Χίος, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου

Με συνοπτικές διαδικασίες τα χωροταξικά σχέδια;

Το ν/σ καταργεί τη δημόσια διαβούλευση και περιορίζει το χρόνο των ενστάσεων
Τρί, 20/12/2016 - 15:07

Τις διαφωνίες του για το χωτοταξικό νομοσχέδιο, το οποίο την περασμένη Παρασκευή πέρασε από την επιτροπή της Βουλής και οδεύει προς ψήφιση, καταθέτει ο Γραμματέας του Συλλόγου Θιγομένων από το Σχέδιο Πόλης, Σπύρος Κάβουρας, καυτηριάζοντας την κατάργηση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης και τον περιορισμό του χρόνου εντστάσεων.

Έχοντας την εμπειρία από το ΓΠΣ Χίου για το οποίο υπήρξε διαβούλευση και μάλιστα παρατάθηκε από τους δύο στους 6 μήνες με απόφαση Δημάρχου και γνωρίζοντας ότι ακόμη κι αυτή η διαδικασία των ενστάσεων παρόλο που ολοκληρώθηκε ως προς την κατάθεσή τους δεν έχει ολοκληρωθεί ως προς της εξέτασή τους από το Δήμο εδώ και 14 μήνες, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν, ο Σπύρος Κάβουρας, μιλώντας στο Ράδιο «Α» αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο υπό ψήφιση ν/σ.  

«Η περίοδος ενστάσεων στην εφαρμογή πολεοδομικής μελέτης περιορίζεται σε 20 ημερολογιακές ημέρες, με 2 ανακοινώσεις στον τύπο, σε τοπική εφημερίδα μόνο. Αυτό αποτελεί παράγοντα ελλειπούς ενημέρωσης του κόσμου και φυσικά η περίοδος των 20 ημερών είναι πολύ περιορισμένη, για να προλάβει να ενημερωθεί ο κόσμος - ούτε να ζητήσει και να λάβει σχετικά έγγραφα δεν είναι αρκετή-, όταν μια δημόσια υπηρεσία έχει περιθώριο απάντησης 40 ημερών.», ανέφερε ο κ. Κάβουρας, λέγοντας ότι στη Χίο δεν έχει γίνει ακόμη χωροταξικός σχεδιασμός στη Δ.Ε. Ιωνίας και στη Δ.Ε. Ομηρούπολης.

«Οι  προβλέψεις του νομοσχεδίου αποτελούν μέγιστη ζημία στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της περιουσίας, αντίθετα από πληθώρα διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα μας», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Σύλλογος Θιγομένων από το Σχέδιο Πόλης έχει καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί του χωροταξικού ν/σ στους τοπικούς Βουλευτές ζητώντας την παρέμβασή τους.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 17/01/2018 - 18:50
Μ. Κόνσολας, Ν. Μηταράκης, Χ. Αθανασίου

Σε συνέχεια της απόφασης του Προέδρου για τον ορισμό Περιφερειακών Τομεαρχών, ο Περιφερειακός Τομεάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, είχε σήμερα συνάντηση με τους βουλευτές των νησιών του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας συναντήθηκε με τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, αν. τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτή Λέσβου και τον κ. Νότη Μηταράκη, αν. τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτή Χίου.

Στη συνάντηση των τριών, τέθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας του Περιφερειακού Τομεάρχη με τους βουλευτές της Περιφέρειας για να επιτευχθεί καλύτερη προετοιμασία της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα της Περιφέρειας και κάθε νησιού ξεχωριστά στα οποία η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να εστιάσει, οι άξονες των προγραμματικών προτάσεων της ΝΔ για το Βόρειο Αιγαίο καθώς και ο προγραμματισμός των δράσεων στο προσεχές διάστημα.