσφυγικό… δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική αφού δεν την αλλάξαμε ούτε κατά κεραία.

Οι πρόσφυγες μετανάστες είναι πάνω από όλα άνθρωποι. Θα πρέπει εφόσον άνευ ουδεμίας φυλάξεως εισέρχονται παρανόμως στη χώρα μας, να τους παρέχεται ότι προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, που πουθενά δεν λένε ότι δημιουργούνται «νησιά φυλακές».

Αυτά υπάρχουν με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσον αφορά τους ερωτώντες Βουλευτές της Ν.Δ. κανονικά έπρεπε να ρωτά και ο Βουλευτής του Σύριζα, αφού η ματαίωση της στέγασης της EASO, σημαίνει άλλη μια μονιμοποίηση παραμονής αυτών των ανθρώπων στην Χίο.

Και κάτι τελευταίο όχι για τους αντιγραφείς αλά για τους… συγγραφείς.

«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».