Χίος, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

Μάθημα… Μακεδονίας από τον Χίου κ. Μάρκο στη «Στέγη της Μαρίας» στα Καρδάμυλα

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 27/01/2018 - 18:23
Μάθημα ιστορίας στο Σπίτι της Μαρίας

Ένα λιτό χαιρετισμό θέλησε να κάνει ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, μετά την ευλογία της Βασιλόπιτας στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων, το μεσημέρι του Σαββάτου στο «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα, παρουσία των αρχών, πολύ κόσμου των Πρεσβευτών Βραζιλίας και Ν. Κορέας και του οικοδεσπότη καπ. Παναγιώτη Τσάκου.

Βρισκόμαστε σε μαθητικό χώρο είπε, κομμάτι της παιδείας, οπότε επιτρέψτε μου να σας μιλήσω ως… Καθηγητής. Το Μέγαρο στη Λεωφόρο Συγγρού, που στεγάζει τον Ομιλο Τσάκου φέρει το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, αλλά επειδή στις μέρες μας ξανάγινε… επίκαιρο, επιτρέψτε μου μια μικρή αναδρομή στην ιστορία και την ελληνική γλώσσα.

Με την άνεση του λόγου, που τον διακρίνει αλλά και με απλά και συνάμα επιστημονικά συνεπώς ατράνταχτα επιχειρήματα, ο Μητροπολίτης Χίου, άρχισε από την ανάλυση της λέξης Μακεδονία, που ως γνωστόν είναι παράγωγο της ελληνικής λέξης Μακεδνός, που σημαίνει αυτός, που είναι εύσωμος, ψηλός ή έρχεται, προέρχεται από τα υψηλά μέρη, τα όρη. Λέξη που αναφέρεταιστην η' ραψωδία στην Οδύσσεια, που είναι το πρώτο ναυτικό κείμενο στην ιστορία.

Συνέχισε με την αναφορά της συμμετοχής των Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου έπαιρναν μέρος μόνο έλληνες, την εξάπλωση του ελληνικού πνεύματος μέχρι την Βακτριανή, από τον Μέγα Αλέξανδρο, γιό του Φιλίππου (του φίλου των ίππων, των αλόγων) συνέχισε με την μακεδονική δυναστεία των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και έφτασε μέχρι τις επιστολές στα ελληνικά πάντα του Αποστόλου Παύλου, προς Φιλίππους ( η σημερινή Καβάλα) και φυσικά προς Θεσσαλονικείς, για να καταλήξει στην ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, ότι για λόγους ιστορικούς αλλά και για λόγους ουσίας η Εκκλησία δεν συναινεί για κανένα όνομα στη γειτονική χώρα των Σκοπίων, που να εμπεριέχει είτε σκέτο είτε παράγωγο της λέξης Μακεδονία.

Πολλοί είπε μιλούν για αλυτρωτισμό, που δήθεν μπορεί απαλειφθεί σε Συντάγματα.

Ο αλυτρωτισμός εμπεριέχεται είπε στο όνομα, μόνο αν δεν υπάρχει αυτό απαλείφεται ο ίδιος ο όρος.

 

pita_sto_spiti_tis_marias

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ
Τετ, 21/02/2018 - 06:33
ΚΚΕ

Η Κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία της χώρας, μετά και από το σοβαρό περιστατικό στα Ίμια, έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση εφησυχασμού για τις εξελίξεις. Οι διαρκείς δηλώσεις περί «τόνων που χαμηλώνουν», στα «απόνερα του επεισοδίου» και «νηνεμίας μετά την μπόρα», συγκαλύπτουν το γεγονός ότι παραμένει άθικτο όλο το πλαίσιο εντός του οποίου κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας και πυκνώνουν οι εστίες έντασης.

Πρόκειται για επικίνδυνη συγκάλυψη του πραγματικού ρόλου ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στο Αιγαίο και συνολικά στην περιοχή. Το περιστατικό στα Ίμια αποτελεί κλιμάκωση της Τούρκικης επιθετικότητας εντός ΝΑΤΟϊκού πλαισίου, όπως άλλωστε και η αλυσίδα των τελευταίων γεγονότων. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, επισημοποιούνται ύστερα και από την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, με τους αποκλεισμούς νησίδων από τουρκικά πλοία, με τα προηγούμενα περιστατικά στα Ίμια, αλλά και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ουσία είναι ότι οι στόχοι της αστικής τάξης της Ελλάδας για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» σημαίνουν ενεργότερο μπλέξιμο στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στο κουβάρι των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη και δεν μετατρέπουν τη χώρα σε «νησίδα σταθερότητας» όπως προπαγανδίζεται, αλλά σε «μαγνήτη» επικίνδυνων εξελίξεων, με σοβαρή πιθανότητα, θερμών επεισοδίων, εμπλοκών.

Αυτή την πολιτική και τους στόχους υπηρετούν με ζήλο η κυβέρνηση και όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνυπάρχουν σχέσεις συνεργασίας που εναλλάσσονται με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό δείχνουν από τη μια οι «επιθέσεις φιλίας» και από την άλλη τα «λοξοκοιτάγματα», οι «προειδοποιήσεις» και οι απειλές.

Είναι «δηλητηριώδης» για το λαό ο ισχυρισμός και η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι κανένα θέμα δεν τίθεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αφού υποτίθεται ότι αυτά διασφαλίζονται από τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει και αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα:

- Το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου γίνεται εδώ και χρόνια με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, τη στιγμή μάλιστα που η ΝΑΤΟική αρμάδα σουλατσάρει τα δυο τελευταία χρόνια στο Αιγαίο.

- Το πλοίο του Λιμενικού που χτυπήθηκε, συμμετείχε σε επιχείρηση της ΕΕ, χωρίς αυτό να αποτρέψει το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό.

- Δεδομένο είναι ότι «θερμοκήπιο» των αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, και όχι μόνο, αποτελούν οι ευρύτεροι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή, τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με Ρωσία, Κίνα για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, των αγορών και σφαιρών επιρροής, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Αυτά ακριβώς τα σχέδια βάζουν φωτιά στην περιοχή, αναδιατάσσουν συμμαχίες, φουντώνουν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς, σενάρια για αλλαγή συνόρων, δημιουργούν μια «κινούμενη άμμο», με θύματα σε κάθε περίπτωση τους λαούς, με την όξυνση του προσφυγικού.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα «ρήγματα» στις σχέσεις της Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, όπως και η ένταση στις σχέσεις με την ΕΕ, αντιμετωπίζονται από την αστική τάξη της Ελλάδας ως «ευκαιρία» δικής της αναβάθμισης, με τον πρωθυπουργό να λέει: «τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή», αλλά «θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα»!

Η κυβέρνηση μπερδεύει τον ίσκιο με το μπόι της, σε ό,τι αφορά τον περιφερειακό ρόλο και τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας, και μάλιστα συγκριτικά προς την Τουρκία. Εκείνοι που σίγουρα δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την «πραγματικότητα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο, που διαδέχεται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για το μοίρασμα της λείας, είναι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία.

Καλούμε το λαό μας να μη στοιχηθεί κάτω από τις εχθρικές γι' αυτόν σημαίες της αστικής τάξης, των στόχων και των «φιλοδοξιών της». Να πάρει μέρος με το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα ώστε να οργανώσει τον αγώνα του, να στείλει μήνυμα εναντίωσης στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ και στη συμμετοχή της χώρας μας, στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και να επαγρυπνεί για την αντιμετώπιση κάθε επικίνδυνης εξέλιξης.

Χίος 20/02/2018