Χίος, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Δελτίο Τύπου
Τρί, 14/11/2017 - 15:42

Την άμεση μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ζήτησε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 13/11/2017.

Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς, «η πολιτική συνοχής οφείλει να στηρίζεται και να προωθεί την έξυπνη, τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται ο ρόλος των πόλεων, ο ρόλος των αστικών περιοχών, των αγροτικών περιοχών, των παράκτιων περιοχών και κυρίως των νησιών, αλλά και των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών. Έτσι λοιπόν, τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις εδαφικές τυπολογίες είναι πολύ σημαντικά εργαλεία».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αναλύσουμε δεδομένα, όπως είναι το ΑΕΠ των αγροτικών περιοχών, να μετρηθεί η απασχόληση και τι σχέση έχει με την αστικοποίηση. Αυτά τα δεδομένα θα βοηθήσουν κυρίως τις νησιωτικές περιοχές, ιδίως τα νησιά του Αιγαίου τα οποία πλήττονται από την πολιτική της τρόικας, από τα μνημόνια αλλά και από τους χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι εκεί. Άλλο είναι μια πόλη σε ένα νησί του Αιγαίου, όπου έχει αυξημένο κόστος μεταφορών, ενέργειας και άλλο είναι μια πόλη στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Απαραίτητο είναι λοιπόν, να μειωθεί ο ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου διότι μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν και να ανταγωνιστούν. Στην Τουρκία ο ΦΠΑ είναι 5%, στην Ελλάδα επιβάλλει η τρόικα ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου 24%. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 23/02/2018 - 18:04
Συνάντηση για θέματα Επιμελητηρίου

Ο Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου Παντελή Λεγάτο και τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Χαβιάρα.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ενημέρωσαν τον κ. Μηταράκη για τις επικείμενες πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου με σκοπό την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες αξιοποίησης του λιμένα των Μεστών, για τον οποίο συμφωνήθηκε να ληφθούν κοινές δράσεις, καθώς και τα θέματα ΦΠΑ στο πλαίσιο της κατάργησης των νησιωτικών συντελεστών και των επικείμενων αλλαγών που δρομολογούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.