Χίος, Σάββατο 23 Ιουνίου

Α. Μιχαηλίδης:Το άσυλο κουμπί για τον ταχύτερο απεγκλωβισμό των νησιών από πρόσφυγες

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 15/05/2018 - 20:54
Α. Μιχαηλίδης

Ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με θέματα που αφορούν κυρίως την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και τις διαδικασίες ασύλου.

Ο Α. Μιχαηλίδης σημείωσε εισαγωγικά πως το νομοσχέδιο επιδιώκει να ικανοποιήσει ταυτόχρονα δύο σκοπούς: την απλοποίηση των διαδικασιών ασύλου, με βάση τις δυσκολίες που έχουν εντοπιστεί κατά τα 2-3 τελευταία χρόνια, και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

Τα κύρια σημεία των παρατηρήσεών του για τις διατάξεις το νομοσχεδίου ήταν τα εξής:

  • Υπογράμμισε το θετικό περιεχόμενο των ειδικών προβλέψεων για τους ανήλικους, αλλά και άλλες «ευάλωτες» κατηγορίες αιτούντων άσυλο, όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχές, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη απλοποίηση διάφορων σταδίων και διαδικασιών της εξέτασης αιτημάτων ασύλου μέσω τροποποιήσεων στο νόμο 4375/2016. Αυτή η απλοποίηση διαδικασιών αναμένεται να συντελέσει είτε με άμεσο (π.χ. μέσω της περιστολής της έννοιας της «τελεσίδικης απόφασης»  ή της επίσπευση της προθεσμίας προσφυγής σε περίπτωση ανεπίδοτης απόφασης) είτε με έμμεσο τρόπο στη σύντμηση του χρόνου αναμονής στα νησιά. Σημείωσε πως με αυτές τις διατάξεις επιχειρείται η ισορροπία μεταξύ της υποχρέωσης ουσιαστικής προστασίας των αιτούντων άσυλο και της ανάγκης αποτελεσματικότερης διαχείρισης του υψηλού αριθμού αιτήσεων στα νησιά, αλλά και συνολικά στη χώρα.
  • Αναφορικά με το ζήτημα του γεωγραφικού περιορισμού, τόνισε πως ενώ η μονομερής άρση του θα θεωρηθεί ενάντια στο γράμμα της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. –Τουρκίας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόσκαιρο μέτρο το οποίο θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα, λιγότερο επιβαρυντικά για τα νησιά, μέσα πολιτικής.
  • Υπογράμμισε και εξήγησε τη λογική των αποζημιώσεων που προβλέπονται για τους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου (περιοχές Σούδας και Χαλκειούς) ως συνέπεια των προσφυγικών ροών.

Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις ο Α. Μιχαηλίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεχιστεί με εντατικότερο ρυθμό η υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο, τόσο εντός Ελλάδας όσο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

mixahlidhs_15_5_18

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 23/06/2018 - 17:02
Αστεγο το άσυλο

Επειδή το σήριαλ μάλλον παρατράβηξε, σχετικά με την στέγαση της Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Γιώργη Παγούδη από την "Εφημερίδα των συντακτών" και απαντάμε λιτά στο τέλος.

"Στο στόχαστρο της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Οικονομικών Ελέγχων) έχει μπει η EASO (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ειδικότερα οι συμβάσεις που συνάπτει η δεύτερη για τη μεταφορά των υπηρεσιών της σε στεγασμένους χώρους εκτός των hotspots όπου λειτουργούν έως σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Χίου, όπου με τρόπο που αμφισβητήθηκε έντονα η EASO επέλεξε τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» προκειμένου να φύγει από τη ΒΙΑΛ, έναντι τελικού τιμήματος 9.000 ευρώ μηνιαίως και όταν κτίρια ανάλογου μεγέθους προσφέρονταν σε τιμή υποπολλαπλάσια αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ανέρχονταν στο ποσό των 20.000 ευρώ μηνιαίως, που θεωρήθηκε σκανδαλώδες και μετά από διαπραγματεύσεις κατέβηκε στις 9.000, με αποτέλεσμα η συμφωνία να κλείσει σε αυτό το ποσό και η εφημερίδα να μετακομίσει, ελευθερώνοντας τον χώρο.

Παράλληλα, φρόντισε να αλλάξει και τη ρητορική της, που από ακραία αντιπροσφυγική μετατράπηκε σε πιο μετριοπαθή και φιλική, κυρίως για τη δημοτική αρχή, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε για την «Αλήθεια» τον αποδιοπομπαίο τράγο όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα στη Χίο.

Αξεπέραστο εμπόδιο

Δέκα μήνες μετά όμως και ενώ έχει καταβληθεί το ανάλογο τίμημα, η EASO ανακοίνωσε τη ματαίωση του σχεδίου, αφού έγινε γνωστό ότι το κτίριο δεν μπορούσε να αλλάξει χρήση λόγω πολεοδομικών κανονισμών που θεωρήθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο, ακόμα και αν η κτιριακή εγκατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δομή για πρόσφυγες που εξαιρείται της σχετικής πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως π.χ. τα hotspots.

