Χίος, Πέμπτη 19 Ιουλίου

Μυροβόλος... φωνή για την Μακεδονία

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 04/02/2018 - 13:56
Συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Περίπου 300 Χιώτες αψήφησαν τις κακές καιρικές συνθήκες και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου «Θρακών και Μακεδόνων» Χίου, που διοργάνωσε συλλαλητήριο για την μη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

«Να έχουμε τον νου μας γιατί καραδοκούν  χίλιοι δυο καλοθελητές, που έχουν αλλότριους σκοπούς ως προς τις εθνικές ταυτότητες των εθνών. Να  καταστήσουμε σαφές ότι δεν θυσιάζουμε την ιστορική μας μνήμη και  την ταυτότητα», ανέφερε ο Παύλος Καλογεράκης, κεντρικός ομιλητής από τον σύνδεσμο εφέδρων, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται να ξεπουλήσουμε τις ιστορικές ρίζες της Μακεδονίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, της ενότητας αλλά και της αδιαπραγμάτευτης στάσης των Ελλήνων, ήταν και οι υπόλοιποι χαιρετισμοί που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

«Ο Θεός κλαίει, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης, «γιατί προσπαθούν να λεηλατήσουν το όνομα της Μακεδονίας», συμπληρώνοντας ότι «το δόγμα Κίσσιγκερ  ότι πρέπει να πληγεί το γένος των Ελλήνων, στις ρίζες, στη γλώσσα και στην ιστορία, είναι αυτό που την συγκεκριμένη στιγμή προσπαθεί να εφαρμοστεί από τους «φίλους» της Ελλάδας».

«Το σημερινό συλλαλητήριο είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη, ότι ο ελληνικός λαός έχει συνδέσει σε γενιές πολλές την έννοια της Μακεδονίας με την έννοια του Έθνους μας», ανέφερε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, συμπληρώνοντας ότι «η χρήση του ονόματος Μακεδονία με οποιοδήποτε τρόπο κρύβει εσαεί αλλοτριωτικές διαθέσεις».

«Ως έλληνας πολίτης είμαι στο συλλαλητήριο της Χίου και αμέσως μετά στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, για να διαδηλώσουμε ενωμένοι για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» δήλωσε ο βουλευτής Νότης Μηταράκης.

Στην συγκέντρωση ήταν και μεγάλος αριθμός κληρικών ενώ διαβάστηκε και μήνυμα του Μητροπολίτη Χίου κ Μάρκου.

Μετά τους χαιρετισμούς οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων.

Ακολουθεί το κείμενο της κεντρικής ομιλίας που εκφώνησε ο Επίτιμος Διευθυντής Εκπαίδευσης Παύλος Καλογεράκης.

 

Συμπατριώτες ,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διατρανώσουμε την  ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, μήπως και καταλάβουν επί τέλους όλοι οι ενάντιοι,  μαζί τους και οι αλλοεθνείς διακανονιστές, ότι δεν μπορούν να παίζουν με ό, τι αποτελεί την ψυχή του Έθνους μας.

Λένε,  ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια. Μπορεί τούτο νάναι σωστό. Αλλά μόνο όταν είναι φανερό ότι τα δίκαια του Έθνους ικανοποιούνται κατά τον καλύτερο τρόπο.  Εάν βαλτώνει ένα θέμα μεταξύ δήθεν εφικτού και  υποχωρητικότητας, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κραυγή του λαού!!.

Σας ερωτώ:

 • Συζητάς ποτέ, ως άτομο, για τον τρόπο  ατίμωσης του προσώπου σου;
 • Δέχεσαι συζήτηση επί του πόσο θα υποχωρήσεις για την εκχώρηση δικαιωμάτων σου;
 • Δίνεις δικαίωμα στον οποιοδήποτε, ακόμα και στον πιο καλό σου γείτονα, να ιδιοποιείται στοιχεία της προσωπικότητάς σου;

Εάν όχι, τότε γιατί να φερθούμε διαφορετικά σε θέματα που αφορούν το Έθνος μας;

 

Αγαπητοί,

Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα κρατίδιο που προσπαθεί να αποκτήσει μία ταυτότητα. Και οι επί σειρά επτά δεκαετιών δικές μας ολιγωρίες, μαζί με τραγικά λάθη, δημιούργησαν την εντύπωση στους γείτονές μας ότι μπορούν να ζητούν ό, τι επιθυμούν.

Πρόκειται για ένα κρατίδιο με κατοίκους από τρεις εντελώς διαφορετικές πηγές προέλευσης. Και οι πιο παλαιοί κάτοικοι στον τόπο αυτόν είναι ζητούμενο αν  κατέβηκαν ως σλαβικά φύλα, από τις βορειότερες περιοχές της Ευρώπης,  κατά το 600 μ.Χ  ή μπορεί και αργότερα.

Και τώρα θέλουν να λέγονται Βόρειοι Μακεδόνες, Νότιοι Μακεδόνες, Νέοι Μακεδόνες. Και να τους υποστηρίζει ο διαπραγματευτής πως έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται εις βάρος της ιστορικής πραγματικότητας!

Ούτε κατ΄ ελάχιστο δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν ότι δήθεν έχουν  ιστορικούς δεσμούς με τον Μεγαλέξανδρο και την Μακεδονία! Τί σχέση μπορεί νάχει ο 4ος και ο 3ος προ Χριστού αιώνας με το 600 μ. Χ;

 • Τί σχέση μπορεί να έχει ο πληθυσμός του κρατιδίου αυτού με τη γλώσσα τους, που ουσιαστικά είναι ένα μίγμα σλαβικών γλωσσών, χωρίς ιστορικό βάθος, και με υποτυπώδη λογοτεχνία, όταν σε εμάς 1000 χρόνια π.Χ., στον Όμηρό μας, παρουσιάζεται η λέξη Μακεδνός;
 • Για τούτο, πρέπει να λάβουν ένα όνομα που  να ακυρώνει τον σφετερισμό της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας. Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να έχει έναν οικουμενικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μας. Ως εκ τούτου, δεν την μοιράζονται από κοινού οι Έλληνες και οι Σλάβοι που εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας χίλια χρόνια αργότερα.

 

Και εάν αυτοί γοητεύονται πράγματι από την αίγλη του Μεγαλέξανδρου, γιατί τόσα χρόνια τώρα δεν έβαλαν την ελληνική γλώσσα στα σχολεία τους;

Ποιοι προπάτορές τους ήταν υπήκοοι του Φιλίππου αφού το βασίλειό του είχε ως βορειότερο άκρο την Οχρίδα και τις Πρέσπες και τα τότε Σκόπια ήταν εχθρική περιοχή για την Μακεδονία μας;

Στους νεότερους χρόνους κατοίκησαν Έλληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί και Σλάβοι . Οι προπαππούδες των τελευταίων (των Σλάβων)  δήλωναν ότι είναι Βούλγαροι και οι παππούδες τους δήλωναν Σλαβομακεδόνες.

            Οι Σλάβοι είναι μία από τις εθνότητες που κατοικούν στην ευρύτερη γεωγραφική Μακεδονία. Είναι Μέρος και όχι το Όλον. Επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιούν για το κρατίδιό τους και να μονοπωλούν το όνομα «Μακεδονία» σε όλες τις εκδοχές του.

Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφεί από έγκριτους ιστορικούς, αποδεικνύοντας με κρυστάλλινα, αδιάσειστα, ιστορικά τεκμήρια ότι οι γείτονες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά που λένε. Δεν είναι όμως της ώρας να τα επαναλάβουμε!!

Το πρόβλημα είναι ότι αναζητά, το κρατίδιο αυτό, με προσχηματικό τρόπο, μία κάποια ταυτότητα και βρήκαμε εμείς τον μπελά μας!!

 

Τι κάνουμε τώρα;

Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;

Θα ακολουθήσουμε την ψευτοπροτροπή των ξένων και κάποιων ντόπιων διεθνιστών που λένε «κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις και συναντηθείτε στο μέσο του δρόμου»!!

Όχι!!  Γιατί να το κάνουμε;

Για να κάνουμε το χατήρι του κάθε άλλου!!

Να υποχωρήσουμε γιατί αυτοί που δίνουν τις εντολές είναι δυνατοί;

Η υποχωρητικότητα στα εθνικά θέματα  φέρνει στο μέλλον και άλλα δεινά!!

Το τραγικό είναι ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση επειδή είμαστε  σε μεγάλη οικονομική ανάγκη  και μας χτυπούν από όλες τις πλευρές.

 

Σήμερα η FYROM είναι, ουσιαστικά, ένα συνεταιρικό κράτος των Σλάβων και των Αλβανών που ζουν εκεί. Επομένως, το όνομά του πρέπει να είναι εθνικά ουδέτερο. Έτσι επιβάλλεται και ο γεωγραφικός προσδιορισμός που έχουμε αποδεχθεί.

 

Πολλοί συμπατριώτες μας λένε ότι δεν με ενδιαφέρει το όνομα, αλλά ο αλυτρωτισμός τους.

