Χίος, Κυριακή 25 Μαρτίου

Oι ιαχές του πολέμου όλο και πιο κοντά μας

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας στη Χίο


Δευ, 26/02/2018 - 15:24
Ολεθρος του πολέμου

Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις, ανακατατάξεις και πολεμικές αναμετρήσεις. Με τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου στην περιοχή μας, ως συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, ν' αρχίζει να δείχνει, πως είναι όλο και πιο κοντά μας.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται ''στο δαχτυλίδι της φωτιάς", από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή που διαγκωνίζονται μικροί και μεγάλοι παίχτες για τον έλεγχο των εδαφών, των θαλασσών, των αγορών και της ενέργειας. Οι σπίθες από την πυρκαγιά που καίει στη γειτονιά μάς πλησιάζουν. Η ένταση για τις βραχονησίδες και τις ΑΟΖ με τη γείτονα Τουρκία ανεβαίνει και είναι έτοιμη να κτυπήσει κόκκινο.

Εκ των ων ουκ άνευ να υπερβούμε τις συμπληγάδες του ιμπεριαλισμού, του εθνικισμού, του μιλιταρισμού. Αλλιώς θα γίνουμε θύματα της απάτης και της αυταπάτης αυτών των πολιτικών, αν δεν αντιληφθούμε ότι πίσω από κάθε δήλωση, εκδήλωση και δράση εκφράζονται διαφορετικά και πολλές φορές ανειρήνευτα οικονομικά/κοινωνικά συμφέροντα και με ορατή πλέον την πιθανότητα της πολεμικής εμπλοκής.Αν δε θέλουμε να γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους είναι επείγουσα ανάγκη να προτάξουμε τις δικούς μας στόχους, που έρχονται σε αντίθεση με τις ιαχές του πολέμου των καπιταλιστών και του πολιτικού προσωπικού τους. Επιτακτική και άμεση η ανάγκη μαζικής έκφρασης ενός ισχυρού αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα αποκαλύπτει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου και δεν θα υποτάσσεται στην κυρίαρχη αφήγηση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού διεθνισμού από τη μια, ούτε στην άλλη όψη του τη νεοσυντηρητική εθνικιστική του ίδιου συστημισμού, από την άλλη.

 

Κυρ, 25/03/2018 - 06:40
φωτο αρχείου

Με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Δημοκρατίας κορυφώνονται σήμερα στο νησί μας οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 197 χρόνων από την επανάσταση του γένους του 1821.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

7:00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών στο νησί. 

8:00 π.μ. Επαρση σημαίας στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ και στρατιωτικού τιμητικού αποσπάσματος.

11:00 π.μ. Τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δημήτριο Τσαφούλη, Αντισυνταγματάρχη Πεζικού της 96 ΑΔΤΕ.

11:45 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

12:00 μ. Παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου, παλαιών Πολεμιστών, των μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των Οδηγών και Προσκόπων, των τοπικών Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, των μαθητών και μαθητριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των σπουδαστών/τριών ΑΕΝ Χίου και ΑΕΝ Οινουσσών, αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει δεξίωση από το Δήμο Χίου στο Δημαρχιακό  Μέγαρο για τις Αρχές και το κοινό.

5:45 μ.μ. Αρχιερατικός μεθεόρτιος εσπερινός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας της πόλης της Χίου. Ακολουθεί η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Ευαγγελιστρίας της πόλης Χίου.

7.20 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Πλατεία νικολάου Πλαστήρα, με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ και στρατιωτικού τιμητικού αποσπάσματος.