Χίος, Σάββατο 24 Μαρτίου

Οι τέσσερις που αντιδρούν να ξέρουν ότι Ρουκετοπόλεμος θα γίνει

Υστατη έκκληση του Αντιδημάρχου Στρ. Γδύση
Τρί, 11/04/2017 - 16:26

Ύστατη προσπάθεια να πειστούν και οι τελευταίοι ιδιοκτήτες σπιτιών στον Αγ. Μάρκο και την Παναγία Ερειθιανή στον Βροντάδο, να συνταχθούν με την τοπική κοινωνία και να διεξαχθεί ο ρουκετοπόλεμος ελεγχόμενα απηύθυνε μέσω του Ράδιο «Α» ο Αντιδήμαρχος Χίου, Στρατής Γδύσης.

Μέχρι και σήμερα η πλειοψηφία των σπιτιών της περιοχής έχουν περιφραχθεί, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ομηρούπολης παραμένουν χωρίς συρματοπλέγματα 4 σπίτια στον Αγ. Μάρκο και 2 στην Παναγία Ερειθιανή, τα οποία ο Δήμος προτίθεται να περιφράξει, εφόσον το δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους.

Ο Στρατής Γδύσης επικαλούμενος την εμπειρία του 2015, όταν είχε εμπλακεί ενεργά με την θωράκιση της περιοχής για το ρουκετοπόλεμο, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια, εκτιμά ότι σήμερα, που η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένη να συνεχιστεί το έθιμο και εφόσον εξασφαλίζονται όλα όσα ζητούσαν οι θιγόμενοι τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αντιδράσεις, αποδίδοντας όσες υπάρχουν σε παραξενιά.

Οι προτάσεις του συλλόγου Βρονταδουσιακών Εθίμων, όπως είπε, συνοψίζονται σ’αυτά που ζητούσαν οι θιγόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Γδύση, υπάρχει σχέδιο για ρίψη μικρότερου αριθμού ρουκετών – ακούγεται για ένα σύνολο 10.000 και από τις δύο πλευρές, ίσως να είναι και λιγότερες- μειώνονται οι ρουκετοσύρτες, μειώνεται ο χρόνος ρίψης από τις 11 το βράδυ του Μ. Σαββάτου μέχρι τις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα και απομακρύνονται τα συνεργεία που δεν έχουν σχέση με την περιοχή.

«Δίνεται μια ευκαιρία στο έθιμο να επιστρέψει στις ρίζες του και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι», ανέφερε, εστιάζοντας στις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία του Βροντάδου, λόγω αυτής της αντιπαλότητας

«Ρουκέτες φέτος θα πέσουν», είπε με βεβαιότητα και τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια αυτό να γίνει από συγκεκριμένες θέσεις και με ασφάλεια, κάτι που προϋποθέτει να μην εξελιχθεί η αναβίωση του εθίμου σε «κλεφτοπόλεμο».

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

6 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ
Παρ, 23/03/2018 - 16:31

Στα «χέρια» του Δήμου Χίου πέρασε το ακίνητο της Δασκαλόπετρας , έναντι μισθώματος, καθώς σήμερα υπογράφει το συμφωνητικό μεταξύ του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Βροντάδου

«Πέρασαν πάνω από δυο χρόνιά για να νοικιαστεί αυτός ο χώρος από τον δήμο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα αναδείξει το κτίριο  ώστε όλη η περιοχή να λειτουργήσει σαν ένα κέντρο προβολής της ομηρικής παράδοσης», ανέφερε ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς.

Παράλληλα 6 προτάσεις έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και κυρίως σχολικών κτηρίων ετοιμάζεται να υποβάλλει ο Δήμος Χίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, στην πρόσκληση που έχει ανοίξει για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων.

Ανάμεσα στα έργα είναι η επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση  των ξενώνων του Ιωνικού Κολυμβητηρίου έργο με προϋπολογισμό 3.700.000€ αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στο σχολικό συγκρότημα του 1ου και 3ου Γενικού Λυκείου της Χίου, το οποίο από την κατασκευή του παρουσιάζει προβλήματα στεγάνωσης και όχι μόνο.

Αναλυτικά η λίστα:

- «Ενεργειακή αναβάθμιση Λιβάνειου 2ου Γυμνασίου

Λυκείου Χίου» με προϋπολογισμό 1.180.000€

-  «Ενεργειακή αναβάθμιση 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου» με προϋπολογισμό 805.000€

- «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Νενήτων Δ.Ε. Ιωνίας» με προϋπολογισμό 377.000€

- «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Πυργίου Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων» με προϋπολογισμό 450.οοο€

- «Ενεργειακή αναβάθμιση 1ου – 3ου Λυκείου Χίου» με 2.500.000€

- «Ενεργειακή αναβάθμιση Ιωνικού κολυμβητηρίου Χίου και ξενώνων» με προυπολογισμό 3.749.454€

httpswww.youtube.comwatchv3rtaekrijsk