Χίος, Παρασκευή 20 Ιουλίου

Oι ιαχές του πολέμου όλο και πιο κοντά μας

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας στη Χίο


Δευ, 26/02/2018 - 15:24
Ολεθρος του πολέμου

Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις, ανακατατάξεις και πολεμικές αναμετρήσεις. Με τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου στην περιοχή μας, ως συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, ν' αρχίζει να δείχνει, πως είναι όλο και πιο κοντά μας.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται ''στο δαχτυλίδι της φωτιάς", από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή που διαγκωνίζονται μικροί και μεγάλοι παίχτες για τον έλεγχο των εδαφών, των θαλασσών, των αγορών και της ενέργειας. Οι σπίθες από την πυρκαγιά που καίει στη γειτονιά μάς πλησιάζουν. Η ένταση για τις βραχονησίδες και τις ΑΟΖ με τη γείτονα Τουρκία ανεβαίνει και είναι έτοιμη να κτυπήσει κόκκινο.

Εκ των ων ουκ άνευ να υπερβούμε τις συμπληγάδες του ιμπεριαλισμού, του εθνικισμού, του μιλιταρισμού. Αλλιώς θα γίνουμε θύματα της απάτης και της αυταπάτης αυτών των πολιτικών, αν δεν αντιληφθούμε ότι πίσω από κάθε δήλωση, εκδήλωση και δράση εκφράζονται διαφορετικά και πολλές φορές ανειρήνευτα οικονομικά/κοινωνικά συμφέροντα και με ορατή πλέον την πιθανότητα της πολεμικής εμπλοκής.Αν δε θέλουμε να γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους είναι επείγουσα ανάγκη να προτάξουμε τις δικούς μας στόχους, που έρχονται σε αντίθεση με τις ιαχές του πολέμου των καπιταλιστών και του πολιτικού προσωπικού τους. Επιτακτική και άμεση η ανάγκη μαζικής έκφρασης ενός ισχυρού αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα αποκαλύπτει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου και δεν θα υποτάσσεται στην κυρίαρχη αφήγηση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού διεθνισμού από τη μια, ούτε στην άλλη όψη του τη νεοσυντηρητική εθνικιστική του ίδιου συστημισμού, από την άλλη.

 

Πέμ, 19/07/2018 - 18:07
Αρ. Ζαννίκος

Γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα του παμβρονταδουσιακού συνεδρίου, που θα γίνει από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου στην ΠΕΚΕΒ και περιλαμβάνει την ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το χωροταξικό σχεδιασμό, τις υποδομές, το περιβάλλον, τις ευκαιρίες απασχόλησης των νέων και τον ρόλο της εμπορικής ναυτιλίας.

Όπως ενημερώνει ο Αριστείδης Ζαννίκος πρώην Δήμαρχος και από τις ψυχές του Συνεδρίου, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ντοκυμαντέρ του τυπογράφου Νίκου Γεωργούλη για τον Βροντάδο του χθές αλλά το κυρίως ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στο άυριο.

Δύο μέρες από το Συνέδριο μας, διευκρίνησε ο Αρ. Ζαννίκος είναι αφιερωμένες με διάφορες εισηγήσεις ακριβώς σ’ αυτό, το μέλλον δηλαδή της περιοχής.