Χίος, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

Όχι σε νέα επέκταση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της ΒΙΑΛ

Τρί, 17/10/2017 - 19:22

Αναφορά Ν. Μηταράκη κατατέθηκε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών, σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, για τη μη περαιτέρω επέκταση της ΒΙΑΛ και την εκ νέου απαίτηση των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι κάτοικοι του Χαλκειούς.

Σ' αυτήν σημειώνονται:

Προς:

1. τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

2. τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Χίου σχετικά με την επέκταση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της ΒΙΑΛ».

κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ συνημμένη τη με αριθμό 623/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (ΑΔΑ ΩΚΡΧΩΗΝ-9ΔΔ), με θέμα την ενδεχόμενη επέκταση ή μη του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της ΒΙΑΛ. Μετά από εκτεταμένη συζήτηση, στην οποία ακούστηκαν όλες οι απόψεις, το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με ομοφωνία μεταξύ των παρόντων δημοτικών συμβούλων (κατά απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου – 29 στους 41), να μην υπάρξει επέκταση της ΒΙΑΛ και να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποσυμφόρησή της. Επιπλέον αποφάσισαν να απαιτηθούν εκ νέου οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κάτοικοι της Τ.Κ. Χαλκειούς.

Η Χίος έχει επωμιστεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια εξαιρετικά μεγάλο και δυσανάλογο βάρος από τις ροές προσφύγων και μεταναστών. Περιμένει δε την ύστατη στιγμή, την Πολιτεία να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες προκειμένου να επιλυθούν σειρά προβλημάτων με κυριότερο την αποσυμφόρηση του νησιού. Με δεδομένο αυτό, παρακαλώ να τοποθετηθείτε στη συνημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κοινοποιώντας μου την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πέμ, 22/02/2018 - 16:44

Με «άδεια χέρια» έφυγε από την συνεδρίαση της Λιμενικής επιτροπής ο πρόεδρος του ΝΟΧ Γιάννης Αναδιώτης, καθώς δεν παραχωρήθηκε από  το Λιμενικό ταμείο ο χώρος των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά αποφασίστηκε  να ακολουθηθεί  η διαδικασία της δημοπρασίας προκειμένου να εκμισθωθεί .

Ο προβληματισμός που υπήρχε από την αρχή της συνεδρίασης, ήταν εμφανής, καθώς η νομοθεσία προβλέπει μεν την παραχώρηση αλλά μέχρι μια δεκαετία, γεγονός που πιθανά να  λειτουργούσε ανασταλτικά στους χορηγούς της ανάπλασης.

 «Πώς θα πούμε σε αυτούς που βάζουν 2 εκ ευρώ, ότι σε δέκα χρονιά πιθανά ο ΝΟΧ θα φύγει από τις εγκαταστάσεις;» ανέφερε στην συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΝΟΧ Γιάννης Αναδιώτης, συμπληρώνοντας ότι ναυτικός Όμιλος θα μπορέσει να ξεκινήσει τις εργασίες στο διατηρητέο κτίριο σχεδόν μόλις λάβει την οικοδομική άδεια από τον Δήμο Χίου.

Τον προβληματισμό του προέδρου του ΝΟΧ, συμμερίστηκαν και τα μέλη της λιμενικής επιτροπής με τον πρόεδρο της Αντώνη Κέφη να τονίζει το «γράμμα του νόμου», προκειμένου να  αποφευχθούν …παρατράγουδα, στις προτάσεις που ακούστηκαν.

Έτσι ομόφωνα η Λιμενική επιτροπή, αποφάσισε να προχωρήσει στην διαδικασία δημοπρασίας, μέσω της οποίας μπορεί να γίνει πολυετής μίσθωση με όρους  που θα αναφέρουν ρητά ότι η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης θα αφορά σε συγκεκριμένους ναυταθλητικούς σκοπούς, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα  συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία.

 

 

 

sto_skopelo_tis_nomothesias_i_polyetis_parahorisi_noh