Γεγονός που αφήνει την EASO οριστικά, όπως φαίνεται, εντός της ΒΙΑΛ και της στερεί τη δυνατότητα αύξησης του προσωπικού της, κάτι που θα επιτάχυνε τη διαδικασία εξέτασης των πολλών εκατοντάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν και συνάμα την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον ανάλογο αριθμό προσφύγων.

Σαν να μην έφτανε πάντως αυτό, τα προβλήματα για την EASO πιθανόν να πολλαπλασιαστούν, αφού στο διάστημα των δέκα μηνών συνήψε και σχετική σύμβαση με τεχνική εταιρεία για έργα διαμόρφωσης του νοικιασμένου κτιρίου, ύψους 500.000 ευρώ, και τώρα εγείρονται αξιώσεις αποζημίωσης.

Τους καλεί να παρανομήσουν

Οι λόγοι που, όπως είπαμε, υποχρέωσαν την ΕΑSΟ να εγκαταλείψει το κτίριο αφορούν την αδυναμία να εξασφαλιστεί η μετατροπή της χρήσης της κτιριακής εγκατάστασης, μια και εξαρχής κατασκευάστηκε για να στεγάσει όλο το εκδοτικό συγκρότημα «Αλήθεια» (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα), αποκλειόμενης κάθε άλλης δυνατότητας - πλην ίσως της έκδοσης μιας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα χαρακτηριζόταν εξαρχής «φωτογραφική» από όποιον αντικειμενικό παρατηρητή.

Οπως όλα δείχνουν, η σκανδαλώδης προοπτική αποτράπηκε αφού είχε όντως πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που προηγήθηκαν, πριν από την έλευση στη Χίο της OLAF, που έβαλε τέλος σε όποια τέτοια σκέψη υπήρξε.

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν αιτία προβληματισμού για τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, καθώς και για τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, που σε συνεργασία μεταξύ τους και με την προτροπή του πρώτου ο δεύτερος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «να γίνει χρήση του άρ. 16 παρ. 3 του ν. 4375/2016, βάσει του οποίου επιτρέπεται η δημιουργία και εγκατάσταση των δομών κατά παρέκκλιση κάθε πολεοδομικής, περιβαλλοντικής ή άλλης διάταξης».

Επικαλούμενος βεβαίως το καλό της Χίου και των ίδιων των προσφύγων από τυχόν επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που παραμένει ζητούμενο.

Παράλληλα ο ίδιος ρωτάει και τα εξής:

◼ Γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες η μετεγκατάσταση της EASO που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης;

◼ Πώς επηρεάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου από την καθυστέρηση μεταστέγασης των υπηρεσιών της EASO;

◼ Πού θα στεγαστούν τελικά οι υπηρεσίες της EASO, με δεδομένο ότι λήγει και η σύμβαση μίσθωσης της ΒΙΑΛ;"

Η απάντηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ

 

Νομίζουμε  ότι οι νοήμονες πολίτες μπορούν να ξεχωρίσουν την δημοσιογραφία από τον φθόνο και για όσους γράφουν και για όσους άκριτα και χωρίς ούτε μια φορά για τα μάτια να ζητήσουν την γνώμη μας, αναδημοσιεύουν.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ συνεχίζει τη δουλειά της δημιουργώντας, τίποτα άλλο.

Στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες, για να συνεχίσει την δουλειά της, αξιοποιεί ένα κτιριακό περιουσιακό της στοιχείο.

Ενοικίασε νομιμότατα μέρος των κτιριακών της εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου, EASO, σε τίμημα που συμφωνήθηκε, δηλώθηκε στην Εφορία, τα ενοίκια δε εις ακέραιο πηγαίνουν στην ίδια ως αποπληρωμή χρεών.

Η EASO για λόγους δικούς της ακύρωσε προς το παρόν την διαδικασία. Προς τούτο υπάρχουν συμβόλαια, αποζημιώσεων υπέρ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, που θα τηρηθούν στο ακέραιο είτε συμβατικά είτε δικαστικά.

Οσον αφορά την στάση μας για το προσφυγικό… δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική αφού δεν την αλλάξαμε ούτε κατά κεραία.

Οι πρόσφυγες μετανάστες είναι πάνω από όλα άνθρωποι. Θα πρέπει εφόσον άνευ ουδεμίας φυλάξεως εισέρχονται παρανόμως στη χώρα μας, να τους παρέχεται ότι προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, που πουθενά δεν λένε ότι δημιουργούνται «νησιά φυλακές».

Αυτά υπάρχουν με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσον αφορά τους ερωτώντες Βουλευτές της Ν.Δ. κανονικά έπρεπε να ρωτά και ο Βουλευτής του Σύριζα, αφού η ματαίωση της στέγασης της EASO, σημαίνει άλλη μια μονιμοποίηση παραμονής αυτών των ανθρώπων στην Χίο.

Και κάτι τελευταίο όχι για τους αντιγραφείς αλά για τους… συγγραφείς.

«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».