 

Και ας πούμε ότι αλλάζουν το σύνταγμά τους και τα βιβλία των σχολείων τους. Έτσι θάβεται ο αλυτρωτισμός;

Και μόνο με το όνομα αργότερα δεν θα λένε :

 • Να,  εμείς είμαστε οι Νέοι Μακεδόνες   ή
 • Να, εμείς είμαστε οι Βόρειοι Μακεδόνες

Τι θα επικρατήσει μετά από 30 ή 40 ή 50 χρόνια; Μήπως είναι επικίνδυνο και πολύ πιθανό  να ζητάει τότε το κρατίδιο και αλλαγή των συνθηκών, όπως το ζητάει τώρα ο άλλος γείτονάς μας , επειδή καθώς λέει δεν γράφτηκε αναλυτικά η συνθήκη της Λωζάνης;

Επί πλέον είναι γνωστό ότι  το βασικό όχημα του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού είναι εκτός από το όνομα του κράτους τους και η ονομασία της εθνότητας και της γλώσσας τους.

 

 

 • Τα σημερινά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν ένα μοχλό πίεσης, ένα όπλο στα χέρια των διαπραγματευτών,  για τα δίκαια της Πατρίδας μας.
 • Θέλει αγώνα.  Δεν πρέπει να  βλέπουμε μοιρολατρικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως κάποιοι υπεύθυνοι θέλουν να  δείξουν.
 • Εάν οι υπερατλαντικοί φίλοι μας και οι ευρωπαίοι εταίροι μας βιάζονται να εντάξουν και τα Σκόπια, τότε ας ασκήσουν πίεση σ΄ αυτούς.
 • Πολύ  προβληματίζει και το γεγονός της δημόσιας δήλωσης από τον Υπουργό μας πως:  «μέχρι τον Ιούνιο θα έχομε συμφωνήσει»!!(έτσι είπε)   Πού το ξέρει; Φαγητό είναι και το ‘βαλε στον φούρνο να ψηθεί και τον Ιούνιο θάναι έτοιμο;

 

Αγαπητοί,

 • Τα συλλαλητήρια δεν είναι πράγματι ο διπλωματικός τρόπος επίλυσης διαφορών. Αλλά έτσι που έφτασε το πράγμα, ο λαός δεν μπορεί να ακουστεί διαφορετικά.
 • Όταν η κάποτε λεγόμενη Μεγάλη Βρετανία (Great Britain) θέλησε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία της είπε (και έθεσε βέτο) πως με αυτό το όνομα δεν μπαίνει. Της είπαν τότε της Αγγλίας πως ούτε μεγάλη είναι ούτε το Βρετανία θέλομε να χρησιμοποιείται, αφού και η Γαλλία έχει περιοχή με το όνομα Βρετάνη.
 • Και σε ποιαν τόπαν; Στη Μεγάλη Βρετανία!!:
 • Η Μεγάλη Βρετανία άλλαξε το όνομά της και το έκανε Ηνωμένο Βασίλειο!
 • Θα μου πείτε ήταν η Γαλλία!!!
 • Ναι αλλά και από την άλλη μεριά ήταν η Αγγλία. Και ξέρετε ότι της απαγόρευσαν να το γράφει και στο διαδίκτυο. Γι΄ αυτό σήμερα    στο internet  γράφεται   ως . uk
 • Μέχρι εκεί την στρίμωξαν!!!

 

            Είναι φανερό λοιπόν ότι απαιτείται πίστη, επιμονή και σταθερότητα στα δίκαια του Έθνους μας!!

 

Επίσης,  είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση του εθνικού δικαίου με δόσεις:

 • Σήμερα θα αλλάξουν τα Σκόπια έστω το όνομα του αεροδρομίου
 • Του χρόνου της εθνικής οδού
 • Σε τρία χρόνια το Σύνταγμά τους
 • Σε έξι χρόνια τα βιβλία τους ……
 • Και να λέει ο διαπραγματευτής …»ας μπουν τώρα στο ΝΑΤΟ και βλέπουμε»!!!

 

Εν τω μεταξύ να καμαρώνουν εκείνοι με το νέο όνομά τους και να λέγονται Μακεδόνες (Βόρειοι, Νέοι…. Δεν ξέρω τι)

 

            Άσε που  το πόσο γίνονται αποδεκτές οι υπογραφές σε συνθήκες στα πλαίσια του ΟΗΕ, το έχομε δει με την Κύπρο, αλλά και με τους Κωνσταντινουπολίτες συμπατριώτες και με τους Ιμβρίους.

