Χίος, Πέμπτη 22 Μαρτίου

Κυρ. Μητσοτάκης για προσφυγικό στη Χίο: Τα νησιά δεν θα γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών

Συγχαρητήρια στους Δημάρχους, που κάλυψαν το κενό της ακυβερνησίας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 16/11/2017 - 15:20

Παρ' ότι δεν ξέφυγε απ' την ελληνική... πραγματικότητα, με την έννοια ότι καθυστέρησε πάνω από μισή ώρα στο ραντεβού του, στο προσυνέδριο του Κόμματος της Ν.Δ για το προσφυγικό, που έγινε στο ξενοδοχείο "Χανδρής" το πρωϊ, παρουσία πυκνού ακροατηρίου, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησε  σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, της καταλόγισε ότι είχε σχέδιο «να καταντήσει την Ελλάδα κέντρο προσφύγων και να δεχθεί την αρχή ότι σύνορα υπάρχουν στην ξηρά και όχι στη θάλασσα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δυστυχώς υπάρχουν από την κυβερνητική πλειοψηφία φωνές που δεν θέλουν την εφαρμογή της πολιτικής που είχε αποφασιστεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αποτέλεσμα, όπως είπε, τη νύφη να την πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών.

«Εμείς ως Ν.Δ. δεν θα δεχθούμε τα νησιά του βορείου Αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών και να έρχονται περισσότεροι από όσους αντέχουν οι τοπικές κοινωνίες», σημείωσε, προσθέτοντας πως η διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα.

«Μας λένε κάποιοι αριστεροί ότι είναι δεξιά πολιτική, η πολιτική τάξης και ασφαλείας δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή πολιτική ούτε κεντρώα, είναι προϋπόθεση ελευθερίας και προϋπόθεση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., τονίζοντας πως όσο δεν υπάρχουν επιστροφές, τόσο νομοτελειακά θα αυξάνει και ο αριθμός των ανθρώπων στα νησιά.

Προτάσσοντας την ανάγκη της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και τη γρήγορη επιστροφή στην Τουρκία, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των ΜΚΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη των συνόρων, κάτι που -όπως είπε- είναι όρος εθνικής κυριαρχίας, αφού τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να δούμε τη Σένγκεν χωρίς να φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα, αλλά αυτό είναι μία διαδικασία που δεν πρέπει να επωμιστούμε μόνοι μας, η Frontex είναι μια πρώτη κίνηση για μια ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων, η Ευρώπη πρέπει να μπει σε αυτό το παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά, ασκώντας έντονη κριτική στις χώρες εκείνες που αρνούνται πεισματικά να δεχθούν πρόσφυγες.

«Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», συνέχισε και παρατήρησε ότι πολλές φορές πέφτουμε θύματα ενός εύκολου λαϊκισμού και εθνικισμού που υπονομεύει τις πολιτικές αλληλεγγύης. «Μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο χρήματα αλλά και δίκαιη κατανομή βαρών», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης των τοπικών κοινωνιών, επαναλαμβάνοντας την θέση του για μειωμένο ΦΠΑ τον οποίο «κάποιοι εκχώρησαν». Μάλιστα προέταξε την ανάγκη να υπάρξουν μικρά αντισταθμιστικά οφέλη στα νησιά, όπως είναι η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο του νησιού μας, με στόχο να τονωθεί η δραστηριότητα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα δώσουν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξη για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο το οποίο την οδήγησε η «ανερμάτιστη κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, αργότερα ή νωρίτερα, οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη Ν.Δ. την παράταξη που στάθηκε όρθια στα δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Της ομιλίας του Προέδρου της Ν.Δ. προηγήθηκε εισήγηση του Τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και συζήτηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, στην οποία συμμετείχαν ο Νικήτας Κανάκης Πρόεδρος της ΜΚΟ "Γιατροί του κόσμου", ο Γιάννης Καραγεωργόπουλος, ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος ε.α., ο Παναγιώτης Νίκας Δικηγόρος, πρώην Δ/ντής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και ο Πανεπιστημιακός Αγγελος Συρίγος. Την συζήτηση συντόνισε ο Πάτροκλος Γεωργιάδης τέως Γεν. Γραμμ. του υπουργείου Δημόσιας τάξης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, των Δημάρχων Λέσβου, Χίου και Σάμου, του Δημάρχου Οινουσσών και των Παντελή Μπουγδάνου, Σταύρου Μιχαηλίδη, Χάρη Μπουρνιά, Γιώργη Καλλέργη εκ μέρους της Παγχιακής Επιτροπής αγώνα και του Γιάννη Μαλαφή ως εκροσώπου των Νοσοκομειακών γιατρών.

Αξίζει να σημειωθούν τέσσερις λεπτομέρειες από την όλη διαδικασία.

Πρώτη το γεγονός ότι οι οργανωτές και εξ ονόματος του συντονιστή Πάτροκλου Γεωργιάδη συνεχάρησαν τον Νότη Μηταράκη για την άψογη διοργάνωση του προσυνέδριου. Δεύτερη ότι με την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη οι παριστάμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τελευταίων πλημμυρών. Τρίτη ότι ο ίδιος αναφέρθηκε προσωπικά στον Καθηγητή Αγγελο Συρίγο για την στοχοποίηση του από φασιστικά στοιχεία (δικός μας ο χαρακτηρισμός) μέσα στα Πανεπιστήμια και τέταρτη ότι στήριξε τους Δημάρχους των νησιών δίνοντας τους συγχαρητήρια, γιατί σε δύσκολες στιγμές αγνόησαν το πολιτικό κόστος και φορτώθηκαν ελλείψει κυβέρνησης το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι στο προσυνέδριο της Ν.Δ. που πρώτη φορά γίνεται στο νησί μας, παρευρέθησαν ο Γραμματέας του Κόμματος κ. Αυγενάκης, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, οι Βουλευτές Λέσβου Χαρ. Αθανασίου και Δωδεκαννήσου Μάνος Κόνσολας και πολλά άλλα κεντρικά στελέχη του Κόμματος και της ΟΝΝΕΔ.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 22/03/2018 - 18:02
Βίζα

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής Σένγκεν στα λιμάνια νησιών του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται στον αέρα. Η Κυβέρνηση που μετέτρεψε τα νησιά αυτά σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, μένει απολύτως αδιάφορη μπροστά στην πιθανή κατάργηση ενός μέτρου που στηρίζει σημαντικά το τουριστικό εισόδημα».

Αναλυτικά η δήλωση του Βουλευτή είναι η εξής: 
 

«Το πιλοτικό πρόγραμμα ευέλικτης και ταχείας διαδικασίας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής Σένγκεν, που εφαρμόζεται από το 2012 στα σημεία εισόδου συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελόριζο, βρίσκεται, κυριολεκτικά, στον αέρα. Η συγκεκριμένη εμπλοκή οφείλεται στις επιφυλάξεις που υπάρχουν στην Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τις μεταναστευτικές ροές και τα προβλήματα ασφαλείας που ανακύπτουν. 
 
Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να διαλύσει αυτές τις επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε ήδη από το φθινόπωρο του 2017 να είχε διασφαλίσει τη συναίνεση της Κομισιόν για την παράταση εφαρμογής του μέτρου και για το 2018. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Αν δεν ισχύσει και φέτος η συγκεκριμένη διαδικασία, θα υπάρξουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό εισόδημα. Και αυτό μάλιστα με ευθύνη της Κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τα νησιά αυτά σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών».