Χίος, Παρασκευή 25 Μαΐου

Οι πρωταγωνιστές του Κέντρου διημέρευσης

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 16/04/2018 - 14:48
Οι ωφελούμενοι του Κέντρου

Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του Κέντρου Διημέρευσης στον Οίκο αγάπης στο Νεχώρι, οι ωφελούμενοι απ’ αυτό, που όμως δεν τα έπαιρνε σάρκα και οστά αν δεν υπήρχε μια Αννα Κώσταλου να εμπνεύσει και μια ομάδα αυτή του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων νοητικώς υστερούντων ατόμων να τρέξει.

Ετσι σήμερα το μεσημέρι, το όνειρο… εγκαινιάστηκε και επισήμως, με την Πρόεδρο του Συλλόγου να αναφέρεται στο ιστορικό του μαραθώνιου, μέχρι το Κέντρο να πάρει σάρκα και οστά, κάτι για το οποίο ευχαρίστησε την παρευρισκόμενη Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Χίου.

Κάναμε το χρέος μας είπε η Χριστιάνα Καλογήρου, βοηθήσαμε μέσω του ΕΣΠΑ αυτές τις δραστήριες μάνες και χαρίσαμε αγάπη στον Οίκο της.

Θα είμαστε και στη συνέχεια μαζί σας, είπε ο Σταμάτης Κάρμαντζης, ακούγοντας την Αννα Κώσταλου να βάζει ρότα και για άλλη Στέγη, στον 1ο όροφο τώρα του Οίκου Αγάπης, για υπερήλικα άτομα με νοητική στέρηση.

Ξέρετε, είπε, τα άτομα αυτά δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα Γηροκομείο και σε λίγα χρόνια τα σημερινά παιδιά θα είναι ενήλικες.

Οι μανάδες αυτές δεν περίμεναν κανέναν να τις… ξύσει και αυτό είναι το πιό σημαντικό μήνυμα – μάθημα, που έδωσαν είπε με τη σειρά του ο Μανώλης Βουρνούς.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους εκπληκτικούς χώρους του Κέντρου, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 28 άτομα και που η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τα λειτουργικά του έξοδα των 12 εργαζομένων, που απασχολεί, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακολουθεί η ομιλία της Αννας Κώσταλου στην εκδήλωση των εγκαινίων

Κυρίες και κύριοι,

 

Σήμερα είναι ο δεύτερος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του φορέα μας, ο οποίος ειδικεύεται –τολμώ να πω- στη φροντίδα των ατόμων με νοητική υστέρηση.

Όταν ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας το 2004, με μια μικρή ομάδα γονέων, των οποίων τα παιδιά φοιτούσαν στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η αγωνία που είχαμε ήταν πως θα αποκαταστήσουμε τα παιδιά μας δημιουργώντας ένα χώρο ώστε να τους παρέχεται φροντίδα όταν εμείς δε θα μπορούσαμε να τα φροντίσουμε λόγω εργασιακών υποχρεώσεων, γήρατος, προβλημάτων υγείας κ.α. Όλοι οι γονείς συμφωνούσαμε ότι αυτή η φροντίδα θα έπρεπε να είναι εξειδικευμένη και ποιοτική, άλλωστε θα απευθυνόταν στα ίδια μας τα παιδιά. Αυτό το κρατήσαμε σαν δέσμευση και όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Έτσι απευθυνθήκαμε στον ΟΙΚΟ ΑΓΑΠΗΣ και στον τότε Σεβασμιότατο Mακαριστό ΔΙΟΝΥΣΙΟ, είχαμε την παραχώρηση του χώρου, επισκευάσαμε με δικούς μας πόρους αλλά και έσοδα από εκδηλώσεις και δωρεές το πρώτο κομμάτι που ονομάστηκε ΔΙΟΝΥΣΙΕΙΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ και ξεκινήσαμε δοκιμαστική λειτουργία επιδιώκοντας ταυτόχρονα ένταξη σε χρηματοδοτούμενο Ε.Ε.Π. Αυτή η χρηματοδότηση ήρθε το 2012, 5 χρόνια μετά τη νομοθέτηση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του νόμου που δίνει υπόσταση και οργανόγραμμα στις Δομές που ονομάζονται ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. Για πρώτη φορά η Ελληνική Νομοθεσία αναγνώρισε την σκοπιμότητα ύπαρξης Στεγών με αυτήν τη μορφή. Αυτός ήταν ο πρώτος σταθμός στην ιστορία του φορέα μας.

Η πρώτη μας στέγη, δυναμικότητας 9 ατόμων χρηματοδοτήθηκε μαζί με 35 άλλες από το ΕΣΠΑ 2007-2013 κι εξυπηρέτησε περιπτώσεις από όλο το Βόρειο Αιγαίο, όμως δεν επαναπαυτήκαμε. Ταυτόχρονα χρηματοδοτήσαμε μελέτη για ανακατασκευή του χώρου ώστε να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια μας. Αυτά τα σχέδια τα εμπνευστήκαμε από τις συνεχόμενες καταθέσεις προβληματισμού των γονέων που επισκέπτονταν την Στέγη και ζητούσαν από μας επίλυση των δυσκολιών που είχαν με τα παιδιά τους. Έτσι μετά την Προγραμματική Σύμβαση με την Π.Β. Αιγαίου και την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου, ιδρύουμε δύο ακόμα δομές. Το 2015 λειτουργεί και Διαμέρισμα 2 ατόμων, και το 2016 λαμβάνουμε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, προσπαθώντας να καλύψουμε την ανάγκη παροχής υπηρεσιών της δια βίου δημιουργικής απασχόλησης και ψυχολογίας των ατόμων με νοητική υστέρηση που αποφοιτούν από τις δημόσιες δομές εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για αυτό το ονομάζω 2ο σταθμό στην λειτουργία του φορέα μας. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι οι δομές αυτές σχετίζονται άμεσα και προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα άτομα με νοητική υστέρηση.

Κάνουμε έτσι το χώρο μας ΟΙΚΟ ΑΓΑΠΗΣ, κυριολεκτικά. Και πάλι συνεχίζουμε. Η αυξημένη ζήτηση στις Σ.Υ.Δ., μας οδηγεί να κάνουμε μελλοντικά σχέδια διαμόρφωσης του ορόφου ώστε να εξυπηρετήσει ηλικιωμένα άτομα με νοητική υστέρηση (Γηροκομείο Α.Ν.Υ.). Οι δομές Σ.Υ.Δ., πρέπει να αναφέρω, ότι χρηματοδοτούνται με ειδικό νοσήλειο από τον ΕΟΠΥΥ με ειδική σύμβαση από το 2016. Με δεδομένο ότι έχουμε δίπλα μας την πολιτική ηγεσία και συνεπώς θα έχουμε έμπρακτη στήριξη στα σχέδια μας, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την παροχή του έργου μας με ποιότητα και φροντίδα.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

egkainia_kentroy_diimereysis_ston_oiko_agapis

Από τα εγκαίνια του Κέντρου
Από τα εγκαίνια του Κέντρου
Από τα εγκαίνια του Κέντρου
Αννα Κώσταλου, η ψυχή του Κέντρου
Χόροι του Κέντρου
Χόροι του Κέντρου
Χόροι του Κέντρου
Χόροι του Κέντρου
Η ντουλάπα με τα ράφια των παιδιών
Η κουζίνα του Κέντρου
Το Γυμναστήριο
Το... μενού
Ενα... σύνθημα χιλιάδες λέξεις

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 25/05/2018 - 15:43

Με 53 θέματα στην ημερήσια διάταξή του θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη 31 Μαϊου, στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο,  το δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Αναλυτικά η ημερήσια διάταξη δημοσιεύεται σε μορφή pdf