 

Για να καταλάβουμε το πόσο πονηρά σκέπτονται να λάβομε υπόψη μας ότι ενώ βρισκόμαστε σε διαπραγματευτική διαδικασία από τη μια λένε οι γείτονες ότι έχουν καλή διάθεση και από την άλλη ο υπουργός τους, ο Δημητρώφ, δηλώνει δημοσίως ενώπιον του Νίμιτς, είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι η μακεδονική».

 

Ο αλυτρωτισμός του κρατιδίου αυτού δεν ξεπλένεται εύκολα:

Θέλει χρόνια,

θέλει πράξεις,

θέλει, διαχρονικά, καλή διεθνή διαγωγή

 

Και να έχουμε τον νου μας διότι καραδοκούν, όπως πάντα,  χίλιοι - δυο διεθνείς καλοθελητές, που θέλουν να μας βλάψουν και ψάχνουν την κατάλληλη στιγμή!!

Να έχουμε υπόψη μας ότι πολλά είναι τα δήθεν επιστημονικά κέντρα και τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά ινστιτούτα που έχουν αλλότριους σκοπούς και πρέπει να γρηγορούμε.  Διότι είναι πολύ πονηρός ο μηχανισμός της σαλαμοποιήσεως και κατόπιν της πολτοποιήσεως των εθνικών ταυτοτήτων που χρησιμοποιείται από τα κέντρα αυτά.

Πρέπει να καθιστούμε συνεχώς σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως  ο Ελληνικός Λαός αντιλαμβάνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν παγιδεύεται, ούτε θυσιάζει την συνολική εθνική του μνήμη, την ενότητα και την ταυτότητά του,  στον βωμό των αλλότριων συμφερόντων.

 

Μόλις χθες ο διαπραγματευτής ανέφερε ότι η Ελληνική πλευρά δεν του έθεσε θέμα ταυτότητας για την FYROM. Μα το ίδιο το όνομα δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζει την ταυτότητα!! Τι είναι αυτά που λέει!!

Αγαπητοί,

Δεν είμαστε ούτε ακραίοι, ούτε λαϊκιστές, ούτε εθνικιστές.

Δεν θέλουμε να έχουμε εχθρικές σχέσεις με γείτονες

Πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή ιδέα και στην συμφιλίωση των λαών, αλλά δεν είμαστε εθνομηδενιστές!

Είμαστε  Πατριώτες.

Έχομε πίστη στα δίκαια του Έθνους μας και έχομε ως αρχή μας να τα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους και όχι να τα ξεπουλάμε. Εξάλλου, τα Σκόπια είναι η πλευρά που βιάζεται!!

Καμία ορατή ανάγκη ή κάποιος κίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα, δεν επιβάλλει να λυθεί το Σκοπιανό εδώ και τώρα. Το επιχείρημα ότι η λύση του Σκοπιανού στερεώνει την ειρήνη είναι οφθαλμοφανώς ανυπόστατο. Αναταραχή στην περιοχή μόνο ξένες δυνάμεις μπορούν να προκαλέσουν. Οι Βαλκάνιοι ούτε την όρεξη έχουν πλέον για φασαρίες, ούτε διαθέτουν την απαραίτητη ισχύ.  Δεν κινδυνεύει η ισορροπία στα Βαλκάνια.

Για τούτο θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά μας δίκαια!!!

 

Είμαστε ψύχραιμοι !!!

Είμαστε ενωμένοι!!!

 

Ζήτω η Μακεδονία!!

.

 

 

oi_300_tis_hioy_syllalitirio_stin_plateia_nik_plastira

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία
Συλλαλητήριο για την Μακεδονία
Συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 19/07/2018 - 18:07
Αρ. Ζαννίκος

Γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα του παμβρονταδουσιακού συνεδρίου, που θα γίνει από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου στην ΠΕΚΕΒ και περιλαμβάνει την ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το χωροταξικό σχεδιασμό, τις υποδομές, το περιβάλλον, τις ευκαιρίες απασχόλησης των νέων και τον ρόλο της εμπορικής ναυτιλίας.

Όπως ενημερώνει ο Αριστείδης Ζαννίκος πρώην Δήμαρχος και από τις ψυχές του Συνεδρίου, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ντοκυμαντέρ του τυπογράφου Νίκου Γεωργούλη για τον Βροντάδο του χθές αλλά το κυρίως ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στο άυριο.

Δύο μέρες από το Συνέδριο μας, διευκρίνησε ο Αρ. Ζαννίκος είναι αφιερωμένες με διάφορες εισηγήσεις ακριβώς σ’ αυτό, το μέλλον δηλαδή της περιοχής.