Χίος, Κυριακή 21 Ιανουαρίου

Ο πρωθυπουργός επισημοποίησε τη δική του επιλογή για οριστική κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

Τρί, 14/11/2017 - 17:59

Ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

«Δεν ακούσαμε κουβέντα από τον Πρωθυπουργό ούτε για το ενδεχόμενο παράτασης, ούτε για μέτρα αντιστάθμισης των επιπτώσεων και στήριξης της νησιωτικότητας. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα έχει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη ζωή των κατοίκων και την οικονομική δραστηριότητα των νησιών μας.»

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Με την ανακοίνωσή του, στην οποία ο κ. Τσίπρας μοίρασε σα να ήταν δικά του, τα χρήματα από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, έκανε και κάτι ακόμα:

Επικύρωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ των νησιών καταργείται οριστικά στις 31/12/2017.

Έργο δικό του η κατάργηση. Με δική του υπογραφή απεμπόλησε το ειδικό καθεστώς  που η χώρα μας έχει από την ένταξή της χώρας στην Ε.Ε.

Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αρνηθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει το νησιώτικο ΦΠΑ, και μάλιστα σε πολύ δυσχερέστερες δημοσιονομικές συνθήκες.  

Δεν ακούσαμε κουβέντα από τον Πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο παράτασης.

Δεν ακούσαμε κουβέντα ούτε για άλλα μέτρα αντιστάθμισης των αρνητικών επιπτώσεων και στήριξης της νησιωτικότητας.

Η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ θα έχει άμεσα αποτελέσματα στη ζωή των κατοίκων και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα και την ικανότητα των νησιών μας να ορθοποδήσουν μετά τη λαίλαπα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.   

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 19/01/2018 - 17:38

Ο βουλευτής  Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της  Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου  με το διοικητικό της συμβούλιο.

Συζητήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μετατροπή των αναγκαστικών συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς (πάγιο αίτημα της Ε.Μ.Χ., το οποίο ουδόλως θίγει την αναγκαστικότητα και το οποίο σύντομα γίνεται πράξη).

Συζητήθηκε, ακόμη, το κρίσιμο ζήτημα των αποζημιώσεων των πυρκαγιών του 2016 και μεταφέρθηκε η διαβεβαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κομισιόν, προκειμένου να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων των αποζημιώσεων. Με την ευκαιρία ο βουλευτής ενημέρωσε ότι, με αφορμή την επιστολή  που απέστειλαν ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. και οι πρόεδροι των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των χωριών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, κατέθεσε στη Βουλή την 8/1/18 Αναφορά με την οποία ζητείται να απαντήσει ο Υπουργός, σχετικά με την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες - μέλη των συνεταιρισμών. Ο βουλευτής ενημέρωσε ότι αυτό βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ότι η Ελληνική Κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Τέλος, συμφωνήθηκε να κανονιστεί το προσεχές διάστημα συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, ώστε να συζητηθούν από κοντά όλα τα θέματα που απασχολούν την Ε.Μ.Χ. και τους μαστιχοπαραγωγούς συνολικά.