Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Οι πρόεδροι των Νοτιοχώρων θέλουν διαμελισμό του ενιαίου Δήμου

Πέμ, 12/10/2017 - 03:00

Σε συνέλευσή τους οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων δημοτικών ενοτήτων Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων, που έγινε πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατέληξαν σε κοινή εισήγηση με την οποία ζητούν το διαμελισμό του ενιαίου Δήμου Χίου.

Αναλυτικά στο κείμενό τους αναφέρουν:

«Με την παρέλευση επτά ετών από την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έχουν εντοπισθεί σημαντικά ζητήματα λειτουργικότητας και διαχείρισης του ενιαίου Δήμου Χίου που δημιουργήθηκε εκ των συνενώσεων. Αφενός οι μεγάλες αποστάσεις της έδρας των υπηρεσιών από τις περιφερειακές κοινότητες που εκπροσωπούμε, αφετέρου οι ελλιπείς χρηματοδοτήσεις αυτών, έχουν δημιουργήσει αίσθημα αποξένωσης του δημοτών και έχουν συμβάλλει στην κατ’ ουσίαν υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι ανεπαρκές ή πλημμελώς δομημένο. Είμαστε όμως βέβαιοι, ως δημότες της περιφέρειας νήσου Χίου, ότι δεν απολαμβάνουμε τα αναλογούντα ως πολίτες-κάτοικοι μίας ακριτικής περιοχής που αντιστέκεται πεισματικά στον συγκεντρωτισμό. Ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε περιοχής του ελλαδικού χώρου και την εξάρτηση από απομακρυσμένα κέντρα εξουσίας. Με βάση τα παραπάνω, οποιοδήποτε σχέδιο περιλαμβάνει τον χωρικό και λειτουργικό επαναπροσδιορισμό μιας διοικητικής δομής, με γνώμονα και απώτερο στόχο την αρτιότερη λειτουργία του κράτους εις όφελος των πολιτών, μας βρίσκει διαθέσιμους για διαβούλευση. ΑΠΟΦΑΣΗ Προτείνεται εκ της Συνελεύσεως : 1) Έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων, με θέμα τον χωροταξικό και διοικητικό διαμελισμό του ενιαίου Δήμου Χίου. Όπου θα συζητηθεί η πρόταση για απόσχιση των δημοτικών ενοτήτων Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων από τον ενιαίο Δήμο, η χωροταξική και διοικητική συνένωση τους σε έναν νέο Δήμο Νότιας Χίου και η ταυτόχρονη δημιουργία αυτόνομων και πλήρως λειτουργικών υπηρεσιών που θα περιλαμβάνουν : Α) Οικονομική υπηρεσία, Β) Τεχνική Υπηρεσία, Γ) Υπηρεσία καθαριότητας και Ανακύκλωσης απορριμμάτων, Δ)Υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης. 2) Γνωρίζοντας τον τρόπο που κατανέμονται οι επί μέρους χρηματοδοτήσεις των Δήμων με πληθυσμιακά κριτήρια και τυγχάνοντας κάτοικοι της υψηλότερης παραγωγικά περιοχής του πρωτογενούς τομέα της νήσου Χίου, εκφράζουμε την διαρκή δυσαρέσκειά μας για την μη αναγνώριση των αναγκών σε υποδομές, απαραίτητες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία. Προτείνουμε την άμεση πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικής Μεταρρύθμισης για την προσθήκη ενός επιπλέον κριτηρίου κατανομής πόρων, αυτού της έκτασης δημοτικής και τοπικής κοινότητας. Κύριε Δήμαρχε, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Κοινοτήτων. Αναλαμβάνοντας πλήρως τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν, ως αιρετοί και ως πολίτες, για την δυσμενή κατάσταση που έχουμε περιέλθει, καταθέτουμε το παρόν. Αντιλαμβανόμενοι όμως την θέση μας, είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε την συζήτηση για λήψη οριστικών αποφάσεων στις δημόσιες διαβουλεύσεις, που ευελπιστούμε να ξεκινήσουν άμεσα. Γιατί πάνω απ’ όλα οφείλουμε να υπηρετούμε την δημοκρατία και τους πολίτες που την απαρτίζουν».

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 17/01/2018 - 06:19
Συγκέντρωση για τη Μακεδονία

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων Χίου, συμμετέχει στη συγκέντρωση για την Μακεδονία, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας μεταξύ άλλων: 

Ο Σύλλογος Ποντίων Χίου, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και ως ο μοναδικός ενεργός Ποντιακός Σύλλογος στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, παρακολουθεί εδώ και καιρό της εξελίξεις για το Μακεδονικό.      

       Ως Πόντιοι, που γεννηθήκαμε και κατοικούμε και στην φιλόξενη Μακεδονία, δηλώνουμε ΠΑΡΩΝ με μέλη του Συλλόγου μας, στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στης 21 Ιαν 2018 στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας το νησί που μας έχει αγκαλιάσει και μας φιλοξενεί.

       Η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια κόντρα σε όσους επιχειρούν να την παραχαράξουν, οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εθνική ενότητα.

       Το Σωματείο μας απέδειξε στην τοπική κοινωνία περίτρανα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

       Συσπειρωνόμαστε και χέρι – χέρι στης 21 Ιαν 2018 και ώρα 14:00 στον Λευκό Πύργο, φωνάζουμε όλοι μαζί, πιστοί στην αδιαπραγμάτευτη ιστορική αλήθεια, η Μακεδονία είναι ΜΙΑ, είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ, είναι ΞΑΚΟΥΣΤΗ, είναι του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ.

 

 

 

Για το Δ.Σ του Σ.Π Χίου

Ο Πρόεδρος

 

 

Δημήτριος Νικολαΐδης